Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Baza wiedzy o skrzyni biegów Multitronic w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

W tej chwili nie można sprecyzować, które błędy powstały w wyniku prac warsztatu do którego oddałeś auto - dlatego po skasowaniu błędów, spróbuj przejechać się jeszcze raz a następnie zapnij VAG-a, sprawdź błędy i wklej aktualną listę...

Albo masz mega syf w układzie hydraulicznym albo posypało się wszystko co można - sterownik elektryczny, hydrauliczny...

Wklej aktualną listę błędów (po skasowaniu), wtedy będe mógł powiedzieć więcej...

• Odpowiedzi 2,6 tys.
  • Wyświetleń 632,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Bartku samochod nie nadaje sie do jazdy :( nie moge nawet ruszyc z miejsca, skrzynia zaczyna wyć po wrzuceniu biegu.

PS ja go kupilem w takim stanie.[br]Dopisany: 26 Lipiec 2011, 00:54_________________________________________________po skasowaniu bledow jest czystko nawet jak odpalilem auto i zmienialem biegi..

Opublikowano
  • Autor

Jak próbujesz ruszyć - znów wyje?

Opublikowano

Tak

[br]Dopisany: 26 Lipiec 2011, 16:08_________________________________________________Właściwie to wyje jak tylko wrzucę bieg.

Opublikowano
  • Autor

Skrzynia na stół - masz na miejscu kogoś kto ogarnie Ci temat CVT?

Opublikowano

A jeszcze jedno co może sie przydać. Jak kupowalem auto to na wstecznym troszkę jechał do tylu ale bardzo słabo do przodu wogóle.

Opublikowano
  • Autor

W tym stanie nawet nie próbuj jeździć - rozwalisz przekładnię do końca, a tak zawsze jest jakaś szansa na uratowanie jej...

Opublikowano

Nie, ale laikiem nie jestem i jak rozbiore to i zloze :) Jak rozbiore to wstawie zdjecia na forum.[br]Dopisany: 26 Lipiec 2011, 16:15_________________________________________________Dzis wkacu wyciagnelem skrzynie z auta. Mam maly problem zeby dostac sie lancuch zeby sprawdzic jego stan i stan biezni. Na zalaczonych zdjeciach nie widac zadnych uszkodzen mechanicznych, lamele wygladaja dobrze... Najbardziej przeraza mnie stan oleju w skrzyni ktory jest prawie czarny i strasznie smierdzi jak zepsute kiszone ogorki....

Zdj_cie0041.jpg

Zdj_cie0042.jpg

Zdj_cie0043.jpg

Zdj_cie0044.jpg

Zdj_cie0045.jpg

Zdj_cie0046.jpg

Opublikowano
  • Autor

Olej na pewno do wymiany. Całkiem możliwe, że wyje jedno z łożysk wariatora - problem w tym, że nie wszystkie da się wymienić...

Nie napisałeś, jaki przebieg tego auta...

Opublikowano

na liczniku 180 tys km ale sprawdzalem w sterowniku silnika jest 260 tys km[br]Dopisany: 28 Lipiec 2011, 08:05_________________________________________________Mozliwe ze skrzynia nie dziala przez ten olej? Czy rozbierac skrzynie dalej do lancucha?

Opublikowano

A nie jest to wina sprzęgła albo pompy oleju w skrzyni?!

to samo chciałem zapytać.... pompa oleju dawała ciśnienie ? przewody olejowe są drożne ?

Opublikowano

Wlasnie to chcialbym wiedziec czy pompa nie padla. Przewody sa drozne. Ale dla pewnosci dzis sprawdze jeszcze chlodnice i przedmucham powietrzem filtr.

PS jak sie dostac do tej pompy? Odkrecilem wszystkie sruby ale niechce zejsc.. A sprzeglo sprawdze dzis po pracy...[br]Dopisany: 28 Lipiec 2011, 09:30_________________________________________________A pomocne moze byc jeszcze ze jak podnioslem samochod to jak wzucilem D to kola sie kreciily do predkosci 10km/h i spadalo do zera i tak w kólko a na R doszlo do 10-15km/h i tak trzymalo.[br]Dopisany: 28 Lipiec 2011, 09:33_________________________________________________Znalazlem bardzo przydatny linka jak wyglada skrzynia w srodku. Moze komus sie przyda

http://multitronic-box.com/category/gallery

Opublikowano
  • Autor

Nie - olej nie może być powodem wycia (chyba, że nie było go wcale...).

Rozbieranie skrzynki zaworów nie jest dobrym pomysłem - sam jej nie naprawisz. Filtr zewn. może mieć trochę syfu ale parametry wskazują na to, że układ hydrauliczny jest OK. Moim zdaniem to usterka mechaniczna...

Mam trochę zajęć teraz - napiszę więcej wieczorem.

Opublikowano

Ok czekam z niecerpliwoscia....[br]Dopisany: 28 Lipiec 2011, 11:38_________________________________________________z nudow zaczolem szukac co tak wyje i znalazlem.

[br]Dopisany: 28 Lipiec 2011, 22:13_________________________________________________to chyba nie powinno miec takiego luzu?

PS jak dobrac sie do lameli?

Opublikowano

Witam

Lunio666 - pisaliśmy już o tym ale muszę się upewnić na 100% czy to koło sygnałowe (impulsator) które zaznaczyłem

na Twoim zdjęciu ma u Ciebie jakiś luz (przód/tył)? U mnie wysuwa się jakieś 0,5cm i możliwe, że dlatego czujnik

ze sterownika gubi sygnał. Muszę być tego pewny zanim ponownie rozbiorę skrzynie.

Mam też prośbę - czy możesz zrobić zdjęcie tej części skrzyni(co na zdjęciu) od drugiej strony i zamieścić na forum?

Do tego momentu sterownik elektroniczny i hydrauliczny wyjmowałem na kanale z zamontowanej w aucie skrzyni.

Czy możliwe będzie rozebranie kolejnej części (tej z zdjęcia) w taki sam sposób?

Czy nic nie będzie jej trzymać od drugiej strony, od silnika?

Będę wdzięczny za pomoc i wszystkie sugestie.

zdjcie00412.jpg

Opublikowano

Witam

Lunio666 - pisaliśmy już o tym ale muszę się upewnić na 100% czy to koło sygnałowe (impulsator) które zaznaczyłem

na Twoim zdjęciu ma u Ciebie jakiś luz (przód/tył)? U mnie wysuwa się jakieś 0,5cm i możliwe, że dlatego czujnik

ze sterownika gubi sygnał. Muszę być tego pewny zanim ponownie rozbiorę skrzynie.

Mam też prośbę - czy możesz zrobić zdjęcie tej części skrzyni(co na zdjęciu) od drugiej strony i zamieścić na forum?

Do tego momentu sterownik elektroniczny i hydrauliczny wyjmowałem na kanale z zamontowanej w aucie skrzyni.

Czy możliwe będzie rozebranie kolejnej części (tej z zdjęcia) w taki sam sposób?

Czy nic nie będzie jej trzymać od drugiej strony, od silnika?

Będę wdzięczny za pomoc i wszystkie sugestie.

zdjcie00412.jpg

tak ja ci pisalem wczoraj umnie niema zadnego luzu na tym kole...

DSC_0004.jpg

DSC_0005.jpg

DSC_0006.jpg

Opublikowano

Ok. dzięki za odpowiedz. teraz mam zagwozdke-nic tylko się upić i choć na chwile zapomnieć o prolemie

Opublikowano

witam w klubie :) mam tak samo :)

Opublikowano

Witam ... Jestem właśnie po naprawie sterownika skrzyni !!! Naprawy dokonał nasz kolega Bart-S !!!! i od wczoraj znów jestem szcześliwym posiadaczem Audi a4 w Multitroniku :) Naprawa wykonana bardzo fachowo i w przyjaznej atmosferze !! Brawa dla Bartka i wielkie podziękowania . Warto było przejechać 516 km :) Polecam wszystkim potrzebującym pomocy przy naprawie Multitronica i pozdrawiam