Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Baza wiedzy o skrzyni biegów Multitronic w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nic, po prostu lubię znać wnętrze (bebechy itp.) różnych urządzeń :P Jak byłem mały to zawsze jak dostałem jakąś zabawkę to zamiast się nią bawić to ją rozkręcałem i patrzyłem co tam siedzi w środku :tongue4: Tak mi zostało na starość :polew:

A jako, że skrzyni nie rozkręcę to chciałbym poznać jej wygląd od środka^^

• Odpowiedzi 2,6 tys.
  • Wyświetleń 632,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Fr0styyy ja mam wlasnie rozebrana skrzynie na czesci wiec moge zrobic pare fotek i wstawic... tylko co cie interesuje mniej wiecej?? ktora czesc skrzynii??

Opublikowano

W sumie to tak z grubsza jak to wszytko wygląda w środku :naughty:

Opublikowano

ok jak dam rade to dzis wieczorem zrobie i wrzuce...[br]Dopisany: 16 Luty 2012, 14:54_________________________________________________Zrobilem dzis rano na szybkiego ale mysle ze wystarcza.

Sprzeglo:

DSC_9982.jpg

Sterownik hydrauliczny i sprzeglo:

DSC_9983.jpg

Bierznie z lancuchem:

DSC_9984.jpg

Bierznie z lancuchem:

DSC_9985.jpg

Obudowa gdzie jest zamontowany sterownik hydrauliczny a na nim elektroniczny:

DSC_9986.jpg

Bierznie z lancuchem:

DSC_9987.jpg

Opublikowano

Dzięki, o takie fotki mi chodziło właśnie :good:

Opublikowano

ok jak dam rade to dzis wieczorem zrobie i wrzuce...[br]Dopisany: 16 Luty 2012, 14:54_________________________________________________Zrobilem dzis rano na szybkiego ale mysle ze wystarcza.

DSC_9982.jpg

DSC_9983.jpg

DSC_9984.jpg

DSC_9985.jpg

DSC_9986.jpg

DSC_9987.jpg

Wow super :) wewnątrz jest ciekawsza niż na zewnątrz, bo tylko tak ją widziałam do tej pory, teraz opisik co jest co :polew: nie no łańcuch rozpoznaję :decayed:

Opublikowano

Co to może być?

VAG-COM Version: Release 311.2-N

Control Module Part Number: 01J 927 156 CP

Component and/or Version: V30 01J 1.8l5VT RdW 2011

Software Coding: 00001

Work Shop Code: WSC 44717

1 Fault Found:

18265 - Load Signal: Error Message from ECU

P1857 - 35-10 - - - Intermittent

Może mieć związek z tym, że ostatnio (jakieś 3 tygodnie temu jak były te mrozy akumulator padł mi do 0)?

Opublikowano
  • Autor

Co to może być?

VAG-COM Version: Release 311.2-N

Control Module Part Number: 01J 927 156 CP

Component and/or Version: V30 01J 1.8l5VT RdW 2011

Software Coding: 00001

Work Shop Code: WSC 44717

1 Fault Found:

18265 - Load Signal: Error Message from ECU

P1857 - 35-10 - - - Intermittent

Może mieć związek z tym, że ostatnio (jakieś 3 tygodnie temu jak były te mrozy akumulator padł mi do 0)?

Sterownik skrzyni nie dostał informacji o aktualnej prędkości obrotowej silnika od sterownika silnika. Jeśli pojawia się sporadycznie i po skasowaniu nie wraca - można olać.

Opublikowano

To mogło być spowodowane tym, że samochód zgasł podczas gwałtownego hamowania?

Co oznacza to, że koła mi się kręcą na N? Na podnośniku wrzuciłem na N (sprawdzałem poduszki silnika) to koła się kręciły zamiast stać w miejscu, ale mogłem jedną ręką zatrzymać.

Opublikowano
  • Autor

To mogło być spowodowane tym, że samochód zgasł podczas gwałtownego hamowania?

Tak.

Co oznacza to, że koła mi się kręcą na N? Na podnośniku wrzuciłem na N (sprawdzałem poduszki silnika) to koła się kręciły zamiast stać w miejscu, ale mogłem jedną ręką zatrzymać.

N to bieg "neutralny" - odpowiednik luzu w manualu. Więc dlaczego koła miałyby się nie kręcić :mysli:

Opublikowano

N to bieg "neutralny" - odpowiednik luzu w manualu. Więc dlaczego koła miałyby się nie kręcić :mysli:

Na podnośniku bez ich dotykania? Jak puszczam hamulec to zaczynają się kręcić.

Opublikowano

qrde, ja mam tak samo

Opublikowano

przecież to normalne

Opublikowano

Ta normalne skoro napęd jest odłączony, a koła dalej są napędzane?

Opublikowano

No dzisiaj sprawdzałem i kilka razy to dzieje się tak tylko jak koła są podniesione. Jak samochód stoi sobie na równej nawierzchni to nie zjeżdża itp. :)

Da się zrobić jakieś dynamiczne logi multitronica? Bo jak np. jadę sobie 70 km/h na 5 biegu i wcisnę pedał do oporu to obroty tak jakby przeskoczą z 2000 na 2050 i się cofną na 2000 i będą powoli rosły.. Przy tym troszkę szarpnie (poduszki silnika, dwumas, poduszka skrzyni?). Przy odpuszczaniu gazu jak nie zrobię tego łagodnie tylko od razu zdejmę nogę to też szturchnie trochę :D

Opublikowano
  • Autor

Poduszka skrzyni i dwumas są mechanicznymi elementami, nie powiązanymi z żadnym czujnikiem - nie zdiagnozujesz ich VAGiem.

Opublikowano

A powiedz mi jeszcze jedno. Czy podczas jazdy mogę wrzucić N i zahamować gwałtowanie? Bo szukam przyczyny dlaczego są takie drgania przy hamowaniu dziwne. Czy to skrzynia, czy zwichrowane tarcze hamulcowe? Na P i na manualnej dzieje się tak samo więc obstawiam tarczę, ale chcę się upewnić :)

Opublikowano
  • Autor
A powiedz mi jeszcze jedno. Czy podczas jazdy mogę wrzucić N i zahamować gwałtowanie?

Nie, nie wolno tak robić...

Opublikowano

Tak też myślałem. Te drgania/bicia mają jakiś związek ze skrzynia? Bo jak hamuje bardzo ostro (z ABS) to tak jakby tego nie czuć, ale jak powoli zwalniam z hamulcem do 0 to właśnie to dziwne uczucie jest.

Opublikowano
  • Autor

Przez cały zakres hamowania czy dopiero tuż przed zatrzymaniem?