Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Baza wiedzy o skrzyni biegów Multitronic w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bartek jako znawca w temacie ma do Ciebie prośbę o postawienie diagnozy mojego Multitronica. Objawy szarpanie przy wolnym ruszaniu, gdy dodam więcej gazu nie szarpie. Ostatnio pojawił się dodatkowy problem przy rozgrzaniu skrzyni/silnika do pewnej temp. sam zmienia mi tryb na Sport. Po pewnym czasie zmienia z powrotem na Drive. Olej w skrzyni zmieniałem przy 200 tys teraz mam 237tys.

Po podłączeniu VAGa pokazuje mi błąd 18201 - Transmission Output Speed Sensor 2 (G196): No Signal szczegóły poniżej :

Address 02: Auto Trans Labels: 01J-927-156.lbl

Part No SW: 8E0 910 155 C HW: 01J 927 156 HN

Component: V30 01J 1.9l PD RdW 3220

Revision: 00000004 Serial number: 00000000877665

Coding: 0000001

Shop #: WSC 75221 150 03678

VCID: 254AF3CAD3BB1034

1 Fault Found

18201 - Transmission Output Speed Sensor 2 (G196): No Signal

P1793 - 000 - -

Freeze Frame:

RPM: 1504 /min

RPM: 1504 /min

RPM: 670 /min

(no units): 6.0

Torque: 122.0 Nm

Temperature: 42.0°C

T.B. Angle: 25.2°

Bin. Bits: 1010 0 0

Jeżeli potrzebujesz więcej informacji napisz, co uda mi się znaleźć to wyślę :P.

Z góry dzięki za pomoc !

• Odpowiedzi 2,6 tys.
  • Wyświetleń 632,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Autor

To wcześniejsze szarpanie - trudno powiedzieć (musiałbym się przejechać i obejrzeć bloki).

To co masz teraz - moim zdaniem to sterownik skrzyni.

Opublikowano

Bart-S,mam małe pytanko...Czy jazda na dużych kółkach zle wpływa na multitronica? Chodzi o obciążenie itd,itp.

Opublikowano
  • Autor

U siebie mam 19" - od dwóch lat... Nic się nie dzieje.

Opublikowano

Od 3lat 18" i wszystko w porzadku :-)

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Wielkie dzięki.Planuję właśnie wymianę oleju w moim b7,Bart-s jesteś z północy? może polecisz jakiś zakład?

Opublikowano
  • Autor
Wielkie dzięki.Planuję właśnie wymianę oleju w moim b7,Bart-s jesteś z północy? może polecisz jakiś zakład?

Napisz na pw skąd klikasz.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Mam trochę głupie pytanie ale chciałbym wiedzieć czy można zmieniać bieg z D na S w czasie jazdy ? Koleś od którego kupiłem samochód mówił żeby nie zmieniać w czasie jazdy

Opublikowano

Oczywiście że można bez problemu i można też zmienić na ręczną zmianę biegów podczas jazdy.

Opublikowano

Potwierdzam , możesz sobie zmieniać jak chcesz nic się nie popsuje :) podstawowe zasady użytkowania multi.... były już opisywane .

pozdro.

Opublikowano

Bartku, jest możliwe dołożenie "S" do multi z 2001r, czy tylko w późniejszych modelach się da? Jak skrzynia zachowuje się między D a S?

Opublikowano

Ja mam wgrany soft i na FIS wyświetla mi się S ( sport ) ale Bartek pisał że nie za bardzo da się przerobić mechanicznie ewentualnie duże koszta .

Opublikowano
  • Autor
Ja mam wgrany soft i na FIS wyświetla mi się S ( sport ) ale Bartek pisał że nie za bardzo da się przerobić mechanicznie ewentualnie duże koszta .

W zasadzie trzeba założyć skrzynię po modyfikacji - modyfikacja przekładni nie obsługującej S jest nieopłacalna (wymagane komponenty są zbyt drogie).

Opublikowano
Witam

Mam trochę głupie pytanie ale chciałbym wiedzieć czy można zmieniać bieg z D na S w czasie jazdy ? Koleś od którego kupiłem samochód mówił żeby nie zmieniać w czasie jazdy

oczywiście że można.

Opublikowano

witam od pewnego czasu skrzynia zaczeła mi szarpać przy ruszaniu, na zimnym troszke a na ciepłym tak do 10 km/h jak dodam gazu to lekkie mało wyczuwalne szarpnięcie a podczas jazdy przy niskich prędkościach do 40km takie szrabotanie a póżniej nic ładnie pięknie

moze to być wina dwumasu ??? bo podczas palenia ostanio sie odezcał zatrzesło mi budą :/ olej był wymieniany jakieś 40/50 tyś + sterownik i jakiś tam remoncik nie wiem co myśleć vag mi sie nie łączy z skrzynia :/

Opublikowano

Czy ktoś może coś szerzej napisać o skrzyni LLA? to od B8. Mam na oku kupno i jest taka skrzynia. Bart-S może pomożesz i poradzisz żebym nie wdepnął.

Wydawało mi się, że w B7 już były multi 7 biegowe, a w B8 tym bardziej. A tutaj mam napisane od rzeczoznawcy z niemiec że jest 6 biegowa. A z VIN wynika że to skrzynia LLA.

pozdr.

Arek

Opublikowano
  • Autor
Czy ktoś może coś szerzej napisać o skrzyni LLA? to od B8. Mam na oku kupno i jest taka skrzynia. Bart-S może pomożesz i poradzisz żebym nie wdepnął.

Wydawało mi się, że w B7 już były multi 7 biegowe, a w B8 tym bardziej. A tutaj mam napisane od rzeczoznawcy z niemiec że jest 6 biegowa. A z VIN wynika że to skrzynia LLA.

pozdr.

Arek

LLA to Multitronic - poproś Niemca aby wlazł do auta i sprawdził ile rzeczywiście biegów pokazuje FIS.

witam od pewnego czasu skrzynia zaczeła mi szarpać przy ruszaniu, na zimnym troszke a na ciepłym tak do 10 km/h jak dodam gazu to lekkie mało wyczuwalne szarpnięcie a podczas jazdy przy niskich prędkościach do 40km takie szrabotanie a póżniej nic ładnie pięknie

moze to być wina dwumasu ??? bo podczas palenia ostanio sie odezcał zatrzesło mi budą :/ olej był wymieniany jakieś 40/50 tyś + sterownik i jakiś tam remoncik nie wiem co myśleć vag mi sie nie łączy z skrzynia :/

Zacznij od podłączenia nowszej wersji VAG/VCDS. To może być dwumas ale równie dobrze nie musi - tak czy siak, skoro słychać mechaniczną usterkę to i tak trzeba wyciągnąć skrzynkę (wtedy się okaże).

Opublikowano

Zacznij od podłączenia nowszej wersji VAG/VCDS. To może być dwumas ale równie dobrze nie musi - tak czy siak, skoro słychać mechaniczną usterkę to i tak trzeba wyciągnąć skrzynkę (wtedy się okaże)

Chetnie bym sie umówił z toba na diagnoze ale mam za daleko :/ a niechce oddawac auta do macherów co nie kumają multi i teraz gnybanie, okolice krakowa katowic by bardziej odpowiadały, i powiedz mi Bartku duzo to roboty zeby zwalic multi i zobaczyć ten dwumas bo jakies pojecie mam ale multi nigdy nie robilem czy jakies ściągacze specjalistyczne klucze itp do tego są potrzebne ???

Opublikowano

A mi coś skrzynia jakby "ciężej" zaczęła chodzić ostatnio, może przez ten spadek temperatur, bo jak się rozgrzeje to już nie ma problemu :whistling:

Opublikowano
  • Autor

Zacznij od podłączenia nowszej wersji VAG/VCDS. To może być dwumas ale równie dobrze nie musi - tak czy siak, skoro słychać mechaniczną usterkę to i tak trzeba wyciągnąć skrzynkę (wtedy się okaże)[/Quote]

Chetnie bym sie umówił z toba na diagnoze ale mam za daleko :/ a niechce oddawac auta do macherów co nie kumają multi i teraz gnybanie, okolice krakowa katowic by bardziej odpowiadały, i powiedz mi Bartku duzo to roboty zeby zwalic multi i zobaczyć ten dwumas bo jakies pojecie mam ale multi nigdy nie robilem czy jakies ściągacze specjalistyczne klucze itp do tego są potrzebne ???

Skrzynię wyciąga się tak jak każdą inną - jedyna różnica przy automacie to dodatkowy układ chłodzenia oleju podłączony do chłodnicy.