Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AHU] Jaki płyn do chłodnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę rozwiać swoje wątpliwości. Jak kupiłem autko A4 1.9 TDI 90KM silnik AHU z 1996 roku to między innymi wyminiłem ciecz chłodzącą. Mechanik zalał zielony płyn. Teraz słyszałem opinię że powinien być różowy. Jaki ma być zielony czy różowy, jakiej firmy polecacie?

Opublikowano

są 3 kolorki

różowy

czerwony

fioletowy

Opublikowano

w Twoim roczniku aso stosowalo zielony plyn ktory obecnie jest zastapiony przez G12 ++(rozowy) i taki powinnes miec zalany. mechanik pewnie zalal Ci jakies borygo lub cos podobnego... i jakby nie bylo roznica miedzy jakims wynalazkiem typu borygo a G12++ jest z 30zl roznicy czy warto? i oglnie najpierw jest lepiej sie zapytac a pozniej wymianiac przynajmniej ja tak robie :hi:

ps ja bym zmienil na G12++. termostat masz dobry ?? jak nie trzyma temperatury to tez wymianic oczywiscie na oryginal :wink4:

Opublikowano

Spokojnie możesz zalać G12++

Opublikowano

Płyn był wymieniony 1,5 roku temu. Nie miałem żadnych problemów i nie mam. Auto trzyma po rozgrzaniu temp. 90 stopni. Czyli powinienem zminić na różowy?

Opublikowano

Jak zmieniałeś płyn 1,5 roku temu to wymieniaj na G12(różowy płyn). Możesz go kupić w sklepie bo w ASO zapłacisz więcej

Opublikowano

nie wazne kolory wazna jest mieszalnosc. nie wszystkie plyny mozna z soba mieszac.

jezeli mechanik uzupelnil na zasadzie ze plyn chlodzacy to plyn chlodzacy, moze to doprowadzic do uszkodzenia pompy wodnej, w skrajnych wypadkach uszczelki pod glowica i chlodnicy.

sugeruje wymienic przeplukac napelnic nowym. jezeli nie wymieniales termostatu tak jak kolego podpowiada wymien rowniez.