SoMeS Opublikowano 23 Września 2009 Opublikowano 23 Września 2009 Pytanie może wydać się głupie ale chciałem dowiedzieć się czym i jak wyczyścić silnik (zawnętrznie)? Zabieram się za to na dniach i chcę zrobić go na błysk, polerując przy okazji kilka elementów Czy mogę coś uszkodzić jeżeli wparuje tam z karcherem?
Pawlo 2004 Opublikowano 24 Września 2009 Opublikowano 24 Września 2009 No wiec ja myłem silnik karcherem tylko ze nie z bliskiej odleglości Miałem do tego jakiś płyn ale jak sie nazywał to ci nie powiem bo dostałem go od mojego mechanika a on miał go z pracy w butelce po wodzie mineralnej W każdym bądz razie kolor tego czegoś był czerwony, spryskałem tym zimny silnik, w zakamarkach uzyłem pędzelka i po 15 minutach zapodałem z karchera. Efekt - wszystkie rurki, kabelki plastiki, zbiorniczki, podłużnice wyglądają jak nowe nawet po 2 miesiącach użytkowania autka. Poprostu poezja, jestem cholernie zadowolony bo bardzo lubie mieć czyściutko w aucie wliczając komore silnika :>
pawelwor Opublikowano 24 Września 2009 Opublikowano 24 Września 2009 jak to sie ma do elektryki (przewody, wtyki) ??
SoMeS Opublikowano 24 Września 2009 Autor Opublikowano 24 Września 2009 chętnie się dowiem co to za środek . stykom i wtyczkom nie powinno nic być moim zdaniem jeżeli nie ma gdzieś przetarć i odsłoniętych elementów jak się mają inne podzespoły przy wodzie pod ciśnieniem z bliższej odległości?
Pawlo 2004 Opublikowano 24 Września 2009 Opublikowano 24 Września 2009 jak się mają inne podzespoły przy wodzie pod ciśnieniem z bliższej odległości? Tego to nie wiem bo ten środek tak wszystko "wygryzł" ze nie musiało być az takiego duzego ciśnienia wody. Poprostu przy kablach od lamp itp nie świrowałem za bardzo z mocnym ciśnieniem tylko poprostu z rozsądnej odleglości spłukałem ten płyn. jak to sie ma do elektryki (przewody, wtyki) ?? Teoretycznie wszystkie wtyczki są na uszczelkach ale jak juz pisłem wyżej przy przewodach zbyt duzo wody nie lałem.
steve69 Opublikowano 24 Września 2009 Opublikowano 24 Września 2009 Miałem do tego jakiś płyn ale jak sie nazywał to ci nie powiem bo dostałem go od mojego mechanika a on miał go z pracy w butelce po wodzie mineralnej A mógłbyś (przy jakimś następnym spotkaniu z tym mechanikiem) dowiedzieć się, co to był za płyn? -- Pozdrawiam. Sławek
Pawlo 2004 Opublikowano 24 Września 2009 Opublikowano 24 Września 2009 Na tą chwile jestem w UK i w domu będe dopiero w połowie października i na bank do niego pojade bo czeka mnie wymiana oleju itp itd. Jeśli nie zapomne do października to napewno wpisze w tym wątku co to za środek.
Grzesiekkbc Opublikowano 24 Września 2009 Opublikowano 24 Września 2009 Kolego kup sobie płyn z K2 myłem tym silnik i jest rewelacyjny koszt 12zł chyba, i nie szukaj jakichś cudownych środków tylko kup ten K2 i będziesz zadowolony, ja myję zawsze 2 razy w roku przed zimą i po zimie.
rookie Opublikowano 24 Września 2009 Opublikowano 24 Września 2009 nie polecam mycia bo woda dostaje się do rolek i łożysk np alternatora i zaczniesz mieć świerszcza pod maską, chyba że jesteś przed wymianą rozrządu ogólnie silnik zacznie głośniej chodzić a środków dobrych jest dużo np AKRA z K2, CZYSTY SILNIK z Plaka, ENGINE CLEANER z Cyclo
SoMeS Opublikowano 24 Września 2009 Autor Opublikowano 24 Września 2009 Rookie a możesz polecić coś co dostane w NL lub DU? do Polski wybieram się dopiero w grudniu Podjadę jutro do odpowiedniego sklepu i myślę że coś dostanę.. Sprawa wody... Od samego opłukania silnika na koniec karcherem z dalszej odległości nic się chyba raczej nie stanie? świerszcza teraz właśnie mam przez pierwszą minutę po rozruchu zimnego silnika i dochodzi z paska klinowego... rozrząd świeży
rookie Opublikowano 24 Września 2009 Opublikowano 24 Września 2009 a czy przy wymianie rozrządu wymieniałeś napinacz paska klinowego? bo jeśli nie. to on najprędzej jest winny albo jeśli masz klimę to rolka napinająca od paska klimatyzacji a w DE lub NL dostaniesz to SONAX Motor- und KaltReiniger albo SONAX MotorReiniger pozdrawiam
SoMeS Opublikowano 24 Września 2009 Autor Opublikowano 24 Września 2009 rozrząd robiłem kompletny.. winna rolka od klimy, sprawdzałem już to i w sumie to mi to nie przeszkadza za te środki na prawdę wielkie dzięki
Rekomendowane odpowiedzi