Opublikowano 1 Października 200916 l Przymierzam sie do wyczyszczenia kolektora ssącego, aktualnie mam zaslepiony EGR.Czym najlepiej czyscić ten kolektor? i czy musze kupowac jakieś uszczelki czy cos innego? Jesli tak , to mógł by ktos napisać co dokładnie(numery) Jesli ktos chce zmienić kolektor na AWX to polecam zakup u tego gosciahttp://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3366327 w szukajke wpisac kolektor sharan, sprzedaje je po 50zł Graty potrzebne do wymiany czyszczenia/adaptacji kolektora. Uszczelka kolektora ssącego:028129717D - ASO (31zł VW/26zł Skoda) IC (Goetze ok. 14zł Elring 10zł)Uszczelka dla zaślepki EGR - przy kolektorze wydechowym038131547A 22mm przy zaworze są 32mm - ASO (16zł VW/13zł Skoda) IC (Elring 6zł) - jeżeli ktoś zaślepia EGRŚruba kolektora x6 nie przesadzać z momentem, dokręcanie 25NmN 0147154 ASO (6,05zł VW/5,25zł Skoda)lub (również M8x45) znacznie tańsze i bez konieczności stosowania podkładek z AWX`a N 90200604 ASO (1,65zł VW/1,42zł Skoda)Podkładka x6 (tylko dla śrub N 0147154)N 01152527 ASO (0,59zł VW/0,52zł Skoda)dodatkowo przy adaptacji kolektora z PD do VP śruby montujące EGR/flanszę w kolektorze AWX x3N 10124408 ASO (1,96zł VW/1,68zł Skoda)
Opublikowano 1 Października 200916 l Mój kolektor był zawalony czarna mazią - sadzą wymoeszaną z olejem. Czyści się to paskudnie. Wpadłem na pomysł który okazał się strzałem w 10-tkę a mianowicie wlewałem do niego po parę kropel benzyny/rozpuszczalnika i podpalałem po kilku takich akcjach maź zaczęła się zamieniać w twardą skorupę która po delikatnym opukiwaniu odpadała wielkimi płatami. Zabieg powtarzałem do osiągnięcia idealnie czystego kolektora.Czyszczenie kolektora wraz z demontażem i montażem zajęło mi około 4 godziny.Uszczelki zakupiłem w zwykłym sklepie motoryzacyjnym podając typ silnika - są niezwykle popularne i nie potrzeba numeru części.
Opublikowano 1 Października 200916 l preparat do czyszczenia hamulcówhttp://www.oilsandsprays.com/wurth-brake-cleaner-500ml-5-p.asp zalezy od stopnia zanieczyszczeni kolektora w ojca b5 dało rade
Opublikowano 2 Października 200916 l preparat do czyszczenia kominków (to nie żart) starwax z castoramy - ale ta pianka w sprayu a nie atomizer i koniecznie starwax, a no i urządzenie LiquiMoly jet clean tronic też ma taką funkcję (bez demontażu)
Opublikowano 2 Października 200916 l ja tam pomoczylem w ropie kilka godzinek ,przeplukalem i zlazlo ... choc nie byl bardzo usyfiony ... teraz czeka nowy kolektor do zalozenia i jest w nim troszke wiecej syfu ... i chyba bedzie wypalanko ...
Opublikowano 2 Października 200916 l Najlepiej wyczyścić kolektor i przy montażu od razu zaślepić EGR żeby syf się nie kleił bo olej to zawsze będzie.
Opublikowano 2 Października 200916 l mnie też czeka czyszczenie z tym wypalaniem to dobry pomysł a jeżeli chodzi o EGRa to zakleiłem go przy wydechowym i mam dziwne odczucia, tak jakby czasem brakowało mu mocy... i opędzlował 8l/100km
Opublikowano 2 Października 200916 l teraz czeka nowy kolektor do zalozenia AWX? ta ... tylko jeszcze flansze musze dorwac/zrobic p.s kolektor juz sie kapie w ropce w garazu ... jak nie odpusci to zastosuje wypalanie ...
Opublikowano 4 Października 200916 l ja rownierz zabieram sie do czyszczenia kolektora i tak sobie pomyslalem o zaslepieniu egr-a lecz juz kiedys probowalem i sie przestraszylem jak uslyszalem jak moja a4 zaczela klekotac jak stary transit !!!!! u was tez tak jest?
Opublikowano 4 Października 200916 l Autor ja rownierz zabieram sie do czyszczenia kolektora i tak sobie pomyslalem o zaslepieniu egr-a lecz juz kiedys probowalem i sie przestraszylem jak uslyszalem jak moja a4 zaczela klekotac jak stary transit !!!!! u was tez tak jest? nom
Opublikowano 4 Października 200916 l preparat do czyszczenia kominków (to nie żart) starwax z castoramy - ale ta pianka w sprayu a nie atomizer i koniecznie starwax, a no i urządzenie LiquiMoly jet clean tronic też ma taką funkcję (bez demontażu) Masz już to urządzonko? Jeśli tak, to pisze się na czyszczenie wtrysków w mojej benzynce. Napisz na PW jaki koszt.
Opublikowano 5 Października 200916 l jako ze moczenie w ropie oraz wypalania nie dalo pozadanego efektu sprobowalem z preparatem do kominkow. Jako ze nie mialem w domu polecanego wyzej Starwax'a to zastosowalem inny znaleziony w domu preparat do kominkow. nawalilem tego syfu do srodka i odczekalem ~20 minut i wyplukalem wodą a oto efekt jak widac minimalnie sadzy zostalo ale praparatu mialem malo...
Opublikowano 5 Października 200916 l Autor No to teaz wiadomo czym to potraktować Spanky a EGR montujesz???
Opublikowano 5 Października 200916 l ja też się przymierzam do tego w moim AFNie ale nie wiem czy nie darować sobie tego i nie wrzucać od razu kolektora razem z turbinką AWXowego EGR zaślepiony Spanky za ile taki kolektor można wychaczyć i co jeszcze potrzeba?
Opublikowano 5 Października 200916 l Autor ja też się przymierzam do tego w moim AFNie ale nie wiem czy nie darować sobie tego i nie wrzucać od razu kolektora razem z turbinką AWXowego EGR zaślepiony Spanky za ile taki kolektor można wychaczyć i co jeszcze potrzeba? kolektor to w polszy za 100zł wyrwiesz a co trzeba jeszcze to i ja jestem ciekaw
Opublikowano 6 Października 200916 l Spanky a EGR montujesz??? po co ? co jeszcze potrzeba? nowa uszczelka pod kolektor [ASO] nowe sruby mocujace kolektor [ASO] flansze laczaca kolektor z rura dolotu (w AWX w oryginale jest tam EGR) [Allegro/home made] sruby laczace flansze z kolektorem [ASO] zaslepka dziury ktoredy wychodzily spaliny [Allegro/home made] sruba i zacisk do zaslepienia przewodu podcisnieniowego ktory dochodzi do zaworu EGR [do znalezienia w domowym warsztacie] i pewnie godzina czasu i 2 browarki [jakie kto lubi ] ...