Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czyszczenie / Wymiana kolektora ssącego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam sie do wyczyszczenia kolektora ssącego, aktualnie mam zaslepiony EGR.
Czym najlepiej czyscić ten kolektor? i czy musze kupowac jakieś uszczelki czy cos innego? Jesli tak , to mógł by ktos napisać co dokładnie(numery) :notworthy:

Jesli ktos chce zmienić kolektor na AWX to polecam zakup u tego goscia
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3366327 w szukajke wpisac kolektor sharan, sprzedaje je po 50zł :good:

Graty potrzebne do wymiany czyszczenia/adaptacji kolektora.

Uszczelka kolektora ssącego:
028129717D - ASO (31zł VW/26zł Skoda) IC (Goetze ok. 14zł Elring 10zł)

Uszczelka dla zaślepki EGR - przy kolektorze wydechowym
038131547A 22mm przy zaworze są 32mm - ASO (16zł VW/13zł Skoda) IC (Elring 6zł) - jeżeli ktoś zaślepia EGR

Śruba kolektora x6 nie przesadzać z momentem, dokręcanie 25Nm
N 0147154 ASO (6,05zł VW/5,25zł Skoda)
lub (również M8x45) znacznie tańsze i bez konieczności stosowania podkładek z AWX`a N 90200604 ASO (1,65zł VW/1,42zł Skoda)

Podkładka x6 (tylko dla śrub N 0147154)
N 01152527 ASO (0,59zł VW/0,52zł Skoda)

dodatkowo przy adaptacji kolektora z PD do VP śruby montujące EGR/flanszę w kolektorze AWX x3
N 10124408 ASO (1,96zł VW/1,68zł Skoda)

Opublikowano

Mój kolektor był zawalony czarna mazią - sadzą wymoeszaną z olejem. Czyści się to paskudnie.

Wpadłem na pomysł który okazał się strzałem w 10-tkę a mianowicie wlewałem do niego po parę kropel

benzyny/rozpuszczalnika i podpalałem po kilku takich akcjach maź zaczęła się zamieniać w twardą skorupę która po delikatnym opukiwaniu odpadała wielkimi płatami. Zabieg powtarzałem do osiągnięcia

idealnie czystego kolektora.Czyszczenie kolektora wraz z demontażem i montażem zajęło mi około 4 godziny.Uszczelki zakupiłem w zwykłym sklepie motoryzacyjnym podając typ silnika - są niezwykle popularne i nie potrzeba numeru części.

Opublikowano

Nie ma lepszego sposobu niz wypalenie :wink4:

Opublikowano

preparat do czyszczenia hamulcówhttp://www.oilsandsprays.com/wurth-brake-cleaner-500ml-5-p.asp

zalezy od stopnia zanieczyszczeni kolektora w ojca b5 dało rade

Opublikowano

preparat do czyszczenia kominków (to nie żart) starwax z castoramy - ale ta pianka w sprayu a nie atomizer i koniecznie starwax, a no i urządzenie LiquiMoly jet clean tronic też ma taką funkcję (bez demontażu)

Opublikowano

ja tam pomoczylem w ropie kilka godzinek ,przeplukalem i zlazlo ... choc nie byl bardzo usyfiony ... teraz czeka nowy kolektor do zalozenia i jest w nim troszke wiecej syfu ... i chyba bedzie wypalanko ... :evil:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za wskazówki :notworthy:

Opublikowano

Najlepiej wyczyścić kolektor i przy montażu od razu zaślepić EGR żeby syf się nie kleił bo olej to zawsze będzie.

Opublikowano

mnie też czeka czyszczenie :wallbash: z tym wypalaniem to dobry pomysł :good: a jeżeli chodzi o EGRa to zakleiłem go przy wydechowym i mam dziwne odczucia, tak jakby czasem brakowało mu mocy... i opędzlował 8l/100km :disgust:

Opublikowano

teraz czeka nowy kolektor do zalozenia

AWX?

Opublikowano

teraz czeka nowy kolektor do zalozenia

AWX?

ta ... tylko jeszcze flansze musze dorwac/zrobic

p.s kolektor juz sie kapie w ropce w garazu ... :decayed: jak nie odpusci to zastosuje wypalanie ...

Opublikowano

ja rownierz zabieram sie do czyszczenia kolektora i tak sobie pomyslalem o zaslepieniu egr-a

lecz juz kiedys probowalem i sie przestraszylem jak uslyszalem jak moja a4 zaczela klekotac jak stary transit !!!!!

u was tez tak jest?

Opublikowano
  • Autor

ja rownierz zabieram sie do czyszczenia kolektora i tak sobie pomyslalem o zaslepieniu egr-a

lecz juz kiedys probowalem i sie przestraszylem jak uslyszalem jak moja a4 zaczela klekotac jak stary transit !!!!!

u was tez tak jest?

nom :naughty:

Opublikowano

preparat do czyszczenia kominków (to nie żart) starwax z castoramy - ale ta pianka w sprayu a nie atomizer i koniecznie starwax, a no i urządzenie LiquiMoly jet clean tronic też ma taką funkcję (bez demontażu)

Masz już to urządzonko?

Jeśli tak, to pisze się na czyszczenie wtrysków w mojej benzynce.

Napisz na PW jaki koszt.

Opublikowano

jako ze moczenie w ropie oraz wypalania nie dalo pozadanego efektu sprobowalem z preparatem do kominkow.

Jako ze nie mialem w domu polecanego wyzej Starwax'a to zastosowalem inny znaleziony w domu preparat do kominkow.

nawalilem tego syfu do srodka i odczekalem ~20 minut i wyplukalem wodą

p051009201601.th.jpg

a oto efekt

p051009210103.th.jpg

p051009210101.th.jpg

jak widac minimalnie sadzy zostalo ale praparatu mialem malo...

Opublikowano
  • Autor

No to teaz wiadomo czym to potraktować :naughty:

Spanky a EGR montujesz???

Opublikowano

ja też się przymierzam do tego w moim AFNie ale nie wiem czy nie darować sobie tego i nie wrzucać od razu kolektora razem z turbinką AWXowego :mysli: EGR zaślepiony :wink4:

Spanky za ile taki kolektor można wychaczyć i co jeszcze potrzeba? :cool1:

Opublikowano
  • Autor

ja też się przymierzam do tego w moim AFNie ale nie wiem czy nie darować sobie tego i nie wrzucać od razu kolektora razem z turbinką AWXowego :mysli: EGR zaślepiony :wink4:

Spanky za ile taki kolektor można wychaczyć i co jeszcze potrzeba? :cool1:

kolektor to w polszy za 100zł wyrwiesz a co trzeba jeszcze to i ja jestem ciekaw :naughty:

Opublikowano

ok to dopisuje to do moich planów :przebiegly:

Spanky? :cool1:

Opublikowano

Spanky a EGR montujesz???

po co ? :naughty:

co jeszcze potrzeba? :cool1:

nowa uszczelka pod kolektor [ASO]

nowe sruby mocujace kolektor [ASO]

flansze laczaca kolektor z rura dolotu (w AWX w oryginale jest tam EGR) [Allegro/home made]

sruby laczace flansze z kolektorem [ASO]

zaslepka dziury ktoredy wychodzily spaliny [Allegro/home made]

sruba i zacisk do zaslepienia przewodu podcisnieniowego ktory dochodzi do zaworu EGR [do znalezienia w domowym warsztacie]

i pewnie godzina czasu i 2 browarki [jakie kto lubi ] ... :wink4: