Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błąd intake manifold flap motor, jedna z przyczyn - rozwiazanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co myślicie o tym zestawie naprawczym?

http://allegro.pl/kolektor-ssacy-2-7-3-0-tdi-audi-vw-a4-a5-a6-a8-q7-i5988357451.html

a tu filmik jak to rozebrać:

Były potwierdzone przypadki że klapy oderwały się i wpadły do silnika? czy po wykręceniu kolektora trzeba wymieniać uszczelki czy można na starych założyć?

Opublikowano

Ja u siebie wywaliłem klapki całkowicie. Jedyna wada to taka, że jak motor zimny to chodzi głośniej i pojawiły się lekkie drgania ponieważ niema regulacji długości kolektora.

Opublikowano

Co myślicie o tym zestawie naprawczym?

http://allegro.pl/kolektor-ssacy-2-7-3-0-tdi-audi-vw-a4-a5-a6-a8-q7-i5988357451.html

a tu filmik jak to rozebrać:

Były potwierdzone przypadki że klapy oderwały się i wpadły do silnika? czy po wykręceniu kolektora trzeba wymieniać uszczelki czy można na starych założyć?

Robiłem wymianę tych środków w a6 c6 ASB, dokładnie to 5 lipca 2014 przy przebiegu 99 tys km

W tym momencie mamy 17 marca 2016, przebieg 135 tys km, a błąd w VCDS już jest widoczny. Check engine na desce się jeszcze nie pali, ale prędzej czy później to nastąpi...

Jak załatwić ten problem raz na zawsze. Tylko ta tulejka mosiężna wchodzi w grę?

Opublikowano

kumplowi tuleja wpadła do środka i narobiła bigosu... ale to BMW

zacznijcie jeździć normalnie nie dziadować to nie będzie problemów z klapami.

Opublikowano

kumplowi tuleja wpadła do środka i narobiła bigosu... ale to BMW

zacznijcie jeździć normalnie nie dziadować to nie będzie problemów z klapami.

Auto należy do mojego taty, także nie mam wpływu na styl jazdy.

Opublikowano

a próbowałeś czyścić klapy ? może cykliczne usuwanie zanieczyszczeń załatwi temat.

Opublikowano

Rozbierać to wszystko co 30-40 kkm ?? :o Raczej podziękuję. Ostatnio z czyszczeniem zajęło mi to dobrych kilka godzin i niezliczoną ilość słów na K.... i Ch.... :kwasny:
Swoją drogą błąd ponoć bierze się od przekroczenia dolnej skrajnej pozycji o dosłownie milimetr.

Edytowane przez bodas

Opublikowano

no to faktycznie trochę długo... wywalić i pozamiatane.

u mnie klapki po 100 tyś km były idealnie czyste.. podobnie kolektor i przepustnica

Edytowane przez marcin4x4

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ja zaślepiłem egr wstawiłem już te zestawy naprawcze kolektorów poczyściłem wszystko i jak narazie spokój :) zobaczymy na jak długo

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

jest gdzieś filmik, na którym można zobaczyć jak zdejmuje się cały kolektor? od a do z? zamówiłem już zestaw naprawczy i czeka mnie wymiana :(

Opublikowano

Filmiku nie ma, ale jak w googlu wpiszesz: "demontaż kolektorów 3.0 tdi" to będzie instrukcja ze zdjęciami.

Opublikowano

dzięki. Udało mi się znaleźć filmik, który przedstawia zdjęcie dolotu i kolektora (tylko jednego)

oraz na spokojnie, jak ściągnąć elementy samego kolektora:

Tylko pytanie, czy drugi kolektor też wychodzi w miarę łatwo? Tam widać jest więcej przewodów.

Czy ktoś to u nas przerabiał sam? Jakieś wskazówki, doświadczenia?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ten drugi kolektor zdejmuje sie duzo gorzej. trzeba odkrecac przewody do tej listwy paliwowej.

Ja mam tez klapki z zamiennika i narazie chodza ale musialem dodatkowo przerobic zawleczke zabezpieczajaca jak ktos w pierwszym poscie. Tyle ze ja ja zalutowalem dodatkowym drucikiem aby sie nie rozchodzila i pomoglo...

Edytowane przez blade13

Opublikowano

Usuwac i spokój.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam, nadal aktywny ten post?

Mam podobny problem gdzie engie check zapalil mi sie juz drugi raz po wymianie egr i regeneracji turba (Jakies 2 tys km).

Po kasowaniu vagiem problem ustapil na kilka tygodni i wrocil jak odebral auto z myjni. Wszystko dziala dobrze tj. nie traci mocy, rowno chodzi, nie szarpie. Tylko kontrolka silnika i blad

004120 - Intake mainfold runner (blank2) 

P1018 - 001 - Lower limit not reached - intermittent

Co to moze byc i jak sie tego najlepiej pozbyc? Moze chodzic o mechanizm z orginalnego postu? JAk skomplikowana jest wymiana ?

Dzieki

IMG_2046.jpg

IMG_2047.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano

Odkopie temat dotyczacy nieszczesnych kolektorow

Czy ktos z Was znalazl recepte na naprawe tego ustrojstwa. Warto kupic na allegro regenerowany kolektor razem z nastwanikiem czy moze wystarczy sam zestaw naprawczy ( klapy + uszczelki + ciegno ) i problem rozwiazany?

U mnie zaczał wyskakiwac blad "P2011 - Intake Manifold Runner Control Circuit / Open ( Bank 2 )".

Po sksowaniu blad znika na jakis czas ale po kilkunastu odpaleniach silnika znowu sie pojawia.

Mam wrazenie ze auto wiecej pali przy jezdzie miejskiej z malymi predkosciami i jest mniej żwawe przy niskich obrotach.

z gory dzieki za pomoc.