Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Jaki jest najlepszy zakres obrotów dla silnika?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie stosować obroty w silniku żeby pojeżdzic długo i bezawaryjnie? Ja jezdze na takich ok 1500. Czy diesel lubi wysokie obroty? Jesli tak to jakie mam stosowac w swojej audicy

Opublikowano

zakres 2,5-3,5, jezdząc 1,5 ciagle turbinka złapie muła bagiennego :naughty:, od czasu do czasu warto go przegonić po skali obrotów

Opublikowano

Jakie stosować obroty w silniku żeby pojeżdzic długo i bezawaryjnie? Ja jezdze na takich ok 1500. Czy diesel lubi wysokie obroty? Jesli tak to jakie mam stosowac w swojej audicy

mysle ze do 1300 lepiej :decayed: :decayed:

Boze widzisz i nie grzmisz...

najlepiej wcale nie jezdzic wtedy bedzie dlugo i bezawaryjnie

Opublikowano

Chcesz żeby Ci sie tam wszystko zastało...? :naughty: Znasz takie powiedzenie, że narząd nieużywany zanika? :naughty:
Opublikowano

spokojnie do 4000 rpm mozna ciagnac ...

Opublikowano

Raczej trzeba go gonić, aby kierownice nie zapiekły się. :hi:

Opublikowano

http://www.a4-klub.pl/smf/all_tdi_charakterystyki_silnikow_diesla_montowanych_w_audi_modele_b5_oraz_b6-t22181.0.html

powinno sie jezdzic w zakresie maksymalnego momentu obrotowego a mocy maksymalnej.

w norrmanej eksploatacji pomiedzy 1600-3000 rpm. powyzej wzrasta zuzycie paliwa. w przypadku dynamicznej jazdy max do 4000, powyzej nie ma sensu.

Opublikowano

Na co dzień proponuję-dla ciebie-1750-2500obr./min,nie przekraczać 4000obr./min to maksymalna moc dla naszych furek :good:(powyżej już nic nie osiągniesz).Spalanie w normie i w miarę fajna jazda :hi:

Opublikowano
  • Autor

Ok dzieki za odpowiedz.

Opublikowano

niuniek przecież to auto na 1,500 obrotów nie jedzie-tak tylko z parkingu wyjeżdzaj. chwilę na niskich obortach póżniej 1,800 w górę ale pamiętaj żeby po mocnym gazie autko chwilę pochodziło na niskich obrotach zanim zgasisz-alem się wymądrzył

Opublikowano
  • Autor

Tak robie, ze zawsze jak wstawiam auto do garazu to chodzi sobie na wolnych obrotach z 3 minutki nim wprowadze auto.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na co dzień proponuję-dla ciebie-1750-2500obr.

Multitronic trzyma w takim zakresie przy normalnej jeździe. Nie wiecej niż 2.400.

Przy pełnym gazie wchodzi na 3000. Przy włączeniu kickdowna wchodzi do 4000max.

Pozdro.

Opublikowano

A jaki zakres obrotów gdy dopiero odpalamy autko i jest zimne? :mysli: do 1500 ?

Opublikowano

A jaki zakres obrotów gdy dopiero odpalamy autko i jest zimne? :mysli: do 1500 ?

do 1500 to się ciężko biegi zmienia :tongue4: ale do 2000 to już się da kulać :wink4:

Opublikowano

wszystko zalezy od wprawnego ucha, oraz precyzji stopy. :cool1:

Opublikowano

na zimnym do 2 tys , na ciepłym juz bez znaczenia, ekonomia to do 2,5 tys obrotów , ja swoją raz na czas przegonie ona to lubi :naughty:

Opublikowano

No ja przy takiej temp jaka jest teraz czyli około 0 stopni to do czasu az na blacie nie pokaże się te 70 stopni minimum trzymam autko naobrotach od 1500 obr/min do 2000 obr/min. W sumie to nic innego nie napisałem niż reszta :naughty: a co do max obrotów to 3800 obr/min jeszcze nigdy nie przekroczyłem bo tyle obrotów było przy 210 km/h na 6 biegu.

Opublikowano

No ja przy takiej temp jaka jest teraz czyli około 0 stopni to do czasu az na blacie nie pokaże się te 70 stopni minimum trzymam autko naobrotach od 1500 obr/min do 2000 obr/min. W sumie to nic innego nie napisałem niż reszta :naughty: a co do max obrotów to 3800 obr/min jeszcze nigdy nie przekroczyłem bo tyle obrotów było przy 210 km/h na 6 biegu.

Panowie wydaje mi sie ze troche przesadzacie z tymi obrotami i popadaei w skrajnosc.To nie jest autobus czy TIR silniki 1,9 i 2,0 strasznie sie mecza ponizej 1800 obr.min.

Tu nie chodzi o to zeby nie kreci silnika , ale o to aby go nie obciazac bo wlasnie wtedy zrywa sie film olejowy jak olej nie jest wystarczajaca rozgrzany.Na zimnym silniku mozna spokojnie poruszac sie mieczy 2000 a 2500 obr.min tylko trzeba delikatnie operowac pedalem gazu i nie wciskac go gleboko.Co z tego ze bedziesz zimne auto krecil do 2000 tys . jak gaz bedziesz trzymal w podlodze.

Opublikowano

Przeciez to normalne ze nie wciskam gazu w podłoge a jak dojdzie obrotomierz do 2 tys obr to zmieniam bieg, nie obciązam tez silnika i za wszelką cene nie trzymam go na obrotach poniżej 2 tys.

Chodzi o to zeby przez pierwsze kilka minut nie katować auta jak jest jeszcze zimne a na dworze jest - 15 stopnie bo to napewno dobrze nie wpływa na silnik.

Opublikowano

Mnie tylko chodzi o to ze 1500 obrotow to jest moze ok dla 6L V8 a nie dla rzedowaj czworki i to takie samo katowanie samochodu jak przekrecanie obrotow.