Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Świece żarowe podgrzewające płyn chłodzący

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:)a jak posprawdzać je vagiem? :kox:

samych swiec nie sprawdzisz

Vag to nie zabawka do wszystkiego ... :wink4:

Opublikowano
  • Autor

niech jeszcze ktos madry powie ktory to bezpiecznik odpowiada za to ustrojstwo bo ze spisu nic nie wymodzilem

Opublikowano

w e-box-ie, nr 7 i 8

Opublikowano

Bezpieczniki 7 (50A) i 8 (25A) obok sterownika silnika w obudowie sterownika w podszybiu z lewej strony.

Opublikowano

Bezpieczniki 7 (50A) i 8 (25A) obok sterownika silnika w obudowie sterownika w podszybiu z lewej strony.

bezpieczniki owszem ale również są dwa przekaźniki nimi sterujące - jeden (jak już ktoś wcześniej wspomniał) małej mocy, załączający tylko jedną świecę oraz drugi, dużej mocy włączający dwie kolejne, albo mają one oznaczenie nr 53 albo 100 i znajdują się w komorze silnikowej, usterki są wskazywane przez sterownik silnika następującymi najczęściej występującymi błędami :

01193 - przekaźnik małej mocy J359 otwarty obwód lub zwarcie z potencjałem plus

01194 - przekaźnik dużej mocy J360 jw.

dodać należy, że świece podgrzewacza występują tylko w samochodach przeznaczonych na rynki krajów o chłodnym klimacie, tych na Włochy, Hiszpanię itd. ich nie uświadczycie a głównym ich zadaniem jest szybkie odmrażanie przedniej szyby, gdyby ktoś nie wiedział gdzie ich szukać to wkleję fotkę :

c222e5c5dbd81483m.jpg

a tu macie ich lokalizację i wygląd w silniku 1Z i AFN :

http://obrazki.elektroda.net/43_1232523203.jpg

w tych silnikach w A4 będzie je zasłaniała rura powietrza doładowanego idąca do kolektora ssącego,

to jest niestety fotka z mojego silnika ALH w Golfie Mk4 ale w obojętnie jakim silniku A4, czy to AFN czy nowsze AJM te świece zawsze znajdują się na króćcu przy głowicy, z którego wychodzi bezpośrednio wąż do nagrzewnicy. Jest kilka warunków, w których te świece są podgrzewane ale zasada jest taka, że przy uruchomionym zimnym silniku trzeba ustawić nawiew powietrza na przednią szybę na max grzanie i szybkość wentylatora nagrzewnicy również na max - to tak pokrótce a resztę znajdziecie na necie.

Opublikowano

Spanky nie dokładnie praca ich dyktowana jest przez czujnik temp zewnętrznej ale przez czujnik temperatury powietrza dolotowego (czujnik w kolektorze ssącym) to powietrze musi być poniżej 5 stopni, oraz warunki które muszą być spełnione to temperatura silnika poniżej 60 stopni, silnik musi pracować ponad 10 sekund i obciążenie alternatora poniżej 50%.

Opublikowano

właśnie byłem popatrzeć u siebie w aucie i mam te świece na szczęście :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Jest kilka warunków, w których te świece są podgrzewane ale zasada jest taka, że przy uruchomionym zimnym silniku trzeba ustawić nawiew powietrza na przednią szybę na max grzanie i szybkość wentylatora nagrzewnicy również na max

tylko wtedy wlacza sie te swiece? nawiew na szybe, max grzanie i max nawiew? nawiew na szybe czyli przycisk po lewej na gorze z symbolem szyby czy po prawej na gorze ze strzałka (nigdy nie wiem czym one sie roznia)? Przy innych ustawieniach nawiewu swiece sie nie wlacza?

Opublikowano

moja wersja na włochy i tez ma te swiece

Opublikowano
  • Autor

bylem wlasnie przy aucie, swiece sa tak jak mowiliscie na samym poczatku weza wychodzacego z silnika do nagrzewnicy, ale gdyby nie zdjecia sztomela to nigdy bym ich nie poznal. temperatura otoczenia 4*, wszystko co mogloby pobierac prad wylaczone, nawiew na szybe, temp na max, nawiew na max i... ziiiimno :(siedzialem w aucie z 5-10 minut, probowalem roznych ustawien nawiewu, troche nawet gazowalem i nic, dalej wialo mrozem. sprawdzilem ten waz zaraz za swiecami, byl cieply ale to chyba praca silnika a nie dzialanie swieczek

po jakim czasie powinno wiać wyczuwalnie cieplejszym powietrzem przy założeniu ze swieczki działaja?

Opublikowano

w AHU są z tyłu silnika

ahu5.th.jpg

Opublikowano

a czy w V6 tez sa takie swieczki? moze ktos wie w ktorym miejscu? :decayed:

u mnie cieplo z kratek leci po ok 3-4 km jazdy po miescie. teraz jak jest kolo 0st to po 6-7km mam ok 70-80st na zegarze.

Opublikowano

u mnie dmucha Cieplem po ok 2-3min jazdy a po ok 5 już na prawdę Ciepłym powietrzem :)

Temp na blacie wskakuje na ok 80*C po ok 8-9km jazdy

Opublikowano

czy do 1-Zeta da radę dołożyć takie świece?

Z tego co pamiętam to na króćcu jest tylko zaślepione miejsce na czujnik temp.

Opublikowano

ma ktos może nr tych świeczek :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Dodam tylko, że świece te wyglądają dokładnie tak samo, jak świece żarowe do silników VW/Audi z komorami wirowymi 1.6/1.9 D/TD. Więcej, to te same świece, nr VAG N 102 130 02, BOSCH np. 0 250 201 032.

Opublikowano

Sprawdzałem dziś u siebie te świece, i jestem na 100% pewny że są dobre. Problem polega na tym że na przewodach nie ma napięcia.

http://img26.imageshack.us/img26/6232/wiece.jpg

Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, i na tym oznaczonym "80" nie ma napięcia (sprawdzałem wskaźnikiem napięcia)

http://img111.imageshack.us/img111/6166/bezpieczniki.jpg

Dodam że pozostałe bezpieczniki są ok (te w kabinie też)

Podpiąłem vag-a

VAG-COM Version: Release 311.2-N

1 Fault Found:

00527 - Intake Manifold Temperature Sensor (G72)

30-00 - Open or Short to B+

Czy ten czujnik jest uszkodzony? Czy przez to te świece nie załączają się?

Proszę o pomoc.[br]Dopisany: 17 Październik 2009, 12:39_________________________________________________Intake Manifold Temperature Sensor (G72)

Czy ktoś wie w którym miejscu jest ten czujnik?

Opublikowano
  • Autor

za nic w swiecie nie moge tego w etce znalezc.. :confused4: podobnie jak samych swiec, moim zdaniem powinny byc na rysunku Water Cooling w dziale Engine, Clutch ale ich tam poprostu nie ma[br]Dopisany: 17 Październik 2009, 17:12_________________________________________________znalazlem cos na forum VW.. mozliwe ze to ten czujnik?

czujniki.jpg

Opublikowano

to jest czujnik temp w dolocie :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

wiec blad kolegi Piotra nie ma nic wspolnego ze sprawa świec czy czujnik, ktory znalazlem nie odpowiada opisowi z tego bledu?