Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Druga wymiana rozrządu w B6 AVF.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi: , na początku apel do "uprzywilejowanych" o nie zamykanie tematu, bowiem w szukajce nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na w/w temat.Są opisy wymian ale dokładnie tego czego chcę to nie ma. A przynajmniej jeśli chodzi o silnik AVF.

Dobra, do rzeczy. Za 1000 km będę wymieniał olej, będzie to 195000. I chcę też w tym momencie wymienić rozrząd, bo był wymieniany przy 125000, więc minęło 70 000. I sprawa się rozchodzi o same elementy jakie trzeba/powinno się wymienić. Z innych wątków na forum wywnioskowałem, że wymienić trzeba:

-rolki rozrządu- ile ich jest w tym silniku?

-pasek rozrządu

-pompa wody

-pasek wielorowkowy

-rolka zwrotna

-napinacz paska

-uszczelki- jakie?

Co z tego jest niepotrzebne, a czego brakuje?? O czym zapomniałem?

Wątpliwości wynikają z tego, że części chcę zamówić u TOM77,a zrobić to w ASO VW. I chcę uniknąć, sytuacji, że czegoś będzie brakowało. Byłbym wdzięczny za numery katalogowe w/w części. Liczę na solidną (mądrą :decayed: )odpowiedź. Dzięki. :hi:

Opublikowano

jeśli masz szczęście to ominie Cię zakup tłumika drgań paska rozrządu (coś koło 300zł) i jego napinacza (coś koło 400zł) - o ile czegoś nie pomyliłem... zmiany były w 2003 roku

to co potrzebujesz wyniesie Cię około 800zł - 870zł (w zależności którą pompę wody wybierzesz)

-pasek rozrz. Contitech (wzmacniany) - wybrałem ten bo boję się podróbek Gatesa

-rolka napinająca Ina

-rolka prowadząca Ina/SKF ł

-pompa wody SKF lub Hepu

-pasek wielorowkowy Contitech

-rolka napinająca paska wielorowkowego Ina

-rolka prowadząca Ina

i jest to całkowity komplet wszystkich kółek rozrządu i wielorowkowego + paski jakie potrzebuję...

z doświadczenia dodam że jeśli masz 195.000 i jeszcze nie robiłeś sprzęgła alternatora (inaczej koło pasowe alternatora - około 120zł) to musisz to zrobić... i nawet na tym nie oszczędzaj... ostatecznie kup i woź w samochodzie :cool1:

czy jest to wszystko czego potrzebujesz TOM77 sprawdzi Ci po VINie... ja właśnie czekam na paczkę od niego

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

A która pompa wody jest lepsza?? Nie wspomniałeś o napinaczu paska :gwizdanie: ?? I co z uszczelkami? Tłumik drgań paska rozrządu w 2004 chyba był już nie montowany :mysli:

Opublikowano

pompy wody są przez TOM77 obydwie polecane... różnica 70zł

o napinaczu wspomniałem że u mnie go nie ma... więc 400zł w kieszeni (około)... wyjdzie Ci to po VINie...

tłumika też nie mam...

o uszczelkach TOM77 nic nie pisał a mi nie przyszło do głowy więc albo są w kompletach, albo zapomnieliśmy...

Opublikowano

Wypadało by napisać, od jakiego VIN szły silniki AVF bez napinacza...

Co do rolek to ja bym zakładał SKF :/ INA straciła u mnie wiele, jak w poprzednim aucie przy rozrzadzie nie wymieniałem pompy wody i walnela mi po 10tys... rolka okazała się szumieć jak stara.. więc dla tej firmy mowie NIE :)

Opublikowano

Wypadało by napisać, od jakiego VIN szły silniki AVF bez napinacza...

Co do rolek to ja bym zakładał SKF :/ INA straciła u mnie wiele, jak w poprzednim aucie przy rozrzadzie nie wymieniałem pompy wody i walnela mi po 10tys... rolka okazała się szumieć jak stara.. więc dla tej firmy mowie NIE :)

no akurat znalazłem takie info:

po numerze VIN 8E_4_001000... nie ma napinacza...

Opublikowano

Może to nie jest odpowiedź bezpośrednio na temat ale na twoim miejscu zastanowiłbym się nad sensem robienia rozrządu w ASO jeśli części masz zamiar dostarczyć sam. Z doświadczenia wiem, że w razie problemów ASO zwali całą winę na części jakie dostarczyłeś i umyją ręce od odpowiedzialności. Znam przypadek kiedy mechanik kupił pasek w ASO i miał sam zmieniać ale potem coś mu sie odwidziało i zawiózł auto z tym paskiem do serwisu. Tamci odmówili założenia tego paska, mimo iż wcześniej był u nich kupiony, stwierdzili że opuścił serwis i nie mogą wziąć za to odpowiedzialności. Ja bym podszedł do tematu inaczej, albo wszystko w ASO tzn i części i robocizna albo kupujesz części ze sprawdzonego źródła i zakładasz całość w porządnym warsztacie.

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj dzwoniłem do ASO VW. Zaśpiewali za rozrząd, czyli części ( z pompą wody) + robocizna= 1650zł brutto. To dużo czy mało? Kolega GRazny podliczał mniej więcej koszt części po za ASO. Razem wyszło około 900zł. Robocizna w jakimś "dobrym" warsztacie pewnie około 300zł- 400zł . Czyli razem 1200 -1300 PLN. To warto dorzucić te 400zł i zrobić to w ASO??. Jeszcze tak na temat tych " dobrych" warsztatów. Rzecz w tym, że w okolicy nie ma ich zbyt wiele, praktycznie żadnego :disgust: . Dlatego od razu wziąłem pod uwagę ASO VW. Bo jest dość blisko i jakiś jednak standard usług musi chyba mieć. Sam nie wiem co tym myśleć. Jeszcze tylko kwestia, czy w ASO wymienią wszystko co zostało wymienione wyżej?? Ale chyba wiedzą co trzeba wymienić, bo biorą na siebie odpowiedzialność. :mysli:

Opublikowano

Wczoraj dzwoniłem do ASO VW. Zaśpiewali za rozrząd, czyli części ( z pompą wody) + robocizna= 1650zł brutto. To dużo czy mało? Kolega GRazny podliczał mniej więcej koszt części po za ASO. Razem wyszło około 900zł. Robocizna w jakimś "dobrym" warsztacie pewnie około 300zł- 400zł . Czyli razem 1200 -1300 PLN. To warto dorzucić te 400zł i zrobić to w ASO??. Jeszcze tak na temat tych " dobrych" warsztatów. Rzecz w tym, że w okolicy nie ma ich zbyt wiele, praktycznie żadnego :disgust: . Dlatego od razu wziąłem pod uwagę ASO VW. Bo jest dość blisko i jakiś jednak standard usług musi chyba mieć. Sam nie wiem co tym myśleć. Jeszcze tylko kwestia, czy w ASO wymienią wszystko co zostało wymienione wyżej?? Ale chyba wiedzą co trzeba wymienić, bo biorą na siebie odpowiedzialność. :mysli:

Moim zdaniem to jest przecietna cena tej roboty w ASO. Ja bym się zdecydował.

Opublikowano
  • Autor

Moim zdaniem to jest przecietna cena tej roboty w ASO. Ja bym się zdecydował.

To chyba też się zdecyduję, zapytam ich tylko co dokładnie wymienią. :gwizdanie: Dzięki za użyteczne podpowiedzi.

Opublikowano

Tylko powiedz dokładnie co chcesz aby wymienili,bo mogą stwierdzić że np.rolka napinająca paska wielorowkowego ,rolka prowadząca są w dobrym stanie i nie dadzą nowych.Ja myślałem że to standart przy wymianie rozrządu,ale niestety w ASO stosują zestaw naprawczy 038198119A plus pompa wody 038121011JX ,dwie śruby i pasek klinowy 03G903137E w cenie 1400PLN(tyle ja płaciłem)

Pozdr.

Opublikowano

Jezeli w tej cenie wymieniaja wszystko rto co napisałes to zakładał bym w aso

Ja tez miałe ina i contiteh 20 tys temu plus wymiana u znajowego mechanika i wszystko ok ale mnie to wyszło razem z wymianą1000

Opublikowano

Ja we wrześniu za komplet rozrządu do AVF-a w aso płaciłem 400zł + pompa wody 200zł. Dodatkowo dokupiłem poza aso pasek napędu alternatora Gates za 51zł i pasek klimy też gates za 22zł. czyli razem wychodzi 600zł w aso i 73zł paski.

A wymienić lepiej u kogoś zaufanego niż w serwisie, bo i tak jak cały czas nie serwisujesz w ASO to jak by się coś stało to powiedzą ze przyczyną było coś innego, a uszkodzenie paska to tylko skutek uboczny i żadnej odpowiedzialności na siebie nie wezmą. No chyba że masz książkę serwisową prowadzoną cały czas w ASO to wtedy nie ma co się zastanawiać tylko wymieniać w serwisie.

A tak przy okazji do kolegi GRazny ori pasek do tego rozrządu nie jest contitecha tylko Dayco :) ( a przynajmniej taki mi sprzedano w ASO)

Opublikowano

Co prawda do 2-giej wymiany rozrządu mam jeszcze trochę czasu (aktualnie 166k) ale zainteresowało mnie to że piszecie iż w AVF od rocznika modelowego 2004 nie było napinacza paska wielorowkowego...

W takim razie chciałbym się dowiedzieć co to jest: 038 145 299A - sprawdzę jeszcze swoje FV ale kurcze ja u siebie jakiś czas temu wymieniałem napinacz... więc jak to jest?

Opublikowano

038 145 299A

napinacz paska

pewnie się nie łapiesz...

Opublikowano

038 145 299A

napinacz paska

pewnie się nie łapiesz...

:jaaaaa: Ja już jestem 8E_5_******

Po powrocie do domu sprawdzę dokładnie nr (niby) napinacza który kupowałem...[br]Dopisany: 26 Październik 2009, 13:25_________________________________________________W ubiegłym roku wymieniałem napinacz (było podejrzenie że hałasuje - jak się później okazało powodem było zatarte koło pasowe alternatora). Część którą wymieniłem to napinacz paska wielorowkowego 038 903 315 AD (część wycofana 01/10/2004) - obecnie do AVF wkłada się 038 903 315 AH (taki też kupiłem - obecnie zamontowany w aucie). No więc jak to jest z tym napinaczem...? W ETCE rzeczywiście jest info tylko do zakresu 8E4010000 - tym się sugerowaliście?

Żeby nie było wklejam fotkę napinacza:

napinacz.JPG

Opublikowano

no bardzo ciekawe bo to to też mam... :gwizdanie:

może jakiś specjalista się wypowie bo ja bazowałem na tym co mi TOM77 napisał... oczywiście z ETKI

u Gajosa pierwsze nazywa się napinacz... a drugie część napinacza... i odpowiednio 250zł i 150zł

Opublikowano
  • Autor

W tym momencie ktoś mądrzejszy od nas powinien się wypowiedzieć :gwizdanie: . Może lukaszr by wiedział lub któryś z moderatorów? Bo to jest istna zagadka. :naughty:

Opublikowano

puściłem linka do tematu do TOM77 to może się odezwie...[br]Dopisany: 26 Październik 2009, 17:31_________________________________________________"1.Po nr VIN 8E-2-285 000 NIE STOSOWANO TŁUMIKA DRGAŃ PASKA(INACZEJ NAPINACZ) Nr OE 045 109 479B

2.Po nr VIN 8E-4-000 001 zmieniono napinacz paska alternatora nr OE 038 903 315 AD/AH/AG, wcześniej stosowano taki nr OE 038 903 315D/P lub 038145278.."

cytat z TOM77 - chyba mi wybaczy :wink4:

także napinacz paska jest ale zmieniony...

Opublikowano

to ja czasowo wyłuszczę

Rozrząd, napinacz

1.Hydrauliczny, składający się z rolki napinajacej, napinacza i rolki odwracajacej, stosowany do konca marca 2003

2.Mechaniczny stanowiący jeden integralny element (napinacz z rolka napinajaca), rolka odwracajaca montowana jest do bloku - stosowany od kwietnia 2003

silniki mialy jeszcze jedna zmiane konstrukcyjna w maju2003, dotyczaca

napedu paska wieloklinowego

1 do maja 2003 2 paski wieloklinowe, jeden dla kompresora klimy (montowany po prawej str silnika) drugi napedzajacy alternator, wisko, pompe wspomagania

2.od maja 2003 1 pasek, napedzajacy kompresor klimy (montowany po lewej str silnika), alternator oraz pompe wspomagania. wentylator chlodnicy napedzany jest w nich elektrycznie.

właśnie takie rozwiazanie jest u ciebie Barts zastosowane

[br]Dopisany: 27 Październik 2009, 16:11_________________________________________________INA produkuje swietne jakosciowo produkty.

prowadzi rownolegle kampanie walki z podrobkami, ktorej jest podobnie jak wiele innych producentow ofiara.[br]Dopisany: 27 Październik 2009, 16:14_________________________________________________jeżeli chcesz wykonać wymiane rozrzadu z pompa w ASO kup rowniez u niech zestaw naprawczy. w przeciwnym wypadku nie beda honorowac gwarancji, a wlasciwie sie z niej bez problemow wykreca.

za wymiane rozrzadu w AVF (z pompa): czesci ORI i usluga, placilem 1500 PLN.