Gość mmcv Opublikowano 28 Października 2009 Opublikowano 28 Października 2009 Witam , Panowie jezdzilem dwa dni temu Insignia liftback (auto ma przejechane 2tys km. ) za pasazera, i pozwolilem sobie podzielic sie moimi odczuciami na temat tego auta w kontekscie Audi b6 ktore posiadam. Wiec tak ... naped 4x4 2.0T 220km - samochod ktorym bylem wieziony. Kierownik nerwowy facet lubi wciskac do ziemi ... Ale ...auto mnie troszke rozczarowalo swoimi osiagami... 220km a ..idzie jak moje 2.5tdi po wirsuie :gwizdanie: . No moze nie 1:1 ale bardzo podobnie , ztym ze u mnie moment odpowiedzialny za wcisniecie w siedzenie jest duzo bardziej odczuwalny. Tutaj natomiast jak to benzyna dluzej sie kreci- szalu jednak nie robi . 7.8 do setki (powiedzmy ze u mnie jest w graniach 8.1 ) a auto 100kg lzejsze jak dobrze pamietam (u mnie 1590kg insignia 1480 -1500). Wnetzre...ladne podobaja mi sie zegary w stylu Alfy wielkie tuby. To akurat byla wersja dobrze doposazona (bez navi - ale z navi widziaelm Tourer'a - i mmi fajniejsze ) . Skory wentylowane - ale tylko po stronie kierowcy, mozliwosc odloaczenia poduchy u pasazera , bixenony skretne z doswietlaniem zakretow , wiec prawie full. Cena kolo 120tys z felami 18'' - 245. Materialy w srodku dobre jakosci , deska fajna ogolnie ciekawe wnetrze- w nocy fajne podswietlenia, tryb sportowy na czerwono ..itp itd. . Moje wnetrze nie odstaje specjalnie jakoscia (nawet powiedzialbym ze jest lepsza) oraz wygladem + mam fajniejsze fotele . No i kolejna sprawa... Elastycznosc ok choc pod gore juz nie tak ochoczy do przyspieszen. Tryb sport ktory sobie wciskalem podczas jazdy sprawia ze kierownica staje sie twardsza no ite reakcje na gaz sa spontaniczniejsze. Ale komfort spada i te nierownosci czuc. Szkoda ze nie bylo mozliwosci posciagania sie z moja a4ka bo jestem ciekaw czy bardzo i czy wogole odchodzila by mi ta insignia na trasie... Nastepnego dnia dopadlem subaryne 2.5T WRX 2006 rok 230km... no i tu byla roznica ... . Byla mozliwosc przejechania paru km goniac ja, wiec... odchodzila mi sukcesywnie ale ruch uliczny sprawial ze ja dochodzilem. Pod gore przewaga juz tak nie rosla. Ale o czym mowa mam 50km mniej i 200kg ciezszy samochod. Nawet moj znajomy stwierdzil ze spodziewal sie wiekszej przewagi . Potem sie zamienilismy i ... uslyszlaem mile slowa odnosnie Audi , prowadzenia i komfortu w moim aucie + wyposazenia (Wiadomo Subaru to dziki samochod ) Wiec porownujac konie w insigni do koni w subaru to przepasc , ale komfort tez nie ten .Sprzeglo krotke i twarde - jak to w sportowcu , nie wyobrazam sobie jazdy tym samochodem na codzien i np stania w korkach bo noga po jakims czasie (mimo ze troche wyciskam :gwizdanie: ) raczej by nadu**ala. Acha no i spalanie... Subaru mojego kumpla 15/l 100km . Tak mu pali jak sobie teraz jezdzi, niedawno kupil wiec sie wcieka. Insignia na trasie 150-170-200 (wg kierownika takie predkosci ) 11l . W miescie mowi ze 16-18 l/100km. Moze ten motor sie musi jeszce ulozyc i bedzie zwawszy i oszczedniejszy ale poki co mnie nie zachwycil. Jedyny plus to 4x4.
Nowak_zg Opublikowano 28 Października 2009 Opublikowano 28 Października 2009 insignia na 100% wazy wiecej niz twoje b6[br]Dopisany: 28 Październik 2009, 15:54_________________________________________________~16L w miescie przy bucie ( jak sam napisales ze kierownik lubi miec but w podlodze ) to wg mnie nie najgorszy wynik jak na ciezkie auto w mocnej benzynie + 4x4 ja jesli chce to TT mi pali 10L w miescie ... tak jak niektorym innym pala 1.8T ... ale jak jezdze po swojemu to zawsze jest powyzej 15L [br]Dopisany: 28 Październik 2009, 15:57_________________________________________________2.0 220KM + 4x4 ( czyli straty mocy sa napewno na trasie ... ) sam naped sporo wazy ... insignia napewno wazy wiecej niz b6 ty masz 2.5TDI + chip.... chipnij insignie i wtedy sie scignijcie bo wtedy sie poprawi jej krzywa momentu i mocy.... napewno juz bedzie wieksza roznica pozatym to jest jeszcze nie ulozony silnik wg mnie ... potem pewnie bedzie lepiej szedl i mnie palil[br]Dopisany: 28 Październik 2009, 15:58_________________________________________________cytat: "Silnik benzynowy, 4-cylidrowy, turbodoładowany ::: Pojemność skokowa 1998 cm sześciennych ::: Moc maksymalna: 162 kW / 220 KM / 5300 obr./min. ::: Maksymalny moment obrotowy: 350 Nm / 2000-4000 obr./min. ::: Prędkość maksymalna: 242 km/h ::: Przyspieszenie 0-100 km/h: 7,6 s "[br]Dopisany: 28 Październik 2009, 16:00_________________________________________________cytat 2: "Opel podaje jedynie zakres masy dla wszystkich modeli Insignii (od 1503 do 2007 kg). Jeśli 1503 kg to masa Insignii z najmniejszym silnikiem 1.6, to po innych wersjach również można spodziewać się takich relatywnie wysokich wyników. Tym bardziej, gdy posiadają napęd 4x4, tak jak auto, którym jechałem. Samochód jest dobrze wyciszony, ale komfort jazdy nie jest najwyższy, ponieważ zawieszenie jest sztywne, a opony niskoprofilowe (na felgach 18’’)." ja sadze ze ta wersja ktora ty jezdziles wazy dobre 1700-1800kg[br]Dopisany: 28 Październik 2009, 16:01_________________________________________________ materialy moze i podobne ... nie bede dyskutowac design kwestia gustu ale jak dla mnie to deska w insigni kladzie na lopatki design audi z tamtych lat [br]Dopisany: 28 Październik 2009, 16:05_________________________________________________wyszlo na to ze bronie opla ale to nie tak ... bo jakby go porownac do nowej a4 b8 ... to bede oczywiscie za audi
OLO_GDA Opublikowano 28 Października 2009 Opublikowano 28 Października 2009 nie wiem z czego był zrobiony ten egzemplarz, ale jak ogladalem to cus w salonie to sie zalamalem. caly ten panel srodkowy co niby tak bajerancko odstaje od reszty deski byl wykonany z tak szajsownego materialu ze wszystko sprawia wrazenie plastikowej zabawki... i to takiej z chin. caly ten element sie ruszal a przejscie z deski rozdzielczej na drzwi miło uskok kolo centymetra. fajnie to wyglada na zdjeciach ale to co ja widzialem i dotykalem to byla mega porazka...
Nowak_zg Opublikowano 28 Października 2009 Opublikowano 28 Października 2009 OLO_GDA moze i tak jest ... nie kwestionuje ale na zdjeciach wyglada bardzo fajnie a jesli chodzi o design to tez dobrze wyglada no nie ;> ?[br]Dopisany: 28 Październik 2009, 16:20_________________________________________________takie male OT .... jak ja ogladalem nowe mondeo w srodku to stwierdizlem ze wole jakosc B5 ;] wiec moze i z insignia jest tak samo ;p
OLO_GDA Opublikowano 28 Października 2009 Opublikowano 28 Października 2009 hr]takie male OT .... jak ja ogladalem nowe mondeo w srodku to stwierdizlem ze wole jakosc B5 ;] wiec moze i z insignia jest tak samo ;p Mondeo wzbudzilo u mnie identyczne odczucia co insignia. wielka plyta taniego plastiku na srodku deski. po prostu okropne. Astra II jest lepiej wykonczona...
Gość mmcv Opublikowano 28 Października 2009 Opublikowano 28 Października 2009 1700 tyle wazy insignia Tourer z motorem 2.0Cdti czyli dieselem...Wiem od goscia ktory nia jezdzi - wiem tez jak narzekal na to auto ... mowi ze jest zawiedziony dieslem opla calkowicie i nie wie gdzie te 160km wyparowuje i skad ma takie spalanie - oczywiscie Waga samochodu tuszuje wszystkie osiagi skutecznie ... Pomijajac fakt falowania obrotow i problemow z bagaznikiem (otwieracie z przycisku ). Podejrzewam ze ta ktora jechalem wazyla troszke mniej ... moj wazy kolo 1600kg. Przyspieszenie wersji z 4x4 to 7.7 -7.8 . Ale powaznie szalu to na mnie nie zrobilo. Design jest ciekawy jakos materialow dobra - ale nie lepsza wg mnie od b6 b7 w b8 nie wiem jak z jakoscia czytalem rozne opinie.
endriuu Opublikowano 28 Października 2009 Opublikowano 28 Października 2009 Jak dla mnie Insignia - pierwszy Opel warty uwagi (oprócz Omegi Lotus ). A OPC -
Nowak_zg Opublikowano 28 Października 2009 Opublikowano 28 Października 2009 1700 tyle wazy insignia Tourer z motorem 2.0Cdti czyli dieselem...Wiem od goscia ktory nia jezdzi Podejrzewam ze ta ktora jechalem wazyla troszke mniej ... moj wazy kolo 1600kg. a ja sadze ze insignia 2.0T + full wypas + 18" + 4x4 wazy conajmniej tyle samo lub wiecej niz insignia kombi z dieslem z napedem na jedna os bo wiadomo ile wazy sam naped.... 4x4
Korzeń Opublikowano 28 Października 2009 Opublikowano 28 Października 2009 mam w firmie 3 insignie i z tego co slysze drugi raz takie auta nie były by kupione. diesle 130 czy 140km. spalanie ponad 8 litrow po 2000 km tarcze i klocki z tylu do wymiany - wada fabryczna sam zapala w nocy swiatla led oraz mijania i rozladowywuje akumulator do zera komputer non stop krzyczy woda w zbiorniku z paliwem (Orlen) to tak na szybkiego...
Reggi Opublikowano 28 Października 2009 Opublikowano 28 Października 2009 mam w firmie 3 insignie i z tego co slysze drugi raz takie auta nie były by kupione. diesle 130 czy 140km. spalanie ponad 8 litrow po 2000 km tarcze i klocki z tylu do wymiany - wada fabryczna sam zapala w nocy swiatla led oraz mijania i rozladowywuje akumulator do zera komputer non stop krzyczy woda w zbiorniku z paliwem (Orlen) to tak na szybkiego... ...Opel
Muskel1 Opublikowano 28 Października 2009 Opublikowano 28 Października 2009 mam w firmie 3 insignie i z tego co slysze drugi raz takie auta nie były by kupione. diesle 130 czy 140km. spalanie ponad 8 litrow po 2000 km tarcze i klocki z tylu do wymiany - wada fabryczna sam zapala w nocy swiatla led oraz mijania i rozladowywuje akumulator do zera komputer non stop krzyczy woda w zbiorniku z paliwem (Orlen) to tak na szybkiego... ...Opel Panowie, samochod jest nowy wiec nie ma co na niego krytycznym okiem patrzec. Sa to wady wieku dzieciecego. Jak w kazdym koncernie gdy wypuszcza na rynek jakis nowy model. Z Audi nie bylo inaczej jak sie nowe pojawilo, wystarczy spojzec na liste akcji
Reggi Opublikowano 28 Października 2009 Opublikowano 28 Października 2009 Dla mnie opel pozostanie oplem
Gość Mr. Axe Opublikowano 28 Października 2009 Opublikowano 28 Października 2009 Dla mnie także opel pozostanie Oplem - jak masz hopla kup se opla i biorąc pod uwagę to że mam audi i jeśli miał nym teraz wybrać pomiędzy Oplem Insignią a Audi a4 b6 to bez zastanowienia wybrał bym........Insignie
Muskel1 Opublikowano 28 Października 2009 Opublikowano 28 Października 2009 Dla mnie także opel pozostanie Oplem - jak masz hopla kup se opla Masz jeszcze jakis inny argument przemawiajacy za Audi, oprocz tego u gory? Napisz moze konkretnie co w Oplu takie zle? Nie wiem czy jestes na bierzaco ale przegladalem ostatnio kilka testow porownawczych min. VW Passat i A4 (B8) i Audi niestety musialo uchylic czola.
Gość Mr. Axe Opublikowano 28 Października 2009 Opublikowano 28 Października 2009 Słuchaj...ja tylko nadmieniłem słynne powiedzenie....zobacz do góry i doładnie przeczytaj co ja bym wybrał i dopiero wtedy coś pisz
Cristoforo Opublikowano 28 Października 2009 Opublikowano 28 Października 2009 subaryna 2.5WRX nie jest dzika to spokojne autko pośmigaj zakutym STI z Short shifterem ze spartańskim sportowym sprzegłem to dopiero wyczyn na miescie
Gość mmcv Opublikowano 28 Października 2009 Opublikowano 28 Października 2009 subaryna 2.5WRX nie jest dzika to spokojne autko pośmigaj zakutym STI z Short shifterem ze spartańskim sportowym sprzegłem to dopiero wyczyn na miescie podejrzewam .... napisalem dziki bo oprocz osiagow to auto w srodku jest surowe i np wyjazd takim autem w trase kompletnie dla mnie nie ma sensu , od tego sa dupowozy z serii audi bmw mercedes ewentulanie Insignia ale ...OPC :gwizdanie:
Reggi Opublikowano 28 Października 2009 Opublikowano 28 Października 2009 Short shifterem Fakt..mod nietuzinkowy
Gość mmcv Opublikowano 28 Października 2009 Opublikowano 28 Października 2009 http://wysokieobroty.moto.pl/auto/1,71361,6338178,Opel_Insignia_2_0_Turbo___za_kierownica.html tu podaja mase 1503kg ... i tak znalazlem gdzies jeszcze. Ale to napewno bez 4x4...
endriuu Opublikowano 28 Października 2009 Opublikowano 28 Października 2009 co by nie mowic pany - Insignia to pierwszy Opel, na widok ktorego cos was ruszylo - chociaz przez chwile zrobiliście .
Rekomendowane odpowiedzi