Skocz do zawartości
Szczęśliwego Nowego Roku i szampańskiej zabawy Sylwestrowej🥂🎇 ​
IGNOROWANY

[B5 AJM] Rozruch po dłuższym czasie nieużytkowania auta.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam:) Czesto zostawiam auto w garazu na okres ok. miesiaca. Czy powinienem przedsiewziasc jakies szczegolne srodki przed/w czasie/po odpaleniu po takim okresie nieuzytkowania? Czy wystarczy tylko odpalic, pozwolic silnikowi popracowac przez kilka minut i tyle? Jak sądzicie.....? Pozdrawiam

Opublikowano

Witam:) Czesto zostawiam auto w garazu na okres ok. miesiaca. Czy powinienem przedsiewziasc jakies szczegolne srodki przed/w czasie/po odpaleniu po takim okresie nieuzytkowania? Czy wystarczy tylko odpalic, pozwolic silnikowi popracowac przez kilka minut i tyle? Jak sądzicie.....? Pozdrawiam

miesiąc to nie długo ale bardzo turbina cierpi nie pracując co chwila
Opublikowano

Wystarczy tylko zapalić i tak jak piszesz kilka minut zostawić na wolnych obrotach :) Najlepiej jest zawsze zostawić auto po zapaleniu rano na minutkę dwie zeby sie trochę zagrzał :tongue4: ja tak bynajmniej robię ,a później przed zgaszeniem również chwilkę odczekam żeby turbinka doszła do siebie :tongue4:

Opublikowano

Wystarczy tylko zapalić i tak jak piszesz kilka minut zostawić na wolnych obrotach :) Najlepiej jest zawsze zostawić auto po zapaleniu rano na minutkę dwie zeby sie trochę zagrzał :tongue4: ja tak bynajmniej robię ,a później przed zgaszeniem również chwilkę odczekam żeby turbinka doszła do siebie :tongue4:

nie koniecznie zostawić na parę minut. Jak jest Kat to każdy producent mówi o tym żeby silnik nie pracował dużej niż 1 minutę.

Co do odpalenia po długim postoju to zalecam małą przejażdżkę samochodem (tak 5-8 km) aby wszystkie podzespoły "ruszyły) (skrzynia itp.)

Tak jak kolega Wihajster pisze 1 miesiąc to nie tragedia.

Opublikowano

nawet po dluzszym okresie, wystarczy uruchomic silnik i pozwolic mu pracowac na biegu jalowym przez pare minut.

Opublikowano

.. ja też tak zostawiam.. (taka praca)... i u mnie po 2 okrsach postoju po miesiącu przedzielonych 2 tygodniami jazdy korekcje się pogorszyły.. leję tylko na 1 dużej stacji Statoil-a .. zaleję jeszcze raz STP-kiem i zobaczę czy coś się poprawi..