Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[ALL B5] Dziwnie migająca kontrolka hamulców + brak klimy...?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od jakiegoś czasu borykam się z problemem migającej (i pikającej) kontrolki płynu hamulcowego. Zaczęło się, gdy temperatury spadły poniżej 10 stopni.

Kontrolka się włącza po długim postoju samochodu, zawsze z rana, czasami po pracy. I to tyle, jeśli pojeżdżę chwilę i zgaszę silnik, przy ponownym rozruchu już nie daje znaku.

Zaznaczam, że nie mam żadnych problemów z płynem hamulcowym oczywiście...

PONADTO! Nie wiem, co to ma wspólnego, ale jeśli pojawi się ta kontrolka, nie mogę uruchomić klimatyzacji ani obiegu wewnętrzenego... :thumbdown: Ale to też tylko wtedy, jeśli przy uprzednim wyłączanu silnika była ona nieaktywna. Jeśli silnik wyłączyłem przy działającej klimatyzacji, równie dobrze funkcjonuje ona po rozruchu, nawet mimo owej nieszczęsnej kontrolki...

Czy ktoś spotkał się już z taką przypadłością?[br]Dopisany: 09 Listopad 2009, 20:43_________________________________________________Koledzy... pomożcie.

Opublikowano

może masz gdzies zwarcie

podłaczałeś Vag-a?

Opublikowano

Nie sądzę, aby zwarcie powodowało tak regularne i w konkretnych warunkach anomalie. Byłoby to bardziej sporadyczne i trudne do określenia.

Vaga nie podłączałem, ale podłączałem komputer serwisowy i nic nie pokazał.

Opublikowano

kolego cos sie wyjasnilo z ta kontrolka bo u mnie jest to samo coprawda nie wiem jak to sie ma do klimy u mnie, ale dodam ze jestem po wymianie klockow halulcowych i tarcz?

Opublikowano

spadek napięcia podczas odpalania powoduje mryganie (!) i właśnie dzieje się to zazwyczaj na zimnym silniku (np. gdy odpala sie go rano)

Opublikowano

problem juz rozwiazany, okazalo sie ze mialem nieszczelny uklad hamulcowy i plyn uciekal...... juz wszystko naprawione

Opublikowano

A u mnie nic się nie zmieniło, ponadto odłączenie czujnika poziomu płynu także nie pomogło.[br]Dopisany: 07 Grudzień 2009, 19:44_________________________________________________No koledzy, chyba problem się rozwiązał... I w sumie częściowo rozwiązanie podał kolega antonio - spadek napięcia, czyli słabe napięcie, czyli... akumulator. Pod malutkim wysiłkiem jego napięcie spadało do 9V nawet :/. Wymieniłem po tym, jak przy -15 mi nie odpalił; obecnie żadnych kontrolek już nie ma, klima działa, wszystko jak należy :).