Mati_RZ Opublikowano 16 Grudnia 2009 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Witam ! Ponieważ nie mam dostępu do auta, aby sprawdzić organoleptycznie a jutro bede musial na szybko podmienić akumulator, proszę o pomoc: jak jest zamocowany aku do samochodu w b7 , jak go wyciągnąć, i jakie narzędzia są potrzebne do jego demontażu ? To że najlepiej najpierw zdjąć mase, a w nowym aku podłączyć w odwrotnej kolejności to już wiem interesuje mnie jedynie sama procedura "odczepienia" go od auta
piotrsob1 Opublikowano 24 Grudnia 2009 Opublikowano 24 Grudnia 2009 Między przegrodą a aku masz śrubę na imbus, nie pamiętam rozmiaru, jest umieszczona przy podstawie aku i dostęp jest lipny.Bez przedłużki się nie obejdzie. Ja u siebie przed wymianą nie doszukałem się kodów do radyjka, poradziłem sobie podłączając na czas wymiany mały żelowy aku od UPS-a do gniazda zapalniczki :gwizdanie: .
Proof Opublikowano 26 Grudnia 2009 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Imbus numer 6 na długiej przedłużce,klemy klucz numer 10.
grzesiek506716 Opublikowano 1 Lutego 2012 Opublikowano 1 Lutego 2012 panowie a ktorą kleme najlepiej najpierw odpiąc zeby sie nic nie popierdzieliło w aku. gdyż musze wyjąc i doładowac akumulator. najpierw plus pozniej minus a przy założeniu najpierw minus a pozniej plus tak?
probi101 Opublikowano 2 Lutego 2012 Opublikowano 2 Lutego 2012 Nie ma różnicy którą zdejmiesz ale przeważnie idzie minus to pierwsza z lewej.
kkam Opublikowano 2 Lutego 2012 Opublikowano 2 Lutego 2012 Nie ma różnicy którą zdejmiesz ale przeważnie idzie minus to pierwsza z lewej. Jest różnica. Najpierw odkręca się masę, a to dlatego żeby nie zrobić zwarcia podczas odkręcania klemy +. (Podczas odkręcania + istnieje możliwość dotknięcia kluczem do maski lub innej metalowej części i zrobienie zwarcia jeżeli klema - jest podłączona)
Rekomendowane odpowiedzi