Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Zapalanie- problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam nastepujacy problem z ktorym nie spotkalem sie w zadnym samochodzie ktory dotychczas mialem z silnikiem diesla. Gdy temperatura spadnie ponizej ok. -3° C gdy chce zapalic samochod wszystko wykonuje tak jak trzeba. 2x gezeje swiece, czekam az zgasna kontrolki i przekrecam kluczyk w stacyjce. I tu problem-zadnych reakcji silnika. Przytrzymuje kluczyk ok. 2 sekund i samochod odpala bez najmniejszego problemu. Na cieplym silniku problemu nie ma.

Poradzcie prosze co moze byc przyczyna.

Pozdrawiam

Opublikowano

może cos z rozrusznikiem jest nie tak i go łapie na mrozie :mysli:

Opublikowano

u mnie to samo bez względu na temperaturę otoczenia oraz sinika

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

I ja się dołączę też mam podobnie, przekręcam kluczyk i 0 reakcji, i tak kilka razy aż odpali

Dzieje się tak po dłuższym postoju, jak jest zimno z rana, nigdy jak jest ciepły

Kostka wymieniona, akumulator nowy

Obstawiam jeszcze raz akumulator może jak dłużej stoi to za mały prąd??

Pozdrawiam jak ktoś będzie miał lekarstwo to poproszę;)

Opublikowano

też to koledzy miałem jak auto postało 3-5 dni w garażu ale odpukać problem ustał poruszałem ten temat na forum i sugerowali mi że to rozrusznik może elektromagnes działa z opóźnieniem :mysli:

Opublikowano

mi też się wydaje że problem tkwi w rozruszniki:)

Opublikowano

mam ten sam problem już 3 lata :) akumulator nie ma nic z tym wspólnego mam nowy i dzisiaj rano chwile musiałem poczekać jak będą mrozy będzie to ok 2 sekund :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam tez tak samo, zero reakcji po przekreceniu kluczyka, poczekam przekrece kuczyk z trzy razy i zaskakuje.Koledzy a moze cos z immobilazerem??Czy jak sugerujecie rozrusznik, szczotki do wymiany?

Opublikowano

Wg mnie rozrusznik - rozkrecic nalezy elektromagnes i przeczyscic rdzen - ze tak nazwie bolec :decayed: ktory sie przesowa, pewnie jest zasyfiony i nie przesowa sie tzn nie wyzwala

Nie potrafie opisac :embarrassed: ale to pewnie to :good:

Opublikowano

wymiana elektromagnesu załatwia sprawę w 100% .miałem u siebie taki sam objaw i pomogło

Opublikowano

powinna pomóc wymiana elektromagnesu, prawdopodobnie jest zabrudzony i stawia pewien opór i jego praca jest zwolniona, zamiast szybko wskoczyć przesuwa się powoli

Opublikowano

swiece sprawdzone?

jak startuje przy wlaczonych swiatlach mijania.

jakie jest napiecie akumulatora w momencie uruchamiania silnika.

Opublikowano

Zgodziłbym się ze wcześniejszymi postami, stawiałbym na elektromagnes, rozrusznik to oględzin, u mnie w B5 był podobny problem. Natomiast po co grzać 2x świece ? Obciążać je i aq ? Oboje szybciej się zużywają przez takie działanie, rozumiem jakby było -25 ale to też nie codziennie grzać tak świeczki.

Opublikowano

Swiece zarowe grzeja przez dluzszy czas - nawet jak kontrolka zgasnie to one dalej grzeja, pod warunkiem ze temp zewn. nie przekracza 9st C lub obroty silnika nie przekrocza 2500obr/min - jakos tak

Nie powinno sie kilkakrotnie podgrzewac - 1raz i ma dzialac :good:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

powinna pomóc wymiana elektromagnesu, prawdopodobnie jest zabrudzony i stawia pewien opór i jego praca jest zwolniona, zamiast szybko wskoczyć przesuwa się powoli

to dlaczego jak temperatura zewnętrzna jest powyżej 5 stopni rozrusznik kreci natychmiast po przekręceniu kluczyka, no i jeszcze jedna uwaga po tym jak już auto odpali i je natychmiast zgaszę i ponownie uruchamiam już tego problemu nie ma :) dziwna sprawa
Opublikowano

Ja miałem tak ze włacznik w stacyjce siadał i taki objaw miałem ze po chwili reagował.

Opublikowano

Ja miałem tak ze włacznik w stacyjce siadał i taki objaw miałem ze po chwili reagował.

no tak ale miałeś to za każdym razem jak odpalałeś ?? bo ja mam tylko raz rano no i tylko jak jest zimno później cały dzień bezproblemowo :mysli:
Opublikowano

U mnie też jest taka sytuacja, może tak powinno być, latem nie ma tego "problemu", mnie oprócz tego otwiera się tylna klapa, już mnie szlak trafia z tą klapą

pozdro

Opublikowano

Przeważnie tak bywało że sie chwile zastanawiał czy zapali czy nie :kox: