Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFF] SWAP hamulców z 280 na 288

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie posiadam najsłabszego diesla AFF 75 km i w standardzie są hamulce 280 mm nie wentylowane, kupiłem zestaw zaciski + klocki + tarcze wentylowane nacinane 288 mm, ale teraz pojawiło się pytanie czy podejdą one do mnie? Czy wszystko będzie pasować? Czy ktos juz robił takiego SWAP-a (takie same tarcze są w niektórych benzynowych 1,6)

Dodam tylko, że zwiększam hamulce, bo silnik przechodzi właśnie serię modyfikacji zwiększających moc :gwizdanie:

Opublikowano

spoko, moje "stare" hamulce 288 wentyl (teraz mam 312mm), dałem kumplowi, który miał to co Ty (280 niewentyl.), przekładka ok. 1.5 h (tak na spokojnie)[br]Dopisany: 23 Grudzień 2009, 00:49_________________________________________________acha, tylko jarzma też masz w zestawie z zaciskami? muszą być te od Ate (288), stare od Lucasa (280) nie podejdą!!!

Opublikowano
  • Autor

spoko, moje "stare" hamulce 288 wentyl (teraz mam 312mm), dałem kumplowi, który miał to co Ty (280 niewentyl.), przekładka ok. 1.5 h (tak na spokojnie)[br]Dopisany: 23 Grudzień 2009, 00:49_________________________________________________acha, tylko jarzma też masz w zestawie z zaciskami? muszą być te od Ate (288), stare od Lucasa (280) nie podejdą!!!

no to super, mam jarzma ate więc :good: - jutro rezam :good: dzięki za pomoc :)

Opublikowano

klucz imbus 7mm (jak nie masz, bo zwykle w zestawach nie ma) radzę kupić - prowadnice zacisku Ate są takim przykręcane a radzę odkręcić od jarzma i porządnie wyczyścić i przesmarować, po co nie mieć świętego spokoju...

Opublikowano
  • Autor

klucz imbus 7mm (jak nie masz, bo zwykle w zestawach nie ma) radzę kupić - prowadnice zacisku Ate są takim przykręcane a radzę odkręcić od jarzma i porządnie wyczyścić i przesmarować, po co nie mieć świętego spokoju...

A zestaw naprawczy, uszczelek warto też zainwestować ? Jak z Tym sprawa wygląda ?

Opublikowano

Witam, jak w temacie posiadam najsłabszego diesla AFF 75 km i w standardzie są hamulce 280 mm nie wentylowane, kupiłem zestaw zaciski + klocki + tarcze wentylowane nacinane 288 mm, ale teraz pojawiło się pytanie czy podejdą one do mnie? Czy wszystko będzie pasować? Czy ktos juz robił takiego SWAP-a (takie same tarcze są w niektórych benzynowych 1,6)

Dodam tylko, że zwiększam hamulce, bo silnik przechodzi właśnie serię modyfikacji zwiększających moc :gwizdanie:

Z jakiego auta/rocznika jest ten zestaw? Masz przy nich rurki miedziane i blachę uchwytową? Wrzuć najlepiej foty.

A zestaw naprawczy, uszczelek warto też zainwestować ? Jak z Tym sprawa wygląda ?

Oceń w jakim stanie są gumowe elementy zacisku (uszczelniacze i gumy prowadnic), jak masz już wszystko na wierzchu to warto wymienić.

Przykładowy zestaw naprawczy na jedną stronę: AUTOFREN SEINSA D4134 lub TOPRAN 108 347, koszt ok 20zł

D4-134.jpg

Rzuć też okiem na przewody hamulcowe gumowe, koszt ok 50zł na stronę. Warto wymienić.

ATE 83.7813-0295.3

003%5C330799.jpg

Opublikowano

>specu :wink4: , nie odstraszaj ludzi (w tak istotnym aspekcie), cenami z kosmosu z Intercarsu, Ate przewody elast. przód kosztują (dla forumowiczów) 28,-zł/szt.

Opublikowano

>specu :wink4: , nie odstraszaj ludzi (w tak istotnym aspekcie), cenami z kosmosu z Intercarsu, Ate przewody elast. przód kosztują (dla forumowiczów) 28,-zł/szt.

Tym bardziej warto wymienić :good: Podaję ceny dla gościa z ulicy, lepiej być przygotowanym na wyższy koszt i miło się zaskoczyć przy płaceniu. :wink4:

Opublikowano

jak ktos nie ma imbusa 7mm, wystarczy odkręcic cały zacisk od zwrotnicy

i rozmontowac zacisk bez tego imbusa

Opublikowano

Jeszcze proszę o info czy po zmianie tarcz i zacisków z LUCAS 280 na ATE 288 podejdą felgi Alu 15 Cali?

Chodzi o fele z moich fotek pod postem.

Opublikowano

Jeszcze proszę o info czy po zmianie tarcz i zacisków z LUCAS 280 na ATE 288 podejdą felgi Alu 15 Cali?

jak najbardziej

Opublikowano

Pytam bo przy moich 280 LUCAS jest kilka mm luzu pomiędzy zaciskiem a felgą?

Opublikowano

odpowiedz już dostałeś

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie:

Czy do zestawu 288 w którym była tarcza niewentylowana, można zamontować tarczę wentylowaną?

Czy w obu przypadkach (wentylowane i niewentylowane 288) zaciski jak i jarzma są jednakowe?

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie:

Czy do zestawu 288 w którym była tarcza niewentylowana, można zamontować tarczę wentylowaną?

Czy w obu przypadkach (wentylowane i niewentylowane 288) zaciski jak i jarzma są jednakowe?

jarzmo i zacisk sa inne

Opublikowano

pozwolcie ze podepne sie pod temat z pytaniem - czy zaloze jeszcze kola 15" na os z hamulcami 312mm bo bede wymienial ale nie wiem czy sie nie rozczaruje i czy dystanse pomoga jak juz cos to bym wczesniej zamowil :mysli:

Opublikowano

dystans tutaj nie pomoże

musisz wrzucic 16" koła

Opublikowano

ja próbowałem 2,5cm dystans i to nic nie dało więc zostaje tylko felga 16''

Opublikowano

no to mam pozamiatane ;( szkoda felg i zimowek

Opublikowano

wrzucaj wentylowane 288-ki i po sprawie

jak chcesz to pomoge Ci w doborze tarcz i klocków