Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] +12V po uruchomieniu silnika. Skąd?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Potrzebuję +12V pojawiające się po uruchomieniu silnika. Gdzie najprościej i najbezpieczniej w kabinie się wpiąć. Prosiłbym o szybką i konkretną poradę (jaki przewód, ew. na którym bezpieczniku).

Dzięki z góry.

Opublikowano

Witam.

Potrzebuję +12V pojawiające się po uruchomieniu silnika. Gdzie najprościej i najbezpieczniej w kabinie się wpiąć. Prosiłbym o szybką i konkretną poradę (jaki przewód, ew. na którym bezpieczniku).

Dzięki z góry.

do czego to ma sluzyc?
Opublikowano

zasilanie radia? zasilanie zapalniczki? kostki koło podnóżka? zależy w którym to ma być miejscu?

Opublikowano

ja potrzebuje równiez + po zapłonie do zasilania radia

bo kuz...a nie mam u siebie w AJM

Opublikowano

ja potrzebuje równiez + po zapłonie do zasilania radia

bo kuz...a nie mam u siebie w AJM

bialo-niebieski,lub czerwono-niebieski :wink4: nie pamietam dokladnie :gwizdanie:
Opublikowano

do czego to ma sluzyc?

Fabrycznie zapalają mi się mijania i postojowe gdy tylko przekręcę raz kluczyk. Czyli zapłon następuje na zapalonych światłach. Teraz w zimie to przeszkadza tym bardziej.

Zrobiłem więc układzik opóźniający o kilkanaście sekund i dwa przekaźniki samochodowe. I potrzebuję ten układ zasilić +12 po rozruchu silnika. Wtedy mijania zapalą się kilkanaście sekund od uruchomienia silnika.

Opublikowano

+12 V po uruchomieniu silnika masz na przewodzie idącym z altenatora do kontrolki ładowania :)

Opublikowano

+12 V po uruchomieniu silnika masz na przewodzie idącym z altenatora do kontrolki ładowania :)

No znalazłem takie info na forum. Pytanie jak go zidentyfikować w tym gąszczu obok kierownicy. W ostateczności będę jechał po kolej ale jak ktoś wie to oszczędzi mi sporo pracy.

edit:

Ok. Jest to na schemacie. Tak dla innych: niebieski przewód, fi 0,35mm2 (str 363 w książce Sam Naprawiam...). Będę szukał.

Dzięki za info.