Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Spory ubytek płynu chłodniczego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich,mam taki problem po tych ostatnich mrozach ubyło mi w chodnicy gdzieś okolom 0.7l płynu,wycieku nigdzie nie widać z olejem tez wszystko ok.dodam tylko ze jak były te większe mrozy to dopóki sie nie zagrzał silnik to strasznie dymił na biało,może te silniki tak maja?proszę o pomoc za co z góry dziękuje.

Opublikowano

Dymienie na biało przy zimnym silniku (jeśli jest umiarkowane), to normalna sprawa. Co do wycieku - zwykle w AFN'ach (ogólnie w 1,9tdi) problemem jest króciec rozdziału wody z prawej strony na głowicy. Zdejmij osłonę silnika (tą pod maską), weź lampę, zagrzej silnik, zgaś i zobacz, czy ten plastikowy króciec nie popuszcza.

Opublikowano

króciec potwierdzam miałem to samo przychodzę rano do samochodu odpalam i na FISie jeb woda otwieram machę zbiorniczek pusty i okazało się że króciec puszczał chyba 3 dychy kosztuje czy jakoś tak nie droga rzecz

Opublikowano

Witam!ostatnio mialem to samo.Kupilem kruciec(zaplacilem za niego-Uwaga!-8 zeta!)i wymienilem(2 srubki,2 opaski)I po klopocie!

Opublikowano

U mnie też dymi na biało na zimnym, płynu, oleju nie ubywa, a przyczyn może byc milion, jak koledzy mówili-króciec, może króciec aluminiowy z tyłu głowicy, moze chłodniczka oleju pozdr :hi:

Opublikowano

albo przy pompie wody :gwizdanie:

Opublikowano

sprawdź również z tyłu silnika te węze co ida do nagrzewnicy.Są tam 3 Swiece co podgrzewaja plyn, przy tych węzach również lubi przeciekac

Opublikowano

U mnie za ubytek płynu odpowiedzialna była pompa wody. Wymieniona razem z rozrządem i po problemie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

sprawdziłem króciec wszystkie węże pompę i chłodnice, czyściutko wycieku nie widać a wiec gdzie ten płyn wcięło czyżby uszczelka ale jak to sprawdzić?dodam że dolewałem juz ze trzy razy po pół litra :wallbash:pomocy!!!

Opublikowano

Może nagrzewnica nieszczelna,zobacz czy nie masz w środku mokro.

Opublikowano
  • Autor

sprwdzalem w środku i suchutko :mysli:

Opublikowano

sprwdzalem w środku i suchutko :mysli:

pod tapicerką podłogową ? :cool1:

Opublikowano

Sprawdź dokładnie króciec, też jeździłem przez pół roku i nie mogłem znaleźć wycieku, dopiero na zimnym silniku, podczas wymiany świec żarowych zasyczało spod króćca i wydostało się trochę płynu, wymieniłem oring spod króćca, dla bezpieczeństwa złożyłem jeszcze na silikon i mam spokój. Koszt naprawy 6zł. :decayed:

Opublikowano
  • Autor

pod tapicerka podłogowa tez sucho przy króćcu nie widać nic może go wymienić tak w ciemno?i włożyłem pod zbiorniczek butelkę czekam na efekt?[br]Dopisany: 27 Styczeń 2010, 22:04_________________________________________________płynu ubyło i w butelce sucho aha z kratek wylotu powietrza wydobywał się nieprzyjemny zapach co to może być?

Opublikowano

Jak nie przybywa oleju to nie ma tragedi. Dolej płynu i śmigaj dalej tylko często odlądaj silnik. Miałem to samo i winny był kruciec ale przyczyn może być wiele. Jak padła nagrzewnica to też wcześniej czy póżniej ale zobaczysz. Acha a jak zapalisz to nie twardnieją węże?

Opublikowano

Na ciepłym silniku nic nie mogłem stwierdzić dopiero kiedy wystygł pojawiały się wycieki po prawej stronie głowicy ,winny okazał sie króciec a właściwie oring pod nim, wymiana :decayed:i po kłopocie

Opublikowano

Przy rozgrzanym silniku płyn wycieka i od razu paruje dlatego trudno znaleźć

Opublikowano
  • Autor

no nic narazie śmigam tak i obserwuje a węże są miękkie :mysli:

Opublikowano

pod tapicerka podłogowa tez sucho przy króćcu nie widać nic może go wymienić tak w ciemno?i włożyłem pod zbiorniczek butelkę czekam na efekt?[br]Dopisany: 27 Styczeń 2010, 22:04_________________________________________________płynu ubyło i w butelce sucho aha z kratek wylotu powietrza wydobywał się nieprzyjemny zapach co to może być?

Wszystko wskazuje na wyciek przez nagrzewnicę .