magnum Opublikowano 4 Stycznia 2010 Opublikowano 4 Stycznia 2010 witam. mam do was pytanie ponieważ usłyszałem od mechanika że silniki TDI na pompowtryskach (szczególnie Audi VW) nie lubią mieć max stan oleju na bagnecie bo wtedy do polowy stanu weźmie oleju a potem się uspokoi. nie wiem czy to prawda i szczerze mówiąc troche mnie to zaciekawiło...a jakie wy macie zdanie na ten temat?
Nethron Opublikowano 4 Stycznia 2010 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Prawda to kolego. On lubi tak w polowie. jak nalejesz na maxa to Ci go wyrzuci z silnika. Zobacz na silnik od strony kiedowcy. Strasznie zasyfiony olejem. Chyba gdzies tam go wyrzuca.
akjam Opublikowano 4 Stycznia 2010 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Prawda to kolego. On lubi tak w polowie. jak nalejesz na maxa to Ci go wyrzuci z silnika. Zobacz na silnik od strony kiedowcy. Strasznie zasyfiony olejem. Chyba gdzies tam go wyrzuca. Hm... A wszystko w porządku masz z tym silnikiem? Szczerze mówiąc nie słyszałem o takich sytuacjach w sprawnym silniku.
Piotrek98igo Opublikowano 4 Stycznia 2010 Opublikowano 4 Stycznia 2010 nie wiem kto wam to naopowiadal...ja mam u siebie caly czas max i nic nie schodzi 0.1l na 10tkm jazda srednio umiarkowana :gwizdanie: przy wiekszych obciazeniach silnika powininen byc wiekszy stan oleju,jak jezdzisz jak caro lpg to mozesz miec w polowie u ciebie moze go wyrzuca przez EGR do tego turbo puszcza oliwe i wylazi gdzie moze...
akjam Opublikowano 4 Stycznia 2010 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Po to jest bagnet i stan MIN lub MAX żeby tego przestrzegać.
Nethron Opublikowano 4 Stycznia 2010 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Silnik niby sprawny, nic sie z nim nie dzieje nie ciekawego. Poza tym olejem, ale gadalem z kilkoma ludzmi i mowili ze to normalka. Mi zawsze z maxa spada do polowy na malym dystansie. Potem jak jest na srodku juz go raczej nic nie rusza.
midqard Opublikowano 4 Stycznia 2010 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Silnik niby sprawny, nic sie z nim nie dzieje nie ciekawego. Poza tym olejem, ale gadalem z kilkoma ludzmi i mowili ze to normalka. Mi zawsze z maxa spada do polowy na malym dystansie. Potem jak jest na srodku juz go raczej nic nie rusza. Ja u siebie zuwazylem podobny przypadek... zalane prawie do maxa spada ciut wyzej od pola zakreskowanego i juz oleju mi nie rusza... az do wymiany.
studziany Opublikowano 4 Stycznia 2010 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Ja mam zawsze zalane na maxa a raz nawet 1mm ponad zagięcie - sprawdzane zawsze na zimnym silniku na powierzchni bez pochyłu. Nie wiem czy ktoś z Was sprawdzał na ciepłym ale wtedy stan oleju spada i to znacznie (badając na bagnecie - chyba nie trzeba wyjaśniać dlaczego). Leje zawsze na maxa zed wzgledu na to że nawet jeśli silnik mi tam coś weźmie tego oleju to i tak nie będe musiał dolewać pomiędzy wymianami. Robie to wszystko dlatego, że znam przypadki że nawet jak ktoś zalał oleju pomiędzy zagięciami min i max to po niedługim czasie zapalała mu się kontrolka oleju. Tak samo na forum ludzie mieli takie przypadki... Mi weźmie może z 200ml na 12 tysi przy jeździe w miare dynamicznej i od dwóch wymian oleju nie miałem żadnych problemów. pozdrawiam
Pawlo 2004 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Mój AVF jeżdząc w 95% po autostradach od wymiany do wymiany czyli od 12-15 tys km 0,5 litra łyknie. Właśnie kilka dni temu po przejechaniu 7 tys od wymiany dolewałem jakieś pół litra. Dodam ze gdy jeździłem tym autem w PL po mieście to nie brał nic. Na moje to norma jeśli samochód jest ganiany po autostradzie dzień w dzień po 140 km/h to musi wypić coś oleju wkońcu potrzebuje smarowania.
magnum Opublikowano 4 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2010 kolega piotrek98igo co ty możesz wiedziec skoro masz LPG. ja mowie o ON na pompowtryskach. a tak wogole ciągnąc ten wątek to ów mechanik powiedzial że jak będzie max na bagnecie to wtedy do polowy stanu poprostu pompowtryski wypalą i będzie dalej spokoj z braniem...
grabson765 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Opublikowano 4 Stycznia 2010 kolega piotrek98igo co ty możesz wiedziec skoro masz LPG. ja mowie o ON na pompowtryskach. a tak wogole ciągnąc ten wątek to ów mechanik powiedzial że jak będzie max na bagnecie to wtedy do polowy stanu poprostu pompowtryski wypalą i będzie dalej spokoj z braniem... kolega piotrek98igo ma silnik AJM zobacz jego filmik w podpisie
Rekomendowane odpowiedzi