Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Pomyłka ,wlany płyn do szyb zamiast oleju do silnika.Pomocy!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy mam nietypowy problem moja dziewczyna wzięła nie ten pojemnik i wlała około 100 ml zimowego płynu do spryskiwacza do silnika :wallbash:...nie wiem co robic , czy to czyms grozi? Autka jeszcze nie odpalałem...:((((((pomóżcie .

Opublikowano

O matko!!! dobrze że to tylko, albo aż 100ml :gwizdanie: . Nie wiem ale dla świętego spokoju bym spuścił olej. Potem jeszcze bym przepłukał :):hi:

Opublikowano

:kox::polew:

ja bym sobie spokojnie pojechał na wymianę oleju, nie przesadzajmy że coś się stanie :hi:

Opublikowano

:polew:

Nie wypada z czyjejś krzywdy ale nie mogłem się powstrzymać.

:wallbash:

Opublikowano

Juz sie nastawiłem ze wymienie olej ale czym to płukac? i czy wogóle moge teraz odpalic auto?

Ja bym nie odpalał. Może niech olej dobrze zleci, potem wlać świeżego i niech też zleci. Może tak, bo nic innego mi do głowy nie przychodzi. Na pewno bym jej nie odpalił.

[br]Dopisany: 04 Styczeń 2010, 16:41_________________________________________________

:polew:

Nie wypada z czyjejś krzywdy ale nie mogłem się powstrzymać.

:wallbash:

:>

Opublikowano

teraz tez juz sie z tego śmieje ale trzeba to jakos rozwiazac ...nigdy nie miałem takiej sytuacji ...olej i tak był do wymiany ale czy teraz juz po wymianie smarowanie bedzie ok ....?moze ktos miał taki przypadek? chciałbym jeszcze tylko dojechac do sklepu kupic filtr i olej

Opublikowano

spokojnie dojedziesz nie ma aż takiej paniki wymień olej i będzie gitara

Opublikowano

Dokładnie! "setka" na parę litrów to nic wielkiego się nie stanie. Wymień olej i po sprawie. :good:

Opublikowano

panowie ale jednak to jest 100ml wody z amoniakiem lub z czyms innym

płukac nie trzeba ale bym nie odpalał :no: auta

tylko spuscił olej i zalałał innym olejem nawet tym tanszym cała bankę z otwarty korkiem od miski aby wszystko idealnie spłyneło i zalał juz prawidłowy olej

Opublikowano

a ja bym pojechał, do sklepu nie będzie miał przecież 500km :gwizdanie:

nawet bez oleju by dojechał :gwizdanie: szczególnie że tam nie ma np turbiny

Opublikowano

Witaj ! Na pewno lepiej nie odpalaj autka, tylko wymień olej. Trochę przykra sprawa, ale tak to już bywa z naszymi kobietami. U mojego znajomego w jego aucie dziewczyna miała dolać olej do silnika, wlała do chłodnicy ponad 2 litry. Zrobiła się z tego dosłownie galareta. Pomogło płukanie kilkakrotnie gorącą wodą oraz płyn do mycia naczyń cały układ chłodzenia. :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Opublikowano

Nie porównuj 2l płynu do "setki" innego. Ludzie panikujecie jakby nie wiem ołowiu nalał niekiedy nieświadomie jeździcie jak się płyn chłodniczy dostanie do oleju i wszystko gra dopóki nikt nie zajrzy, a tu setka płynu i uwagi nie odpalaj bo silnik trafi :wallbash:

Opublikowano

No ja też bym nie panikował z tą "setką"... Spuścić, ewentualnie przepłukać i uzupełnić. :good:

Opublikowano

Jesteś na 100% pewny, że wlała dokładnie setkę? :gwizdanie: Bo wątpię aby umiała ocenić tak dokładnie. A co jak wlała więcej...... .Lepiej nie odpalaj silnika dobrze radzę. Spuść olej to będzie widać ile tej wody było bo się jeszcze nie pomieszała ta woda z olejem. Po zlaniu zalej płukanką, są dostępne płukanki Motula w sklepach moto. Postępuj zgodnie z opisem na butlece płukanki. Zalej nowym olejem.

Opublikowano

A jak ja miałbym płukać to nie używał bym żadnych preparatów do płukania (kiedyś zastosowałem płukanie silnika jakimś preparatem i od tamtego czasu samochód zaczął palić olej i niebieską zasłonę stawiałem za sobą), lepiej zastosować olej wrzecionowy (zero nie wiadomo jakiej chemii) - ja osobiście tak uważam.

Opublikowano

Produkty Motula są też na pewno jakoś testowane i Motul ma dobre produkty.

Opublikowano

zaryzykowalem kupiłem olej filtr i przy wymianie kiedy juz dokręcałem korek pękła miska przy gwincie ....pechowy dzień :thumbdown: ale na szczęście silnik sprawny taka ilośc nie zaszkodziła ale macie racje na pszyszłośc lepiej nie ryzykowac....jutro mnie czeka zakup miski i uszczelki,,,,z takiego niby śmiesznego banału narobiło sie kosztów... w każdym razie dzieki za cenne rady może innym sie przyda na przyszłosc.pzdr

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...