Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Upgrade systemu PDC (Parktronic) - czujniki z przodu oraz zdalne załączanie w A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie

Mam już skompletowany cały zestaw pod tylne PDC a teraz mam pytanie czy wywiercić (jaka średnica) otwory pod oryginalne czujniki. Wiem, że w oryginale jest to ładnie wyprofilowane ale może udałoby się zrobić to w standardowym zderzaku?

Opublikowano

Dlatego też spróbuję, pytanie tylko czym i jaką średnicą ?:)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

panowie nie dokonca rozumiem schematu zasilania jednego polaczenia: wtyczka 16 pinowa pin 6 czyli podlaczenie do bezpiecznika s231 to 31 w skrzynce bezpiecznikow tak?

wczesniej jeszcze robimy mostek z T10a, F4 i T17d gdzie to dokaldnie sie wpiac bo nie mam pojecia

Opublikowano

pin 16/6 mostkujesz ze światłem biegu wstecznego, możesz kabel ciągnąć do 17pinowej czerwonej kostki w słupku A, ale chyba będzie lepiej bezpośrednio zmostkować w lampie :wink:

Opublikowano

A te drugie polaczenia t10 i t17?

Opublikowano

w ori jest mostek paru kabli oznaczony jako a87, później to idzie do t17(czerwona 17pinowa kostka), dalej do włącznika wstecznego światła, itd...

w sumie chodzi o to, aby moduł parkotronika dostał sygnał po włączeniu wstecznego...

Opublikowano
panowie mam problem jestem po instalacji do przodu PDC

ale mam problem

nie mogę się połączyć z sterownikiem w celu

sprawdzenie

W adaptacjach (10) sterownika PDC sterujesz głośnością i rodzajem dźwięku bzyczka:

Ch1: poziom głośności głośnika sensorów tylnego zderzaka (zakres od 2 do 7)

Ch2: częstotliwość głośnika sensorów tylnego zderzaka (zakres od 0 do 4)

Ch3: poziom głośności głośnika sensorów przedniego zderzaka (zakres od 2 do 7)

Ch4: częstotliwość głośnika sensorów przedniego zderzaka (zakres od 0 do 4)

macie jakieś pomysły w czym tkwi problem

z każdym innym sterownikiem łącze się normalnie

A czym próbujesz się łączyć? U mnie po VAGiem 3.11 też nie idzie się połączyć z modułem parktonicu, dopiero VCDS dał radę.

Opublikowano

własnie vcds nie da rady się połączyć

Opublikowano

Witam. Chce założyć pdc (tylko z tyłu) w samochodzie który nie był seryjnie wyposażony w nie.

Czy oprócz:

-sterownik PDC (4 kanałowy)

-4 czujników, wiązka czujników tylnego zderzaka

-nit mocujący głośnik

-oprawa styków (czarna, 2-piny)

-głośnika

-kostka 16-pin do sterownika PDC

i oczywiście zderzaka z otworami. Nie potrzeba jakiejś wiązka do podłączenia modułu PDC do elektroniki auta? jak się ona nazywa jaki ma numer? A jeśli niema to zostaje ciągnąć 5/6 przewodów z bagażnika do przodu auta ?

Bardzo proszę o pomoc bo po przeczytaniu tego wątku trochę to przeraża xD

pozdrawiam.

Opublikowano

no wiazke sygnalow i zasilania potrzeba aby podlaczyc pdc

najlepiej samemu rzezbic bo znalesc to raczej nie ma szans

Opublikowano

panowie dołożyłem parktronic wszystko działa tylko przy włączeniu parktroników nie ścisza mi się rns-e

zo trzeba dokodować

Opublikowano

Bo nie bedzie Ci się ściszał. Ten system tak ma...

Opublikowano

panowie jak piszczy jeden z czujnikow parkowania to znak ze jest uwalony? Na 3 idzie instalacje sprawdzic czy smiga ok?

Opublikowano

Nie, jeden uwalony - calu dydtem nie działa...

Opublikowano

Aha :/

dzieki Bartek za szybki odzew

Opublikowano

panowie musze w swoim B7 wiazke pdc przod wymienic i nie potrafie znalezc w dobrych pieniadzach, czy myslicie , ze ta z cabrio bedzie ok?:

Wiązka Instalacja PDC Audi A4 cabrio 8H0 przód (4411592684) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Bart, właśnie podpinam PDC w moim B5 2000r. Mam całą wiązkę oryginalną wraz z modułem. Wiązkę pociągnąłem tak jak mi powiedział kolega który mi sprzedawała, pod lewy słupek przy kierowcy. Podłączyłem zasilanie, kabelek od wstecznego, masę, kabelek od prędkości, otuliłem kabelek od Haka i nie wiem w której kostce szukać K-line - zielono-czerwony. Nie chce mi się ciągnąć do licznika albo do OBD, może podpowiesz, w której kostce mam szukać.Z opisu który posiadam wynika że do kostki białej 10 pinowej, ale u mnie nie ma 10 pinowej białej kostki. Gdzie tego szukać, czy może to być gdzieś przy kompie?

Dzięki z góry.

Ok. pociagnalem K line z OBD. PDC dziala. msm pytanko. czy mozna wyregulowac czujnosc PDC?

Wysłane z Kambodży za pomocą butelki i drutu

Witka, jeszcze jedno pytanie. Gdzie oryginalnie w A4 B5 sedan jest zamontowany głośniczek od PDC?

Dobra... już sobie poradziłem ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

chłopaki jak sprawdzic czujniki parkowania czy sa sprawne kupiłem sobie czujniki instalacje bede robił za jakis czas a czujniki i zderzaki chce juz oddac do malowania ale najpierw musze byc pewny ze wszystkie czujniki działaja ma ktos jakis pomysł?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Przestudiowałem temat, mam nadzieję, że wystarczająco dokładnie, ale wolę się upewnić.

Kupiłem zestaw PDC tył z A4 B7 (moduł 8E0 919 283B) - z wiązką instalacji na 8 przewodów i teraz tak:

- dwa przewody wchodzą do głośnika (to już mam podpięte),

- masa jest śrubowa, więc przykręcę ją przy sterowniku, koło wzmacniacza anteny w lewym tylnym boczku w avancie,

- zasilanie po stacyjce z bezpiecznika nr 5 (mostek z kabelkiem czarno/niebieskim przy tym bezpieczniku),

- K-Line (mostek z pinem 15 w złączu gniazdku diagnostycznym).

Do osadzenia pozostają:

- zasilanie stałe z bezpiecznika nr 17,

- CAN-L,

- CAN-H,

1. Bezpiecznika nr 17 nie ma, więc muszę do osadzić. Mogę prosić o potrzebne piny, tzn. link do Allegro? Pod który z nowych pinów mam się wpiąć z kostki PDC? I który z tych nowych pinów mam zmostkować z najbliższym bezpiecznikiem (i z którym)?

2. W którym miejscu w instalacji wpiąć się w CAN-L i CAN-H?

Skoro mam moduł z B7, to nie muszę już dodatkowo osadzać pinów do licznika odnośnie prędkości itp.?

Każdy już sobie wyrezał, to już nikt nie pomoże?

Edytowane przez nitroo

Opublikowano

w cany się wpinaj przy mce

Ok, dzięki :-) i przy module z b7 nie muszę się już nigdzie więcej wpinać? Z czym najlepiej zmostkować bezpiecznik 17?