Opublikowano 20 Sierpnia 20223 l Jeszcze jedno pytanie, jak wyciągnąć tylne czujniki ze zderzaka?? Dwa środkowe blokuje taka"belka" i za nic na świecie nie mogę jej wyciągnąć Edytowane 20 Sierpnia 20223 l przez Lukasz_mk2
Opublikowano 20 Sierpnia 20223 l Godzinę temu, Muskel1 napisał: Pomimo tego, że tylna wiązka ma każdy z czujników osobno do sterownika podpięte, masz przy każdym czujniku 3 piny, masę sygnałowy i zasilanie. Gdy system stwierdzi błąd deaktywuje funkcję pdc ale zasilanie powinno dochodzić do czujników. A wiesz może które piny w której wtyczce przy module podają napięcie? Bo może bym jeszcze sprawdził czy napięcie dochodzi do modułu - bo pewnie nie jest to tylko jeden przewód tylko kilka Pin 1 i 3 w kostce 16pin?? Edytowane 20 Sierpnia 20223 l przez Lukasz_mk2
Opublikowano 21 Sierpnia 20223 l Nie pamiętam ale na pierwszyczvstronach w tym temacie tutaj masz schematy i jest opisane.
Opublikowano 21 Sierpnia 20223 l Sprawa wygląda tak że napięcie do modułu dochodzi na wszystkich przewodach co dołożyłem, a na wiązkach przy czujnikach po pomiarze pinu 1+3 napięcia nie ma. Na bezpieczniki nr 5 (dołożonym) prąd jest tak jak i na pozostałych bezpiecznikach do których się podłączałem. Edytowane 21 Sierpnia 20223 l przez Lukasz_mk2
Opublikowano 21 Sierpnia 20223 l Rozebrałem moduł i wygląda na oko ok, ale czy te białe ślady na spodniej części płytki mogą być oryginalne, czy prostu ktoś już tu był?? Edytowane 21 Sierpnia 20223 l przez Lukasz_mk2
Opublikowano 21 Sierpnia 20223 l Wygląda jakby ktoś tym samym białym pisakiem na płytce oznaczył, co na obudowie tam gdzie się wpina kostki.
Opublikowano 21 Sierpnia 20223 l Tak znaczą swoje części sprzedawcy części używanych, żebyś nie zwrócił im innej części niż zakupionej.
Opublikowano 21 Sierpnia 20223 l Nic, będzie chyba trzeba kupić inny moduł i spróbować czy zadziała. Znalazłem z literką C myślę że będzie Ok. Zastanawia mnie jeszcze brak podświetlenia przycisku pdc. We wtyczce wychodzi "+" w pionie: A "-" tu: Numer przycisku pdc to: Edytowane 21 Sierpnia 20223 l przez Lukasz_mk2
Opublikowano 21 Sierpnia 20223 l 11 minut temu, Muskel1 napisał: Masę powinieneś mieć na pinie 3 i 6. No i przycisk świeci ? Choć mnie to trochę zmartwiło, bo sprawdzałem podłączenie wiązki 3 razy wg rozpiski od @kaju wszystko podłączyłem ok. Może on coś źle podłączył przez pomyłkę i pdc nie działa ?
Opublikowano 22 Sierpnia 20223 l Witam, Potrzebuje małej (bądź wielkiej) pomocy. Kwestia dotyczy braku słyszalnego dźwięku z buzera przednich głośników. Wszystko działało jak należy, przycisk PDC nie sygnalizował żadnych problemów więc nie zwróciłem na to uwagi że nie słuchać dźwięku. W sterowniku błędu brak. Czujniki poprawnie wskazują odległość. Przy teście elementów w ciszy słychać że buzer wydaje z siebie jakiś dźwięk ale jest to ledwo słyszalny pisk. Założyłem drugi buzer i sytuacja się powtarza. Mam brak pomysłu co do powodu takie sytuacji. VCDS wskazuje że wszystko jest OK - a jednak coś nie działa. Miał ktoś podobny przypadek? Jakieś sugestie?
Opublikowano 22 Sierpnia 20223 l 3 minuty temu, Airawata napisał: Witam, Potrzebuje małej (bądź wielkiej) pomocy. Kwestia dotyczy braku słyszalnego dźwięku z buzera przednich głośników. Wszystko działało jak należy, przycisk PDC nie sygnalizował żadnych problemów więc nie zwróciłem na to uwagi że nie słuchać dźwięku. W sterowniku błędu brak. Czujniki poprawnie wskazują odległość. Przy teście elementów w ciszy słychać że buzer wydaje z siebie jakiś dźwięk ale jest to ledwo słyszalny pisk. Założyłem drugi buzer i sytuacja się powtarza. Mam brak pomysłu co do powodu takie sytuacji. VCDS wskazuje że wszystko jest OK - a jednak coś nie działa. Miał ktoś podobny przypadek? Jakieś sugestie? Vcds'em można regulować głośność buczenia głośniczka - jest to gdzieś opisane w tym temacie.
Opublikowano 22 Sierpnia 20223 l 6 minut temu, Lukasz_mk2 napisał: Vcds'em można regulować głośność buczenia głośniczka - jest to gdzieś opisane w tym temacie. Regulowałem i nic.
Opublikowano 22 Sierpnia 20223 l 2 godziny temu, Airawata napisał: Regulowałem i nic. a próbowałeś resetować moduł PDC - robi się to jak dobrze pamiętam w adaptacjach - też gdzieś w temacie o tym chłopaki pisali Można by jeszcze sprawdzić napięcie jakie dochodzi do głośniczka, ale trzeba by to zrobić "wbijając" się w przewody przed nim - nie odłączając głośniczka, aby nie wyskoczył błąd w module PDC, który spowoduje zatrzymanie działania PDC - inna sprawa, że nie wiem jakie powinno być ono prawidłowe, bo jego wysokość zależy chyba od głośności ustawionej VCDS'em - ewentualnie porównać je z napięciem przy drugim głośniczku. Jak napięcia będą różne to znaczy, że raczej pada moduł. Edytowane 22 Sierpnia 20223 l przez Lukasz_mk2
Opublikowano 23 Sierpnia 20223 l Resetu modułu nie robiłem. Musiał umknąć mi ten temat. Napięcia postaram się pomierzyć. Z przodu nie problem mało rozbierania. Gorzej z tyłem. To pewnie dopiero w weekend. Dzięki za sugestie. Będę działać.
Opublikowano 23 Sierpnia 20223 l 4 godziny temu, Airawata napisał: Resetu modułu nie robiłem. Musiał umknąć mi ten temat. Napięcia postaram się pomierzyć. Z przodu nie problem mało rozbierania. Gorzej z tyłem. To pewnie dopiero w weekend. Dzięki za sugestie. Będę działać. jak już rozbierzesz boczek to możesz przy okazji również zmierzyć napięcie na przewodach które dochodzą do głośniczka zaraz przy module PDC - może gdzieś po drodze się przewód przetarł
Opublikowano 23 Sierpnia 20223 l 35 minut temu, Lukasz_mk2 napisał: jak już rozbierzesz boczek to możesz przy okazji również zmierzyć napięcie na przewodach które dochodzą do głośniczka zaraz przy module PDC - może gdzieś po drodze się przewód przetarł Tak myślałem żeby zrobić. Zastanawia mnie tylko czy przedni buzer i tylny będą miały takie samo napięcie. Wszak o ile dobrze pamiętam to wydają inne dźwięki mimo takiego samego głośniczka. Poczytałem o resecie modułu ale nic nie znalazłem takiej informacji że coś takiego jest możliwe.