Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Upgrade systemu PDC (Parktronic) - czujniki z przodu oraz zdalne załączanie w A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z uruchomieniem wizualizacji PDC, na RNS-E (8P0 035 193 G, rok 2011 wiem, że wszystkie 2010+ miały opcję wyświetlania), moduł ma numer 8E0 919 283 C (z tego co się orientowałem nie ma opcji OPS), czy były moduły w A4 B7, które obsługiwały tę opcję? Jak tak, to jakie ma numery? Jak nie, to czy może z innych modeli to pójdzie?  

Opublikowano

To straszna kicha , myślałem że przełącznik służy do dezaktywacji przy np. postoju w korku,ale dzięki za info .

Opublikowano
16 godzin temu, galaccika napisał:

Witam wszystkich , jestem świeżo po upgrade zderzaka na s-line z spryskami i z czujnikami pdc , chciałbym się dowiedzieć od kolegów forumowiczów czy ten system ma tak działać tzn. po osiągnięciu powyżej 15 km/h się zezaktywuje , to akurat już wiem , ale  czy odwrotnie czyli jak prędkość spadnie po niżej 15 km/h włącza  się samoczynnie czy muszę go włączać na przycisku ?

montowałeś ten zderzak do B6 czy B7?? Jeśli do B6 to czy udało Ci się go kupić oryginalnego, czy wierciłeś dziury pod PDC??

Opublikowano

Wychaczyłem s-line pod spryski i z pdc..

Opublikowano

Sorry,  do b6 oczywiście...

Opublikowano
5 godzin temu, galaccika napisał:

Wychaczyłem s-line pod spryski i z pdc..

To chyba wydałeś na niego majątek, ale i tak gratuluję bo na pewno było warto

Opublikowano

Tak, taka konfiguracja nie jest tania ale efekt końcowy w połączeniu z plastrem miodu w maskę i zderzak jest rewelacyjny...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Czym się różni głośniczek  o numerze 4B0 od 8E0 i 5Q0 tylko numerem czy coś w budowie?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie w końcu zabieram się za montaż PDC. Udało mi się już wywiercić otwory w zderzaku i muszę przyznać, że takim szpejem z jakiego korzystałem trudno jest zrobić to źle:IMG_20211112_124519.jpg

Mianowice wiercimy wiertłem dziurę na śrubę ze szpeja - wiertło bierzemy większe niż średnica śruby i dzięki temu możemy sobie wycentrować naszą dziurę dokładnie do miejsca zaznaczonego na wewnętrznej stronie zderzaka, następnie kręcimy śrubą i mamy idealnie okrągłą dziurę pod czujnik. Fakt jest tylko taki, że mój szpej ma średnice mniejszą o 1mm niż czujnik więc musiałem sobie jeszcze pomóc kamieniem w kształcie stożka montowanym do wiertarki, ale z tym już nie był problem. Obecnie jak widać na zdjęciu wokół otworu jest mały rant, ale że niemiałem pod ręką drobnego papieru to zostawiłem to lakiernikowi.

IMG_20211116_180505.jpg

Mam natomiast pytanie jeśli chodzi o montaż czujnika, czy obecnie czujnik założony jest OK (wtyk wiązki skierowany w dół zderzaka, czujnik z gniazdem 45*), czy koszyk powinien być obrócony o 180*??

IMG_20211116_180600.jpg

Dodatkowo od siebie dodam, że zamienniki koszyków sprzedawane na allegro są zrobione z gównolitu i żaden plastikarz nie chce mi ich wkleić bo mówią, że jest to inny materiał niż zderzak i że z ich klejenia będzie nic - obecnie czekam na oryginalne koszyki.

Opublikowano
Godzinę temu, kamil-vag napisał:

Mają być w dół, jest dobrze.

Dzięki ?

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam wszystkich.
Niestety poległem na dołożeniu oryginalnych czujników parkowania w Audi A4 B6 Cabrio z 2002 roku. W tym samochodzie nie było czujników wcale i chciałem dołożyć tylko tylne, oryginalne, współpracujące z modułem 8Z0919283A.
Pomimo zastosowania się ściśle do instrukcji w manualu by Bart-S:

pin1 - zasilanie po stacyjce (bezpiecznik S5 10A)
pin2 - głośnik pin 2
pin3 - zasilanie stałe (bezpiecznik S17 - 10A)
pin4 - x
pin5 - x (odcięcie światła przeciwmgielnego w przypadku instalacji haka) u mnie pusty
pin6 - aktywacja modułu po wstecznym (mostek z zasilaniem świateł biegu wstecznego)
pin7 - CAN L (braz/poma) z modułu centralnego
pin8 - masa do nadwozia
pin9 - x
pin10 - głośnik pin 1
pin11 - połączenie z zegarami - sygnał prędkości (zielona kostka 32-pin, pin 21)
pin12 - linia diagnostyczna (pin 15 w złączu diagnostycznym)
pin13 - x
pin14 - CAN H (ziel/pomar) z modułu centralnego
pin15 - x
pin16 - x

Nie udało mi się połączyć z modułem przez VCDS - po prostu go nie widzę. Próbowałem już z dwoma modułami o identycznych numerach i co prawda oba były używane, ale raczej mało prawdopodobne, że oba uszkodzone.

Czy coś przeoczyłem? Moje pytanie:
Czy jest możliwe, że trzeba najpierw innym module (np. centralnej elektroniki) zmienić kodowanie na właściwe dla wyposażenia z PDC i dopiero wtedy moduł stanie się widoczny dla VCDS'a?

Bedę wdzięczny za jakieś wskazówki.

Opublikowano
W dniu 16.06.2022 o 22:15, mpjp8 napisał:

Witam wszystkich.
Niestety poległem na dołożeniu oryginalnych czujników parkowania w Audi A4 B6 Cabrio z 2002 roku. W tym samochodzie nie było czujników wcale i chciałem dołożyć tylko tylne, oryginalne, współpracujące z modułem 8Z0919283A.
Pomimo zastosowania się ściśle do instrukcji w manualu by Bart-S:

pin1 - zasilanie po stacyjce (bezpiecznik S5 10A)
pin2 - głośnik pin 2
pin3 - zasilanie stałe (bezpiecznik S17 - 10A)
pin4 - x
pin5 - x (odcięcie światła przeciwmgielnego w przypadku instalacji haka) u mnie pusty
pin6 - aktywacja modułu po wstecznym (mostek z zasilaniem świateł biegu wstecznego)
pin7 - CAN L (braz/poma) z modułu centralnego
pin8 - masa do nadwozia
pin9 - x
pin10 - głośnik pin 1
pin11 - połączenie z zegarami - sygnał prędkości (zielona kostka 32-pin, pin 21)
pin12 - linia diagnostyczna (pin 15 w złączu diagnostycznym)
pin13 - x
pin14 - CAN H (ziel/pomar) z modułu centralnego
pin15 - x
pin16 - x

Nie udało mi się połączyć z modułem przez VCDS - po prostu go nie widzę. Próbowałem już z dwoma modułami o identycznych numerach i co prawda oba były używane, ale raczej mało prawdopodobne, że oba uszkodzone.

Czy coś przeoczyłem? Moje pytanie:
Czy jest możliwe, że trzeba najpierw innym module (np. centralnej elektroniki) zmienić kodowanie na właściwe dla wyposażenia z PDC i dopiero wtedy moduł stanie się widoczny dla VCDS'a?

Bedę wdzięczny za jakieś wskazówki.

Zasiliłeś ten bezpiecznik 17?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie w końcu zabrałem się za montaż PDC.

Pierwotnie nie miałem żadnych czujników, a montuje obecnie przód + tył.

Niby wszystko jest ok, ale PDC nie działa (długi ciągły sygnał z głośniczka) i mam dwa błędy w module PDC, co jest zadziwiające to na VCDS PL są błędy takie:

IMG_20220820_165430.thumb.jpg.4cda3ffe715b95d882eb09809ab6c221.jpg

a na VCDS w wersji ang. są takie:

IMG_20220820_170231.thumb.jpg.3cb88b0386d31f9727bc6500db293b53.jpg

ale niby opis jest ten sam więc chyba nie ma co się tym przejmować.

Obecnie nie wiem jak poradzić sobie z tym problemem.

Gdzieś na internetach poczytałem, że problemem mogą być wiązki od czujników, ale je przedzwoniłem (wiązkę z przedniego jak i tylnego zderzaka) miernikiem i są OK.

Co mnie jeszcze zastanawia to że mój przycisk PDC na konsoli środkowej się nie podświetla (przycisk nowy kupiony w ASO), a jak wbije wsteczny to mruga na nim zielona dioda.

Co do mojego podłączenia przewodów to podłączyłem je wg instrukcji którą dostałem wraz z wiązkami - wiązki kupiona od @kaju

IMG_20220820_195340.thumb.jpg.e7db9ea161fad0e1d0453469d3475497.jpg

I tak na pierwszy rzut oka jest chyba wszystko ok, bo:

przewód M - masa - musi być bo moduł się odzywa

przewód 1, 2, 3 - też jest raczej ok, bo VCDS go widzi, czyli prąd ma

przewód 4, 5 to są CAN'y - VCDS z modułem się łączy, więc połączenie działa

przewód 6 - jest ok, bo się łącze z modułem VCDS

przewód 7,8 - to mnie zastanawia, bo te przewody są od podświetlenia przycisku, a przycisk nie świeci (oczywiście sprawdzam to na włączonych światłach), a robiąc próbę z diodą - dioda wpięta we wtyczkę od przycisku PDC świeci, czyli podłączenie niby ok.

Dodatkowo robiąc  VCDS'em output testy sprawdziłem głośniczki i obydwa (P+T) działają.

Jak ktoś by miał jakieś pomysły to byłbym strasznie wdzięczy, bo póki co auto jest kompletnie rozgrzebane i nie chciałbym go składać po to by powrócić do rozwiązania problemu później.

Opublikowano

Błąd świadczy o braku zasilania (lub zwarciu) wiązki. Coś żle podpiąłeś.

Opublikowano

ale czy jak by było zwarcie to nie przepaliłoby bezpiecznika lub nie byłoby problemu z podłączenie się VCDS do modułu????

Opublikowano

Może być zwarcie nie do masy a do sygnałowego.

Odepnij najpierw przednią wiązkę i sprawdź vcdsem błędy. Później odepnij tylną i też sprawdź. Po to aby sprawdzić, która z nich powoduje błąd. 

Możesz też zmierzyć przy wtyczce każdego czujnika czy między pinami 1 i 3 masz 12V.

Opublikowano

No nic, sprawdzę to jutro, naradzie dzięki wielkie za podpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze tylko jedna kwestia, o ile wiązką przednia faktycznie ma dwa piny wspólne w każdej wtyczce + jeden sygnałowy, to z tego co wiem to tylna wiązka ma każdy z pinów osadzony osobno od wtyczki czujnika do wtyczki 12pin przy module:

wtyczka czarna 12 pin:

pin 1 - czujnik tylny środkowy z prawej (pin 3 czujnika)

pin 2 - czujnik tylny środkowy z prawej (pin 2 czujnika)

pin 3 - czujnik tylny środkowy z lewej (pin 2 czujnika)

pin 4 - czujnik tylny prawy (pin 2 czujnika)

pin 5 - czujnik tylny lewy (pin 2 czujnika)

pin 6 - czujnik tylny środkowy z prawej (pin 1 czujnika)

pin 7 - czujnik tylny środkowy z lewej (pin 3 czujnika)

pin 8 - czujnik tylny prawy (pin 3 czujnika)

pin 9 - czujnik tylny lewy (pin 3 czujnika)

pin 10 - czujnik tylny środkowy z lewej (pin 1 czujnika)

pin 11 - czujnik tylny prawy (pin 1 czujnika)

pin 12 - czujnik tylny lewy (pin 1 czujnika)

Dodatkowo czy jak wbije wsteczny i moduł złapie błąd to nie odcina mu zasilania? Bo jeśli tak to nie znajdę. 12v między pinami 1 i 3

Edytowane przez Lukasz_mk2

Opublikowano

Pomimo tego, że tylna wiązka ma każdy z czujników osobno do sterownika podpięte, masz przy każdym czujniku 3 piny, masę sygnałowy i zasilanie. 

Gdy system stwierdzi błąd deaktywuje funkcję pdc ale zasilanie powinno dochodzić do czujników.