Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Upgrade systemu PDC (Parktronic) - czujniki z przodu oraz zdalne załączanie w A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na pinie 3 musi być stały plus z bezp nr 17 

Opublikowano
7 godzin temu, Banan napisał(a):

na pinie 3 musi być stały plus z bezp nr 17 

Aha no ok czyli muszę poprowadzić.najlepiej nowy przewód z tego bezpiecznika a na 1 pinie ma być tak jak jest po stacyjce i po wyjęciu kluczyka opiera znika zasilanie ? 

Co mogę poradzić z brakiem łączności przez vcds ?

Opublikowano

jak będzie zasilanie to pewno wróci diagnostyka 

Opublikowano
19 godzin temu, xXPiotrekXx19 napisał(a):

Z wszystkimi modułami łącze się bez problemu jedynie moduły drzwi nie ale.podobniez w b7 nie było bezpośredniej łączności z drzwiami

W B6/B7 sterowniki drzwi są subsytemami w sterowniku komfortu 46.

Opublikowano
3 godziny temu, Banan napisał(a):

jak będzie zasilanie to pewno wróci diagnostyka 

Teraz obecnie tymczasowo zrobiłem na krótko zasilanie z tego pinu 1 do pinu 3 i pdc działa ale diagnostyki nie ma ale zobaczymy jak podepnę stały plus 

Opublikowano
Godzinę temu, Muskel1 napisał(a):

W B6/B7 sterowniki drzwi są subsytemami w sterowniku komfortu 46.

Aha no to wyjaśnia dlaczego.nie można się połączyć z sterownikami drzwi. Muszę teraz naładować aku i.skasowac błędy bo.ostatnio wysypało mi w komforcie błędy sterowników drzwi że brak komunikacji ale nie ukrywam że miałem i mama strasznie słaby akumulator i może też dlatego sypie błędami bo przy uruchamianiu diesla prąd zapewne spada kolosalnie a sterowniki mogą szaleć od tego 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie dzisiaj pościłem nowy kabel od bezpiecznika 17 do modułu pdc oraz od modułu odciolem stary can i dałem nowa plecionkę can aż d licznika do pinów 17 i 18 niebieskiej kostki i niestety problem z komunikacją nadal jest nie mogę się połączyć,  kabel mam dobry bo łącze sie beż problemu z wszystkimi sterownikami nawet rnse . Błędów zero w każdym sterowniku , akumulator naładowany do pełna i zero problemów,  modul pdc dziala lecz tylni głośniczek ciągle pika jak by była przeszkoda niedaleko ale nie ciągłym dziwkeim tylko średnio szybkim . Proszę o pomoc co jeszcze mam zrobić aby była pewność że od strony wiązki jest ok bo cany wlutowalem w can licznika zasilanie jest stale i po stacyjce , czujniki działają przód tak.jak trzeba z tyłu pika cały czas i dlatego chcę mieć komunikację aby można było diagnozować system . Proszę o pomoc 

Opublikowano

sprawdź jeszcze czy jest przejście od pinu 12 brązowej 16pinowej wtyczki do pinu 15 wtyczki obd - to linia L/K2 do diagnostyki , tu nie ma diagnozy po CAN 

Opublikowano
5 godzin temu, Banan napisał(a):

sprawdź jeszcze czy jest przejście od pinu 12 brązowej 16pinowej wtyczki do pinu 15 wtyczki obd - to linia L/K2 do diagnostyki , tu nie ma diagnozy po CAN 

Aha no to jutro sprawdzę i prosto z gniazda obd idzie ta linia do pdc ? Jeżeli nie będzie przejścia to dawać nowy kabel bezpośrednio z gniazda obd 

Opublikowano

tak nie ma po drodze żadnych wtyczek , złącz itd. - ale pin 15 OBD  jest podzielony jest wiązce deski na parę modułów 

Linia L /K2 - webasto ,  radio , pamięć foteli , samopoziom, nawigacja , PDC , moduł ciśnienia w oponach

Opublikowano

Z wszystkimi innymi się łącze beż problemu tylko pdc mi nie łączy czyli najprościej z obd pociągnąć dobra dzisiaj zobaczę najpierw przejście czy jest 

Opublikowano
W dniu 18.03.2023 o 23:16, Banan napisał(a):

tak nie ma po drodze żadnych wtyczek , złącz itd. - ale pin 15 OBD  jest podzielony jest wiązce deski na parę modułów 

Linia L /K2 - webasto ,  radio , pamięć foteli , samopoziom, nawigacja , PDC , moduł ciśnienia w oponach

Kolego dałem tak jak napisem i owszem teraz mogę się połączyć tylko modul dalej pika na tylnym głośniku.  Przepiąłem na poprzedni modul i tu nie pikq ale znowu nie załącza się po wstecznym tylko przyciskiem mam reraz modul 8E0 919 283 A i ten działa ok z tym że wydaje mi się że za wolno reaguje na przeszkody ale działa tylko po przycisku a po wstecznym nie q przypomnę że l/k dałem z obd i cany  zlicznika a kodowanie jest 00014

A zaś drugi modul mam 8E0 919 283 C 

I tu działa po wstecznym i po przycisku lecz w tylnym głośniku ciągle pika przerywanym dźwiękiem jak by przeszkodą była i reaguje szybciej jak się zbliżam o przeszkody kodowanie na tym jest 0000014 proszę o pomoc bo na module z literka a pokazuje w blokach wszystkie czujniki na 255 cm jak nic nie ma z tyłu ani przodu a zaś ten z C pokazuje skrajny lewy 48 cm I prawy środkowy 52 cm a nie ma przeszkody z tyłu co może być nie tak ? 

Opublikowano

Dodam jeszcze że to są akurat czujnikinktore były kiedys wymieniane i podajrze mechanik przeglądał mi na jakieś od a8 bo że podobno takie same wizualnie wyglądają tak samo a czy sie różnią to nie wiem 

Opublikowano

Jezeli widzi przeszkode bez przeszkody to uszkodzone czujniki

Opublikowano
30 minut temu, Banan napisał(a):

Jezeli widzi przeszkode bez przeszkody to uszkodzone czujniki

Właśnie na module z literka A nie widzi przeszkody i w vcds reż jest wszystko na 255 cm a w tym z C jest jak pisałem 

• 1 rok później...
Opublikowano

koledzy potrzebuje zdjęcie gdzie znajduje się ori głośniczek z tyłu w sedanie, nie wiem gdzie go zainstalować i tak lezy sobie a nie mam pomysłu, niby na półce ale gdzie....

Opublikowano

dzięki, teraz wszystko pasuje, musiałem przedłużyć przewody bo moje byly z kombi b7 i nie dostały by w ori miejsce w sedanie. od razu w środku lepiej słychać nawet jak radio gra.

jak łączyłem zasilanie to u mnie bezpiecznik 17 był pusty i zmostwowałem sie chyba z 18 może to kiedyś zmienię.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Od paru dni przy wstecznym piszczy mi z tylu z 5 sekund. Znaczy sie ze moze byc uszkodzony czujnik.,badz jakis zasniedzialy styk. Po przylozeniu ucha do czujnikow slychac ciche  pykanie,w jednym widac wyraznie ciszej  toen dzwiek sie wydobywa. Podlaczylem vcds i niestety wyskakuje blad-Zbyt wiele bledow komunikacyjnych by kontynuowac. Dlaczego taki komunikat jak np z silnikiem sie bezproblemowo laczy. ? Chcialbym sprawdzic programem najpierw co wyjdzie  zanim tyl rozbiore. 

Opublikowano

Odłącz sterownik LPG, wykonaj pełny auto-scan i go tutaj wrzuć.