killer11 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Witam wszystkich Jestem nowym użytkownikiem forum i proszę o wyrozumiałość, dopiero się uczę Mam pytanie odnośnie diagnostyki a dokładniej o korektę licznika w moim audi a4 1.9 TDI z 98r Kupiłem kabel OBD II taki jak na tej aukcji http://allegro.pl/item874381343_interfejs_vag_k_can.html Próbowałem się połączyć z autem ale raz się połączyło a raz nie, czym to może być spowodowane? Kolejne pytanie, nie wiem co przestawiłem ale przy włączeniu zapłonu słychać piknięcie, a z kolei jeśli są zapalone światła i otworzy się drzwi to nie ostrzega żaden dźwięk (a wcześniej tak było). Nie zrobiłem w sumie nic konkretnego i nie wiem dlaczego tak się stało, jak to wrócić z powrotem? I ostatnie pytanie, próbowałem zrobić korektę licznika ale nie mogę się połapać. Czytałem o tym na forum ale coś muszę robić nie tak, bardzo proszę o małą pomoc jak się do tego zabrać. I czy w vw T5 z linią CAN również będe mógł modyfikować przebieg licznika? Różni się to jakoś w wykonaniu od tego w audi? Z góry dziękuję wszystkim za pomoc
ROBERT Opublikowano 12 Stycznia 2010 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Tym kablem w życiu nie cofniesz licznika
Nosfer Opublikowano 12 Stycznia 2010 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Tym kablem w życiu nie cofniesz licznika Napisz koledze od razu dlaczego. Przynajmniej czegoś się dowie z twojego posta _________________________________________________ Kablem, który wkliłeś możesz przeprowadzić sobie ogólną diagnostyke pojazdu + kilka dodatkowych funkcji. Właściwie możesz poskojnie kupić kabel o połowę tańszy i będzie miał te same właściwości. Sprawdzonym użytkownikiem na allegro jest "Viaken" - od niego możesz śmiało brać. Próbowałem się połączyć z autem ale raz się połączyło a raz nie, czym to może być spowodowane? Cięzko powiedzieć. Może coś z kablem, może coś się rozłącza, w sumie jak poszukasz to znajdziesz kilka tropów, tematy były już poruszane na forum.
killer11 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 12 Stycznia 2010 A jaki kabel musze kupić żeby zrobić korekte licznika? Nie chodzi mi o cofnięcie a popchnięcie do przodu
killer11 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 12 Stycznia 2010 Na allegro znalazłem tylko jeden taki kabel (http://allegro.pl/item883287327_vagtacho_usb_2_2_interface_do_licznikow.html) ale nim nie rusze licznika w vw T5 z 2007 roku. Gdzie mogę w miarę tanio kupić taki kabel? To dlaczego w aukcji tego kabla który kupiłem było napisane że jest możliwość ruszenia licznika i sprzedawca też mnie zapewniał że przy odrobinie wiedzy i doświadczenia mogę zrobić korekte licznika? Tylko taka ściema?
ROBERT Opublikowano 12 Stycznia 2010 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Do diagnostyki twojego wystarczy taki kabelek http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=103 ja taki mam i wszystko śmiga i o połowę tańszy od Twojego. Do korekcji liczników potrzebujesz tak jak kolega wcześniej napisał np. VAG tacho
Gość majki-m Opublikowano 12 Stycznia 2010 Opublikowano 12 Stycznia 2010 A jaki kabel musze kupić żeby zrobić korekte licznika? Nie chodzi mi o cofnięcie a popchnięcie do przodu Do jednorazowego pchnięcia/cofnięcia licznika nie warto kupowac kabla. Taka usługa u fachowca kosztuje ok 50-70 zł, a nie mając wiedzy i doświadczenia szybko można licznik uwalic
killer11 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zależy mi na tym żeby samemu umieć ponieważ potrzebuje przynajmniej raz na tydzień ruszać licznikiem A ile może kosztować VAG tacho żeby w tym vw T5 też coś zdziałać?
Nosfer Opublikowano 12 Stycznia 2010 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zależy mi na tym żeby samemu umieć ponieważ potrzebuje przynajmniej raz na tydzień ruszać licznikiem A ile może kosztować VAG tacho żeby w tym vw T5 też coś zdziałać? ?? Raz na tydzien będziesz dodawał kilometrów ? Służbowy masz i rozliczają Cię przejechanej trasy ?
szogun0 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zależy mi na tym żeby samemu umieć ponieważ potrzebuje przynajmniej raz na tydzień ruszać licznikiem A ile może kosztować VAG tacho żeby w tym vw T5 też coś zdziałać? Baw się, baw, a jak spierdolisz coś w tym T5, to ci wypłaty braknie na naprawę. Tacho nie ruszy T5.
killer11 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 12 Stycznia 2010 W takim razie nie ma sie co bawić w tej T5 skoro tak mówicie. A w mojej audi tym kablem rusze jakoś licznik? Pytałem w serwisie tego sklepu viaken i gościu stwierdził że kablem za 400zł który kupię u nich mogę modyfikować licznik w moim audi i w tej T5. W końcu nie wiem co robić, skoro mówicie że kablem się nie da to co za pierdoły mi opowiadał gościu w serwisie?? A takim sprzętem z wyższej półki który służy głównie do naprawy i korekty liczników zdziałałbym coś w T5? http://moto.allegro.pl/item869686072_diga_tacho_universal_2008_korekcja_licznikow_pl.html
spanky Opublikowano 13 Stycznia 2010 Opublikowano 13 Stycznia 2010 motyw jest taki że w Twojej audi kablem za 400zł ruszysz licznik i przebieg w sterowniku silnika jesli Twój jest na EDC15 a podejrzewam że jest. T5 podejrzewam że na EDC15 nie jest (EDC16?) kolega w opisie ma rocznik 1998 ... czyli tam siedzi stare msa15 .... [nie bedzie zabaw ze zmiana przebiegu w sterowniku] a w T5 jak najbardziej jest edc16 i tam juz zabawa kabelkami za 200 zł to jak skok w przepasc bez spadochronu ...
vauxhall95 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Koledzy przeciez vagcomem on do przodu bez problemu zmieni przebieg.Sam tak robilem.Takim najtanszym kabelkiem.Trzeba wejsc w zegary.Lecz cofnac da sie tylko o 100km ani wiecej
killer11 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2010 Ale w audi czy w tej T5 też? To teraz to ja już nie wiem co robić, boje sie troche żeby czegoś nie uwalić przy metodzie prób i błędów...
spanky Opublikowano 13 Stycznia 2010 Opublikowano 13 Stycznia 2010 motyw jest taki że w Twojej audi kablem za 400zł ruszysz licznik i przebieg w sterowniku silnika jesli Twój jest na EDC15 a podejrzewam że jest. T5 podejrzewam że na EDC15 nie jest (EDC16?) kolega w opisie ma rocznik 1998 ... czyli tam siedzi stare msa15 .... [nie bedzie zabaw ze zmiana przebiegu w sterowniku] a w T5 jak najbardziej jest edc16 i tam juz zabawa kabelkami za 200 zł to jak skok w przepasc bez spadochronu ... ok, a jeszcze pytanie w Twoim roczniku 2000 jest już EDC15 czy też MSA15 i kolejne pytanie: czy jest gdzieś jakaś www co by można było poczytać na jakich sterownikach są poszczególne silniki w a4 z różnych roczników starych i nowszych? EDC15 ... nie wiem ...
killer11 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2010 Gdzie sprawdzić jaki mam EDC? Jeśli w mojej audi miałbym EDC15 to mogę ruszyć licznik o max 100km jak pisał wyżej vauxhall95? Co polecilibyście w miarę taniego żeby dało się w tej T5 ruszyć licznik? Na allegro znalazłem najtańszy sprzęt za 1999zł w polskiej wersji który z tego co wyczytałem potrafi sobie z T5
Rekomendowane odpowiedzi