Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Trzeszczące mocowanie tylniej kanapy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

urde...odkopie archiwum..mam to samo w B7 w sedanie...

wieksze oparice skrzypi, po położeniu oparcia cisza...

ja mam to samo ale w B6 w sedanie, troszke za zimno na dworze żeby grzebac przy aucie ale jak sie ociepli to musze w koncu sie z tym uporać

Opublikowano

U mnie pojawilo sie to samo w Avancie A4 B6 choc wczesniej tego trzeszczenia nie bylo - mianowice byly to dwie rzeczy:

1/ roleta - wystarczylo owinąć bolce mocujące rolety tasmą materiałową samoprzylepną - kto juz tak radzil na forum.

2/ bolce na ktorych opiera sie kanapa jak jest rozłożona do przewozu osób - byly po prostu rozluzowane, wystarczy dokrecic palcami (klucza uzyje jak sie cieplej zrobi).

Auto jakby nowe :))) Cisza az milo posluchac jak silnik pracuje:)

Opublikowano

Ja to rozwiązałem w ten sposób. Jeśli chodzi o roletę to owinąłem te bolce plastikowe (zaczepy rolety) taśmą materiałową, a bolce metalowe blokujące siedzenia popuściłem na nakrętce przesuwałem go do tyłu..przodu..do góry na dół..i tak kombinowałem aż w końcu trafiłem że już się nie odzywa :) nie wiem dokładnie w jakiej pozycji jest teraz ale z tego co pamiętam to max do tyłu i do góry..także siedzeniem trzeba mocniej docisnąć żeby się zatrzasneło

Opublikowano

U mnie pojawilo sie to samo w Avancie A4 B6 choc wczesniej tego trzeszczenia nie bylo - mianowice byly to dwie rzeczy:

1/ roleta - wystarczylo owinąć bolce mocujące rolety tasmą materiałową samoprzylepną - kto juz tak radzil na forum.

2/ bolce na ktorych opiera sie kanapa jak jest rozłożona do przewozu osób - byly po prostu rozluzowane, wystarczy dokrecic palcami (klucza uzyje jak sie cieplej zrobi).

Auto jakby nowe :))) Cisza az milo posluchac jak silnik pracuje:)

chyba jestes jedna z niewielu osob lubiacych sluchac jak pracuje 1.9 na pompowtryskach :kox:

ja nie lubie :tongue4:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Przyszła wiosna więc można troszke pogrzebac przy aucie :>

Jak pisałem wyżej u mnie tez strasznie trzeszczało oparcie i w końcu sie z tym uporałem. Mam składana i dzielona kanape. Wymontowałem całe oparcie i nałozyłem smar na bolce od zawiasów, na bolce od zatrzasków i na środkowe łączenie. Wszystko złozyłem, troszke poruszałem oparciem góra-dół i jak narazie jest cisza :good:

Jeszcze musze cos zrobic z drzwiami albo szybami bo też troszke dziwnie piszczą, trzeszczą tak jak by drzwi miały luzy na zawiasach ale tak nie jest bo sprawdzałem przy otwartych drzwiach i są sztywne. Gdzies był taki temat ale teraz nie moge zanleźć. Jak by ktoś mogł to niech podrzuci :hi:

Opublikowano

ja teraz zobaczyłem w jakim miejscu mi skrzypiało na nierównościach,widać wytarty ślad na rolecie ,teraz cieplej to się uspokoiło ale trzeba będzie coś podkleić w tym miejscu bo w przyszłą zimę będzie to samo,roleta jakby się trochę wysuwa i dociska do pólki bocznej ;(

IMG_1423.jpg

IMG_1424.jpg

Opublikowano

U mnie identyczna sytuacja, teraz gdy cieplej to kanapa się uspokoiła, ale pojawił się skrzypiący schowek :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

:blink: Zaskoczenie , cały czas myślałem że te trzeszczenie pojawia się dlatego że mam popsuty zatrzask , ten od strony z roletą,

u mnie widocznie coś się popsuło w środku mechanizmu zatrzaskującego , nawet na siłę nie można wcisnąć tego bolca z czerwonym.

IMG_1424222.jpg

Z drugiej strony , w drugim oparciu zatrzask działa , także teraz tylko to podtrzymuje kanapę.

Potwierdzam też że w zimę było gorzej oraz to że ustaje gdy ktoś się oprze . No i że wku*** niemiłosiernie.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

odgrzewam trochę kotleta, ale może ktoś przeczyta bo ma podobny problem

już byłem umówiony na sprawdzenia zawieszenia, myślałem że to od zawiasu

z tyłu-prawa strona, jak rozbujałem autem za relingi z tej strony to nawet to trzeszczenia było słychać

dziś przypadkiem odkryłam, że to od oparcia kanapy całe te trzeszczenia, właśnie wróciłem z garażu

powklejałem kawałki taśmy w miejscach styków rolety z plastikami tylnymi, i chyba już przeszło

jutro podczas jazdy się przekonam na 100%.

Opublikowano

U mnie w sedanie też jest to trzeszczenie. Ale chyba w innym miejscu. Ustaje jak złoże siedzenie z tyłu po prawej stronie. Teraz przy tych mrozach to jest masakra jakaś. Obkleiłem bolec zatrzaskowy taśmą izolacyjna i nasmarowałem smarem ale nic mi to nie dało. Może to coś w dolnej części mocowania oparcia trzeszczy :mysli:

Opublikowano

ja u siebie powklejałem taśmę w miejscach styku rolety z obudową

jak na zdjęciu Marda16

http://postimage.org/image/838epn2c/

i nastała cisza

Opublikowano

Ja mam sedana. U mnie trzeszczenie musi mieć inne pochodzenie.

Opublikowano

Ja mam sedana. U mnie trzeszczenie musi mieć inne pochodzenie.

Ja u siebie nasmarowałem bolce od zawiasów oparcia i bolce od zatrzasków i jest cisza.

Opublikowano

U mnie też były trzeszczenia smarowałem bolce przy zamkach ,regulowałem je i nic. Dopiero jak zdemontowałem zupełnie tylne siedzenia .Na dole są mocowania i je nasmarowałem spray smarem , teraz spokój.

Opublikowano

Właśnie też podjrzewałem u siebie, że to nie na zatrzaskach trzeszczy tylko na tych dolnych mocowaniach. Sprawdz u siebie to badziewie.

Opublikowano

Panowie ja mam też jakieś skrzypienie czy to może być to pochodzi gdzieś z tyłu po prawej stronie.

Opublikowano

Złóż tylne siedzenie i ściągnij roletę. Zobaczysz czy to to badziewie wydaje u Ciebie takie uspokajające i wspaniałe dla ucha dźwięki :decayed:.

Opublikowano

Wczoraj złożyłem siedzenia i dzisiaj z powrotem i jest cisza więc raczej to. Jak się będzie odzywać to się to jakoś tam ogarnie.

Opublikowano

od kilku dni u mnie tez skrzypi z tylnej prawej strony ...pozniej wsiadam do samochodu kumpla,jedziemy -identyczny trzask :decayed: ahh :good:

Opublikowano

Rowniez to mam z tylu po prawej stronie... wkurza na maxa na jakis wybojach, jakby auto mialo z 25 lat :) WD40 chyba zdziala cuda no nie ;p