Mały Marcio Opublikowano 5 Czerwca 2007 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Cześć, Zaobserwowałem dziwny objaw w aucie, mianowicie jak sie zrobiło ciepło i rozgrzewa mi się silnik spada mi prąd ładowania na tym małym zegarze z akumulatorkiem po prawej na dole. Przy zimnym silniku i temp. zew. do 20C nie ma problemu prąd ładowania na zegarze na oko powyżej 14V (14,2V - sprawdzone multimetrem na klemach), obciążenia to światła mijania i radio. Po osiągnięciu temp silnika 90C zmniejsza sie do ok 13,9 - 14,0V. Gorzej w upały.... np temp zew 30-32C, silnik zimny napięcia na start 13,8V...... włączam światła, klimatyzację, radio...początkowo bez zmian...... po paru minutach jak silnik ma 90C spada do 13,0-13,2V... najgorzej w korku jak silnik oddycha wydechem poprzedniego auta napięcie na moje nawet chwilami do 12,8V.......jak zacznę jechać to "podnosi się" do 13,2V - ale to wg mnie wciąż za mało. Czy w gorące dni napięcie może się aż tak zmieniać? Proszę o poradę
adadur Opublikowano 5 Czerwca 2007 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Raczej coś nie tak, ja po uruchomieniu, włączeniu klimy i sprzętu: Radia i wzmacniacza mam ok. 14,5V na zaciskach wzmacniacza który jest w bagażniku.
lukasssw Opublikowano 5 Czerwca 2007 Opublikowano 5 Czerwca 2007 U mnie jest podobnie pod obciążeniem (szczególnie wentylator klimy) wskazówka pokazuje mniejsze napięcie jutro zaobserwuję dokładne wartości ale wydaje mi się że to normalny objaw bo jak obciążenie akumulatora się zmniejszy to wszystko wraca do normy
Mały Marcio Opublikowano 6 Czerwca 2007 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2007 ...... tak, zwłaszcza jak wentylator nawiewu klimatyzacji jest na maxa na "auto" opada do 13V. nie wiem czy to normalne czy np regulator napięcia w alternatorze do wymiany. Alternator Bosch. [br]Dopisany: 06 Czerwiec 2007, 09:27 _________________________________________________ Raczej coś nie tak, ja po uruchomieniu, włączeniu klimy i sprzętu: Radia i wzmacniacza mam ok. 14,5V na zaciskach wzmacniacza który jest w bagażniku. a to mierzyłeś woltomierzem czy na wyświetlaczu radia masz takie wskazanie? niektore modele maja taką funkcję ze podają napięcie?
adadur Opublikowano 6 Czerwca 2007 Opublikowano 6 Czerwca 2007 [br]Dopisany: 06 Czerwiec 2007, 09:27 _________________________________________________ Raczej coś nie tak, ja po uruchomieniu, włączeniu klimy i sprzętu: Radia i wzmacniacza mam ok. 14,5V na zaciskach wzmacniacza który jest w bagażniku. a to mierzyłeś woltomierzem czy na wyświetlaczu radia masz takie wskazanie? niektore modele maja taką funkcję ze podają napięcie? mierzyłem Flukiem
Rekomendowane odpowiedzi