Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Uszkodziłem oponę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niestety, niedoświadczenie w jeździe niskoprofilowanymi oponami dało znać o sobie. Przy najeździe na krawężnik uszkodziłem nowiutką oponę. Uszkodzenie jest przy samej feldze, felga jest po prostu nacięta i kawałek gumy odstaje tak, jak odstają skórki przy paznokciach:). Byłem w warsztacie gdzie wymieniałem paski i płyny i kazałem sprawdzić czy opona nadaje się do wymiany :( Sprawdzili, powiedzieli że nie muszę jej wymieniać bo zadraśnięcie nie doszło do metalowej skorupy i nadal chroniona jest warstwą gumy. Polecono mi nic z tym nie robić a jeśli już coś to kupić klej i to przykleić żeby nie odstawało. Moje pytanie: czy są takie kleje? Czy można użyć zwykłego kleju typu Poxipol i inne tego typu podobne ?? Chciałbym to zakleić żeby ładnie to wyglądało i nie odstawało bo boję się że jak nie przykleję to dalej będzie się obrywać aż odejdzie cały kawałek gumy i odkryje skorupę.

Opona to Dunlop 225/45/R17

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Nie wiem czy w tym przypadku opona się nie wybuli z czasem w tym miejscu a poxipol do tego się nie nadaje lepszy będzie budapren a najlepszzy taki klej do klejenia łatek na dentkach np. w rowerze.

Jak możesz to zrub fotke to może coś poradzimy na ten temat.

Opublikowano

Jedź do wulkanizacji i zrobia Ci to od ręki za grosze :wink:

Opublikowano
Byłem w warsztacie gdzie wymieniałem paski i płyny i kazałem sprawdzić czy opona nadaje się do wymiany

To lepiej jedz do dobrego wulkanizatora, a nie jezdzisz po warsztatach mechanicznych.

Opublikowano
Jedź do wulkanizacji i zrobia Ci to od ręki za grosze :wink:

Chyba za pensy :mrgreen: Ale masz racje, pojadę tam gdzie robią opony i zapytam czy nie mogą mi tego jakoś ładnie zasklepić .

[ Dodano: 2006-06-26, 21:28 ]

A oto fotki na szybko:

o1.jpg

o2.jpg

Opublikowano

To żadna wada nic z tym się nie powinno dziać zrób tak jak mechanik poradził i będzie git :wink:

Opublikowano

Eee spokojnie do zaklejenia, szkoda felgi :razz: Swoja droga trzeba mocno uwazac, ja gdzie niegdzie rezygnuje z podjazdu-parkowania, i szukam innego miejca nawet w promieniu 1km :mrgreen:

Opublikowano

no uszkodzenie naprawde niewielkie...ale jak Ty to zrobiles???????????

Opublikowano
no uszkodzenie naprawde niewielkie...ale jak Ty to zrobiles???????????

3 osoby w aucie, cofałem i skręcałem starając się trafić w podjazd bo próbowałem zawrócić na ulicy, za wcześnie zacząłem skręcać i zamiast w podjazd trafiłem w krawężnik, kąt jakies 20 stopni był...

Opublikowano

widocznie ostre krawezniki w UK maci...ja najwyzej felgi rysuje

Opublikowano

z taką pierdołą nie warto jechać do wulkanizatora (chyba że porównanie cenowe będzie dobre) tylko do sklepu i szukac kleju do gumy lub jakiś obuwniczy. Klej musi być całkowicie elastyczny po związaniu.

Poszukasz torochę w necie to znajdziesz coś odpowiedniego.

Opublikowano

Ehh te Krawężniki, dziury, nasze drogi ... niekiedy aż serducho staje jak sie je widzi, wystaja na 30 cm jak na stara .. A my rozwalamy opony łamiemy wahacze, Felgi zamiast okragle to po sezonie sa kwadratowe..

Opublikowano

I dlatego teraz jest taka moda suwy ale niedługo jak tak dalej będzie z naszymi drogami to trzeba będzie się przeżucić z audi na hamera.

Opublikowano

Szkoda gumy, ale ja kiedyś miałem podobnie w mojej B3 :cry: tylko, że ja się ześlizgnąłem z krawężnika na chodniku bo opony miałem 215 na feldze 9" :twisted:

Opublikowano
Szkoda gumy, ale ja kiedyś miałem podobnie w mojej B3 tylko, że ja się ześlizgnąłem z krawężnika na chodniku bo opony miałem 215 na feldze 9"

Z kąd taką małą felge do B3 wytrzasnołeś. :cool:

Opublikowano

Radek321, hehehe te 9" cali było w szerokości :twisted:

Opublikowano

A już myślałem że sobie kułka od taczek pozakładałeś.

Opublikowano
A już myślałem że sobie kułka od taczek pozakładałeś.

Ale komfort tak mógłbym nazwać :P

Dobra koniec OT

PS. kółka

Opublikowano

Ja kupiłem komplet uzywanych opon, to jedna miala właśnie takie oddarcie, troche mniejsze niz twoje i nie przy samym rancie, ale wytrzymaly ok 15 tys km, a teraz smiga na nich nowy wlasciciel. Przykleilem superglue ale po pewnym czasie sie odkleiło i olałem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...