Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

czy ktoś kiedyś miał do czynienia z ubezpieczeniem MTU .. .. kończy mi sie OC a autko i szukam czegoś teraz .. gdzie warto ubezpieczyć ..

byłem u siebie w jednym miejscu i koleś zachwalał i polecał MTU .. jak to sprzedawca .. ..

wyliczył mi samo OC za 360 zł

OC + AC mini (kradzież + naprawa szkody całkowitej powyżej 70% uszkodzeń auta ..

HDI (to co teraz mam) wyliczył mi samo OC za 440 zł + jakieś NW i pakiet assitance mini za 515 zł .. ..

może ktoś poleci coś innego co warto .. .. :)

pozdrawiam

Opublikowano

Sam się nie ubezpieczałem w MTU, ale miałem raz nieprzyjemność likwidować szkodę z OC sprawcy.

Kontaktowałem się z jakąś centralą w Warszawie - obsługa przez telefon jak za PRLu. Rzeczoznawca dość szybko, kwota wyliczona dość szybko (bez rewelacji), ale wypłata odszkodowania przeciągnięta do ostatniego dnia lub chyba lekko nawet po terminie. Oczywiście po moich ponagleniach...

Tak więc chyba polecić nie mogę.

Podzwoń po ubezpieczeniach direct - tylko kilka, bo ceny różnią się bardzo w zależności od ... no właśnie nie wiadomo od czego.

Ja mam w Aviva - cena chyba najlepsza z directów, szybka i miła obsługa. Z AC jeszcze nie korzystałem, więc nie wiem jak z likwidacją szkód.

Drugi samochód mam w AXA (przy tych samych warunkach, dla innej marki było wyraźnie taniej) i już trochę mniej miło, albo trafiłem akurat na buraka.

Opublikowano

a czy ktoś jeszcze miał do czynienia z MTU ..

Opublikowano

może ktoś poleci coś innego co warto .. .. :)

Compensa.

Opublikowano

a czy ktoś jeszcze miał do czynienia z MTU ..

Nie polecam. Miałem kiedyś ubezpieczony samochód i jak mi żona go rozwaliła to praktycznie musiałbym dopłacić do naprawy ale jednej rzeczy nie wymieniłem chociaż była doliczona i wyszło na styk po drugie pieniądze wypłacili ostatniego dnia (30 dnia) porażka. Ale jak to mówią tanie mięso psy jedzą.

Opublikowano

Jeśli chodzi o polisę AC nie polecam MTU, Compensy i innych "pseudo" towarzystw ubezp.

Lepiej wydać ciut więcej i ubezpieczyć się np w PZU, Allianz, Hestia itp

Moim zdaniem warto wykupić zniesienie udziału własnego w szkodach, amortyzację części i ewentualnie konsupcję sumy ubezp.

Jeśli chcesz się zabezpieczyc przed kradzieżą lepiej zainwestować w jakieś zabezpieczenie lub mini casco

Opublikowano

Do samego OC to MTU może być bo tanio mają.

Opublikowano

w sumie tez mi sie tak wydaje .. .. do samego OC .. jak najbardziej MTU chyba wystarczy .. nie ma co ukrywać ale są tani .. ..

w poniedziałek pojade spokojnie do ubezpieczyciela i poczytam umowę i se z nim pogadam czy warto .. ..

Opublikowano

Kumpel miał AC w Hestii, nie polecam. Wycenili szkodę na 3800, a mechanik najtańszym kosztem naprawił auto za 5000. Niezależny rzeczoznawca wycenił szkodę na 5700, więc pozostaje sąd. Ceny części nie wiadomo skąd brali, masakra. Zapłacić 3k za AC i mieć problem ze szkodą o wartości niewiele wyższej od składki.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o OC to można brać z MTU. Ja zanim ubezpieczyłem swoje ałto to łaziłem po wszystkich firmach i wyszło że w MTU jest najtaniej. Rozbieżność cenowa była spora bo tam OC wyszło coś koło 600zł a chociażby w PZU chcieli dziady koło 1000 (grubo ponad 900) przy max zniżkach. Także jeżeli chodzi o samo OC to można brać

Opublikowano

byłem dziś i zapłaciłem .. .. OC + NW = 390 zł .. .. to tylko OC..

wyszło najtaniej niż gdzie indziej .. .. nie mam pojęcia skąd takie rozbieżności między firmami .. ..

zapłaciłem i już mam problem z głowy .. ..

Opublikowano

W jakiej firmie brałeś ? Ja też tyle gdzieś miałem rok temu jak miałem A3. Tylko jeszcze doszła zniżka 10% za wpłatę z góry na rok. Teraz jestem w PZU ale tylko dlatego że moja starsza sama pojechała i tam ubezpieczyła, załatwiła za mnie jak byłem w pracy. Drożej ale cóż - trzeba sie przemęczyć ten rok.

W PZU z max zniżkami wyszło mi 555zł za samo OC i PZU auto Pomoc, a oprócz tego NNW i PZU autoszyba - 99zł

Ubezpieczenie bardzo drogie ale polecam szczególnie PZU Autoszyba, - nie sprawdzili u mnie szyby a miałem strzeloną przed ubezpieczeniem :D

Za jakiś czas wymienili na nową bez gadki, także jestem do przodu i to w pięknym stylu :D

Opublikowano

kolego w MTU .. .. dla mnie za dodatkowe AC wyliczycli na 640 zł ...

ale mini AC .. czyli od kradzieży i jak masz uszkodzenia które są droższe niż 70% wartości auta to ci pokrywają również .. ..

Opublikowano

kolego w MTU .. .. dla mnie za dodatkowe AC wyliczycli na 640 zł ...

ale mini AC .. czyli od kradzieży i jak masz uszkodzenia które są droższe niż 70% wartości auta to ci pokrywają również .. ..

co to za AC? :mysli: :gwizdanie:

bys się później zdziwił.... :blink:

Opublikowano

to nie jest kolego pełne AC .. .. tylko mini jak pisałem wyżej .. od kradzieży i od ogólnych zniszczeń auta które przekraczają 70% wartości auta .. ..

pełne AC .. ze wszystkim wyliczyli mi na 1200 zl .. ze wszystkim .. ale nie wiem jak to w praktyce działa .. ..

Opublikowano

Ogólnie to MTU jest ciężkie we współpracy bo nie mają praktycznie biur. Maja jakąś centrale w gdańsku czy Gdyni, kiedys chciałem potwierdzenie o zniżkach to do tej pory go nie dostałem.

Napewno przy wypłatach też by sie człowiek z nimi nawojował, ale jak już było mówione, jeśli ktoś potrzebuje tylko NW i OC to po co przepłacać, a w razie szkody to i tak ktoś inny się będzie z nimi męczył :D

Opublikowano

Ogólnie to MTU jest ciężkie we współpracy bo nie mają praktycznie biur. Maja jakąś centrale w gdańsku czy Gdyni, kiedys chciałem potwierdzenie o zniżkach to do tej pory go nie dostałem.

Napewno przy wypłatach też by sie człowiek z nimi nawojował, ale jak już było mówione, jeśli ktoś potrzebuje tylko NW i OC to po co przepłacać, a w razie szkody to i tak ktoś inny się będzie z nimi męczył :D

MTU to "odnoga" z Hestii, przy szkodzie z OC nie było większych problemów

A gdy poprosiłem o zniżki miałem je w ciągu 10 minut na mailu

Myślę, że to zależy na jak kompetentną osobę się trafi, tak będzie załatwiona nasza sprawa...

pzdr

Opublikowano

nie słuchaj ludzi, mam OC i AC w MTU i miałem szkodę z AC na aucie żony i mogę śmiało powiedzieć żę jest tanio i dobrze wypłacają bo za kwotę jaką mi wypłacili to dwa auta bym zrobił i kasa w ciągu tygodnia miałem na koncie. dzień po zgłoszeniu już był likwidator. jeden telefon i więcej nigdzie nie musiałem dzwonić. teraz już wszystkie auta będę ubezpieczał tam. POLECAM w 100%[br]Dopisany: 24 Luty 2010, 21:10_________________________________________________szkoda że w PZU albo warcie sobie ci wszyscy co tak narzekają nie wykupią np. AC to w tedy by mieli powody do narzekania:)

Opublikowano

nie słuchaj ludzi, mam OC i AC w MTU i miałem szkodę z AC na aucie żony i mogę śmiało powiedzieć żę jest tanio i dobrze wypłacają bo za kwotę jaką mi wypłacili to dwa auta bym zrobił i kasa w ciągu tygodnia miałem na koncie. dzień po zgłoszeniu już był likwidator. jeden telefon i więcej nigdzie nie musiałem dzwonić. teraz już wszystkie auta będę ubezpieczał tam. POLECAM w 100%[br]Dopisany: 24 Luty 2010, 21:10_________________________________________________szkoda że w PZU albo warcie sobie ci wszyscy co tak narzekają nie wykupią np. AC to w tedy by mieli powody do narzekania:)

Jedyny w tym wątku zadowolony z MTU chyba przypadek odosobniony.

Nie wiem co masz na myśli odnośnie tych narzekających jeśli o mnie chodzi to ja mam wszystko w Warcie i w dodatku dwa samochody i nigdy nie miałem kłopotu z wyceną i to porządną, a nie zaniżanie ceny jak w MTU. Pieniążki praktycznie zaraz po wycenie.

Jeszcze podaj jaki to samochód miałeś rozbity.

Opublikowano

tak jak napisałem, dużo zależy od rzeczoznawcy, który do nas przyjedzie i od osoby, która likwiduje szkodę merytorycznie w biurze