Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż aluminiowych listw ozdobnych wokół szyb Avant

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kupiłem auto z chromowanymi ramkami wokół szyb z allegro, podczas ich odklejania uszkodziła się orginalna listwa ( zdarła się miejscami guma ), chce kupić czarne listwy i je wymienić. Chciałem zapytać czy można to zrobić bez wycinania tylnych szyb.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam!!! Mam pytanie tj czy w sedanie musimy wycinać tylną szybę (trójkąt) przy zmianie czarnych listw na chrom! Jeżeli tak to może ktoś posiada takie szyby pod chrom?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy, kto podpowie jak to wygląda w sedanie z chromami przy tylnych szybkach???

Mam fabrycznie pakiet chrom, ale jak wiadomo jest to słaby punkt naszych audiczek i poprostu wybielił się, starł... ogólnie wygląda nie za dobrze, dlatego chciałbym wymienić te listewki (cztery pod szybami bocznymi i 2 wokół szybek trójkątnych)

Na listwy przyszybowe sposób juz mam wg. kolegi mystic.pl, czyli wymiana samych nakladek chromowanych bez uszczelek, a jak sprawa wyglada z tymi trójkącikami ???

Opublikowano

ja wymieniałem, black na chrom w avancie i nie wyjmowałem szyby. wystarczy dobrzeprzyciąć w tylnej szybce dobrze podciąć uszczelkę i chrom wchodzi jak w masło. Nie wbijałem tam, żednych uchwytów tylko przykleiłem na klej do szyb. trzyma jak trzeb, nie przecieka. jest GIT :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak pisałem wcześniej robie zamiane odwrotną czyli z chromu na czerń. Dzisiaj byłem u szybiarzy w celu wycięcia szyb. Okazało się, że w moich szybach oprócz kabelków od anten są przylutowane dodatkowe kabelki - po parze na stronę. Niestety nie daliśmy rady zlokalizować skąd biegną te kabelki oraz za co odpowiadają? Mam fabryczny alarm i webasto może to ma coś z tym wspólnego?

W aucie, z których wycinałem szyby pod czerń kabelki te nie były podpięte, ba nawet nie była żadna instalacja wyprowadzona, w samych zaś szybkach jest miejsce do ich przylutowania.

ktoś wie co to za instalacja?

EpLw96s.jpg

Opublikowano

grzanie szyb? ale to chyba byłoby zbyt banalne :D

---------- Post dopisany at 22:06 ---------- Poprzedni post napisany at 22:04 ----------

ogólnie dużo roboty z wymianą? :)

Opublikowano

Nie to nie ma nic wspólnego z grzaniem.

Na foto zaznaczyłem żółtym kolorem o który obwód chodzi

VbIQM3o.jpg

Roboty z wymianą jest sporo, jeszcze nie skończyliśmy przekładki w 100%. Najlepiej znaleźć dawcę z tego samego rocznika, żeby zachować kompatybilność tylnych szyb, mieć dobre narzędzia typu nitownica itp oraz mieć dobrego cierpliwego szybiarza, który zna się na rzeczy.

Opublikowano
  • Autor

Cycu - to od fabrycznego alarmu. Czujniki zbicia tylnych szyb.

Opublikowano

Tak właśnie zasugerowałem szybiarzom jak juz pomysły się nam skończyły od czego te kabelki :) Czyli jutro jeszcze muszę przylutować do szyby żeby było w 100% ogarnięte. Sprawdze jeszcze z ciekawości czy wywala błąd na vag kiedy nie są podpięte te kabeli.

dzięki Bart-S:thumbup1:

Opublikowano
  • Autor

Tak właśnie zasugerowałem szybiarzom jak juz pomysły się nam skończyły od czego te kabelki :) Czyli jutro jeszcze muszę przylutować do szyby żeby było w 100% ogarnięte. Sprawdze jeszcze z ciekawości czy wywala błąd na vag kiedy nie są podpięte te kabeli.

dzięki Bart-S:thumbup1:

W module MK jeśli masz zakodowany "Avant bit" powinno wywalać błąd...

Opublikowano

Ja na szczeście zmiane czarnych na chrom mam za sobą:naughty:...łatwo nie było ale efekt koncowy git:wink:... z rezania zostały mi czarne obwodki i trójkąty(komplet) jak by ktoś chciał:tongue4:

Opublikowano

WITAM.

mam w swojej audi b6 sedan listwy standardowe czyli czarne chce zmienić na chromowane i Kupiłem listwy chrom drzwiowe i dachowe(komplet) i mam takie pytanko czy trzeba tez kupić i wymienić szybki boczne ??? MACIE może instrukcje jak sie za to zabrać\?

POZDRAWIAM

Opublikowano

micam - i jak z tymi małymi szybkami jest w sedanie ?

teraz to już sam nie wiem :kwasny:

auto mam z 2004, szyby z 2003 - kupować listwy chrom z jakiegokolwiek rocznika czy muszę 2003 ?

trójkątne szybki w sedanie zostają czy trzeba wymieniać ? (zwłaszcza że mam przyciemniane)

Opublikowano
  • Autor

...w kwestii sedana.

4ZE i 4ZM a więc odpowiednio listwy czarne i czarny mat mają przez cały okres produkcji nadwozia B6 - ten sam numer:

8E5 845 299 T - lewa (211zł w ASO)

8E5 845 300 T - prawa (211zł w ASO)

Natomiast wersja chrom czyli 4ZB (a dokładniej oksydowane aluminium) ma jakąś modyfikację:

Stronę lewą czyli 8E5 845 299 F zastąpiono od września 2001 roku wersją 8E5 845 299 AA. Natomiast prawą 8E5 845 300 F w tym samym czasie zmieniono na 8E5 845 300 AA. Wszystkie wersje tej szybki mają taką samą cenę - 338zł w ASO. Niestety nie wiem na czym polega różnica... Sama aluminiowa listwa tylnej szybki nie zmienia się - jest taka sama dla obu wariantów:

8E5 853 345 E - lewa (344zl w ASO)

8E5 853 346 E - prawa (344zł w ASO)

...resztę jak zwykle musimy wybadać sami :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy ja zabieram się za wymianę listewek chrom w sedanie. Moje są strasznie zniszczone jakąś chemią przez poprzedniego wlasciciela, ale tylko wszystkie drzwiowe + tylne trójkąty. A jako, że odstawiłem samochód na gruntowną polerkę postanowiłem zdjąć przed polerowaniem te listewki i po wszystkim założyć nowe.

Drzwiowe zakupiłem nowe w ASO (same nakładki na listwy zgarniające, nie całe listwy - 400zł za 4). Trójkąty natomiast z powodu paraliżującej ceny w ASO postanowiłem znaleźć na allegro.

No i za 100 od sztuki udało się wyrwać praktycznie nowe.

Zdejmowanie samych trójkątów wygląda w ten sposób że wystarczy albo czymś podważyć albo poprostu palcami mocno pociągnąć i wychodzą same z zaczepów.

Nakładki na listwy zgarniające trzeba po kolei sukcesywnie odginać od góry i zdjąć (ktoś juz wcześniej wstawił fotki w tym poście jak to się robi).

Poniżej fotka szybki trójkątnej tył razem z zaczepami, to dla tych co chcą przekładać czarne na chrom. Jeżeli po zdjęciu czarnych szybka, uszczelka i zaczepy wyglądają identycznie jak u mnie smialo mozna kupować i zakladac;)

listwh.jpg

Opublikowano

szkoda ze w Avancie nie wygląda to tak kolorowo :(

Opublikowano

panowie a wiecie może jak wygląda sprawa z demontażem tej najdłuższej listwy co idzie przy dachu . Wiem że jest zamontowana na nity , tylko jak sie do nich dostać :kwasny:

Opublikowano
panowie a wiecie może jak wygląda sprawa z demontażem tej najdłuższej listwy co idzie przy dachu . Wiem że jest zamontowana na nity , tylko jak sie do nich dostać :kwasny:

Ta długa listwa jest na nitach. W Avancie jest 13 nitów na stronę nie wiem jak w Sedanie. zeby się dostać do nitów trzeba zdjąć listwę maskującą, która jest na całej długości listwy. Dość łatwo się ją demontuje, najlepiej zacząć od strony słupka A

Opublikowano

Ta długa listwa jest na nitach. W Avancie jest 13 nitów na stronę nie wiem jak w Sedanie. zeby się dostać do nitów trzeba zdjąć listwę maskującą, która jest na całej długości listwy. Dość łatwo się ją demontuje, najlepiej zacząć od strony słupka A

chodzi ci o tą tak jakby wąską gumową listewkę ?

Łatwo ją później wsadzić z powrotem ?

Opublikowano

chodzi ci o tą tak jakby wąską gumową listewkę ?

Łatwo ją później wsadzić z powrotem ?

Tak to ta wąska jakby gumowa listwa.

Z wkładaniem jej już nie jest tak różowo, bo musisz odpowiednio trafić w wyżłobienia i mocno dociskać - ja pomagałem sobie gumowym młotkiem.

Zapomniałem dodać, że inna jest maskownica w wersji na czarną listwę, inna dla chromowej.