Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ALL] Jaki łącznik do stabilizatora?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale jakby nie bylo wystepuja dwa numery, strona lewa i prawa. Zreszta dark79, mial takie. :mrgreen:

Koniec tematu bo to bez sensu. Sa lewe i prawe i niczym sie nie roznia.

Opublikowano

A może to jest tak że zalęży od rocznika bo u mnie w książce coś tam pisze jak widziałeś żę od 98 były zmienione

Opublikowano

Hehe ale klimat załapaliście czy lewy czy prawy itd czy to samo czy nie :lol: Ale wracając do tematu pracy ok 15-20 min (sam bez problemu) to zalezy czy śruby puszczą bez problemów. Wymieniałem lewy miałem z śrubami przelotowymi ale z prawej mam orginał i tam jest ten wariant 2 śruby kulowo mocowane czy jak tam to określiłeś więc jak najbardziej samemy i przyjemna praca bez większych problemów> Pozdrawiam

Opublikowano

Osobno występują lewy i prawy. Są swoimi lustrzanymi odbiciami i ma znaczenie jak się je zakłada. Druga sprawa, że łączniki powinny być w komplecie ze śrubami i nakrętkami. Spokojnie można starsze zastąpić nowymi.

Opublikowano

Panowie logiczne że są prawe i lewe i dziwię sie że ktoś się spiera pytają o to w sklepie i nie radzę założyć L na P i na odwrót. Poważne kłopoty!!

Opublikowano

Dzisiaj wymienilem lacznik stabilizatora - od pasazera bo juz walilo troche a lacznik sie ruchal jak .... Swoja droga troche sie nameczylem, bo gorna sruba strasznie sie zapiekla, musialem odkrecac kolo zeby miec lepsze dojscie, w koncu przy pomocy mlotka, gumówki udalo mi sie wyciagnac stary lacznik :twisted: Nowy zalozony stukanie ucichlo, drugi lewy od strony kierowcy rusza sie ale ciezko, wiec chyba jeszcze da rade ?? A i chcialem sie zapytac co do tych zamiennikow, oryginalne sie troche ruszaja na takiej kulce w plastikowym koszu, a te zamienniki nie ?? Zalozylem TRW lucas .

Opublikowano
Dzisiaj wymienilem lacznik stabilizatora - od pasazera bo juz walilo troche a lacznik sie ruchal jak .... Swoja droga troche sie nameczylem, bo gorna sruba strasznie sie zapiekla, musialem odkrecac kolo zeby miec lepsze dojscie, w koncu przy pomocy mlotka, gumówki udalo mi sie wyciagnac stary lacznik :twisted: Nowy zalozony stukanie ucichlo, drugi lewy od strony kierowcy rusza sie ale ciezko, wiec chyba jeszcze da rade ?? A i chcialem sie zapytac co do tych zamiennikow, oryginalne sie troche ruszaja na takiej kulce w plastikowym koszu, a te zamienniki nie ?? Zalozylem TRW lucas .

Musiałeś mieć łącznik starego typu, takich się już nie produkuje...

Opublikowano
Musiałeś mieć łącznik starego typu, takich się już nie produkuje...

Mozliwie, stary łacznik był na kulce ktora byla w plastikowym koszu, juz mi prawa strona nie tlucze, ale jeszcze i tak cos stuka troche ... A i niewiem czemu cos jak jade najczesciej po dolach to mi piszczy czasem z lewej strony ?? :roll:

Opublikowano
Mam problem, zaczęło coś stukać z prawej strony i najprawdopodobniej jest to łącznik do stabilizatora i tu zaczynają się problemy. Z lewej strony ma inny typ zamontowany niż z prawej. Ponoć są dwa typy tych łączników tzn.:

1- To wygląda jak by miał osobne śruby na przelot.

2- Śruby są zamocowane kulowo lub coś w tym rodzaju.

Ja mam teraz z lewej 1 a z prawej 2, chcę wymienić, 2 ale nie wiem czy mam dać 1 czy 2, lub wymienić oba na takie same? Czy kupować zamiennik a jak tak to, jaki? Czy da się to zrobić samemu mając podstawowe narzędzia?

Mam A4 1.8l kat 06.95r

Spokojnie w sklepie ci sprzedadzą dobre. Masz jeden starszy drugi nowszy. Tych starszych już nie robią bo były mało wytrzymałe. Sprzedawca ci dobrze doradzi - polecam Febi lub TRW
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Nareszcie udało mi się zmienić, trochę się namęczyłem, bo trzeba było odkręcić zespół amortyzatora, bo się blokowało i nie chciało wyjść.

P.S. Zauważyłem w książce http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/242ff1d9b05abb85.html „Sam naprawiam…”, iż jest tam klamra nr42 a ja takowej nie posiadam. Widziałem też, że piurko2 też niema. Czy to jest normalne?

Opublikowano

nie potrzebnie wyjmowałes amorka wystarczyło kątowka 1 śrube uciąć i po kłopocie :wink:

Opublikowano
  • Autor

Pewnie masz racje, bo jak wyjąłem to było widać jakby poprzedni właściciel zaczął piłować, ale chyba zrezygnował.

Opublikowano

w tej chwili jak masz nowe zalozone juz to wymiana nie powinna trwac dluzej niz 20 min na gotowo :wink:

Opublikowano
nie potrzebnie wyjmowałes amorka wystarczyło kątowka 1 śrube uciąć i po kłopocie :wink:

Ani nietrzeba odkręcac amora , ani nic ciąć wystarczy podnieść auto maksymalnie najlepiej lewarek ustawić na 10 cm desce podnieśc auto maksymalnie podłożyć pod koło deche grubości 15 cm i opuścić auto na lewarku tak żeby koło siadło na desce , wtedy spokojnie można wyjąć śruby i wsadzić nowy łącznik i nową śrube.

P.S. Klamra jest w łączniku ze sworzniami , teraz łączniki są tylko przelotowa także klamra niejest potrzebna

Opublikowano

zgadza sie ale tu chodzilo o wyjecie starego typu łacznika bo z nowym nie ma zadnego problemu :wink:

Opublikowano
zgadza sie ale tu chodzilo o wyjecie starego typu łacznika bo z nowym nie ma zadnego problemu :wink:

No własnie ani z jednym ani z drugim niema problemu bo to przerabiałem

Opublikowano

Dokładnie też tak robiłem z jednym z wahaczy górnych, chwilka i śruby nie było ale zwalając całakolumnę to troszkę ryzykowne i 10x bardziej czasochłonne. Nie wiem czemu tak motowali odrworotnie te śruby przecież nie ma to znaczenia a w naprawie utrudnia życie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Hej, hej, hej pomóżcie bo wystąpię I STANę OBOK. Kupilem łącznik z allegro. Pisałem w meilach chyba z pięć razy że potrzebuję PRAWY. No i przyszedł. Tyle że on mi wygląda na LEWY. Co prawda nie ma na nim oznaczeń L lub R , jest tylko strzałka, ale gdy porównuję z tymi wystawionymi w aukcjach, to wychodzi że chyba lewy. Może percepcja mi już szwankuje . Co koledzy na to?139693868.jpg