Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

+12V do Radia po stacyjce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pewnego dnia czekając dłuższy na pasażera, postanowiłem wcielić w życie długo planowaną modyfikację.

jak wiadomo w modelach od B6 w górę nie występuje szyna 15, czyli +12 po przekręceniu stacyjki, a nieoryginalne radio musiało być uruchamiane przyciskiem.

aby poradzić sobie z tym problemem i cieszyć się luksusem słuchania muzyki po odpaleniu samochodu i wyłączania po zgaszeniu należy zastosować przekaźnik samochodowy 12 Voltowy
XaWkJ.jpg

jedynym miejscem gdzie pojawia się napięcie po odpaleniu samochodu jest bezpiecznik 37 (pompa urządzenia do mycia szyb i do mycia reflektorów) i w to miejsce należy zastosować rozdzielacz do bezpiecznika.
dlrlr.jpg

i plus z tego rozdzielacza kierujemy do pozycji 85 w przekaźniku, kabelek z 86 podłączamy do masy

30 i 87 podłączamy do przeciętego czerwonego kabla w zasilaniu radia,

dnMvS.jpg

dd7Y9.jpg

przekaźnik można zamontować w miejscu za bezpiecznikiem
ddwUA.jpg

opis stworzony niechlujnie i szybko bo obiecałem że na dziś będzie gotów.

całość wykonana w ciągu 15 minut pod marketem, koszt przekaźnik 10 PLN i 10 PLN rozdzielacz do bezpieczników

efekt: DSCF5158.AVI

Dodano:

Po przekręceniu stacyjki w pozycje prawię zapłonu (nie zapalają się kontrolki na liczniku) słychać cyknięcie i następuje uruchomienie radia, czyli nie mamy włączonego zapłonu a radio gra.

Opublikowano

przecież przy stacyjce masz +12 po stacyjce. Nawet mozna zlapać sygnal z pozycji p i radio bedzie działać z włożonym kuczkiem nawet bez przekrecania. Tak jak jest ori

Opublikowano
  • Autor

w B6 jest po can-ie sterowane +12 i wszystkie urządzenia są ciągle pod napięciem, np. gniazdko zapalniczki

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

to fakt masz racje bedzie to dzialac , ale problem wyłanczania radia po godz, nadal zostaje nie rozwiazany :confused4:

Opublikowano
  • Autor

a dlaczego ma zostać nierozwiązany ? skoro nie korzystamy z magistrali CAN ?

Opublikowano

a dlaczego ma zostać nierozwiązany ? skoro nie korzystamy z magistrali CAN ?

chodzilo mi o oryginalne radio, oczywiscie ze inne bedzie dzialac :good:

Opublikowano

to fakt jest to uciążliwe , ja mam ten problem wlasnie w oryginalnym Chorus II, mialem wczesniej nie oryginalne radio,nie bylo instalacji can, wiec kupilem sobie ten oryginal z tego wzgledu ze posiadam symulator zmieniarki ,ktory kosztowal mnie prawie 100 zeta, i zostal mi z passata , wiec kaseciak + podpiecie mp3 w zupelnosci wystarcza, problem jest ten ze po podciagnieciu kabli pod can ,podswietlenie jest , ale nadal nie ma wylaczania po kluczyku i ta padlina co godz sie wylancza , zmienialem wartosci na kanale 62 i nic nie pomaga , wiec dlatego myslalem o zamontowaniu czegos takiego co Ty proponujesz , ale niestety to nie wyeliminuje mi tego co godz wylacznaia , juz nie mam pomyslow :confused4:

track666

AVW_AUX_300x280.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

bipi555 twój problem polega na tym że podpiełes jedno z dwóch zasilań - podepnij drugie będzie OK. ta strona powinna ci pomóc: http://studio24.prv.pl/

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

tak

Opublikowano

źle podpiete radia, a wy cudujecie

Opublikowano
  • Autor

a jak można dobrze podpiąć ?

Opublikowano

źle podpiete radia, a wy cudujecie

mozesz sprecyzowac swoja odpowiedz ??

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zrobiłem u siebie nie potrzebny przekaźnik ani obudowa bezpiecznika. Sygnał znajdujesz koło stacyjki i ciągniesz do radia na klimatroniku nie pojawia się. Wszystko chodzi bez przekaźnika i bezpiecznika już pare dni.

Opublikowano

Tez jestem tego zdania ze nie potrzeba zadnych tego tylu przekaznikow. a jesli sie ma szyber to mozna nawet zrobic taka opcje ze nawet po zgaszeniu auta radio by gralo dopuki nie otworz\y sie jakich kolwiek dzwi bardzo prostym sposobem...

Opublikowano
  • Autor

przekaźniki i bezpieczniki są po to aby nie ingerować zbytnio w instalacje auta, radio można podpiąć pod alarm, szyby czy poduszki, ale co w chwili zwarcia czy przepięcia z radia.

nie wiem czy jeśli radio podepniemy pod stacyjkę to samochód zgaśnie po wywaleniu radia, spali imo czy odpali poduszki

Opublikowano

ja obszedłem inaczej... mam zmostkowany zołty z czerwonym.... nie potrzebuje kluczyka w stacyjce.. jedyny minus... zeby nie zapomniec wylaczyc... Plusy... jestem nad jeziorem... moge wlaczyc nute uchylic lekko szybe... zamknac auto i nuta dalej gra :good:

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam. Może się komuś przyda. Można podłączyć się pod S-kont. (+12V zanika gdy wyciągamy kluczyk ze stacyjki) podłączamy pod 22 pin (w b6) (pin 30 w b5), "cienki" czerwony przewód, niebieskiej kostki licznika (lub ze stacyjki).Trzeba też sprawdzić wtyk ISO czy nie ma przypadkiem zamienionego pinu 4 z 7. Pozdrawiam

Opublikowano

Nie prościej pociągnąć kabel od 37 bezpiecznika?

Opublikowano

Fejsik czy możesz napisać jak "zachowuje" się radio w momencie gdy przekręcisz kluczyk w pozycję 0 (do wyciągania). Czy przypadkiem w tym rozwiązaniu klucz w stacyjce nie musi być przekręcony na 1 pozycje.