Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Instalacja modułu pamięci ustawień fotela kierowcy i lusterek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Wojtku - wystarczy, że dołożysz 4 kable do czerwonej kostki pod fotelem kierowcy... CAN(y) (najbliżej z wiązki PDC), linia diagnostyczna i połaczenie ze sterownikiem w drzwiach kierowcy.

Sterownik w drzwiach kierowcy musi być w wersji HIGH (jeśli nie miałeś memo, składania lub fotochromu zewnętrznego lusterka to raczej będzie do zmiany). Podłącz się do modułu komfortu i sprawdź jakie oznaczenie ma twój obecny (numery silników pokazane są na głównym ekranie MK).

Opublikowano

Wojtku - wystarczy, że dołożysz 4 kable do czerwonej kostki pod fotelem kierowcy... CAN(y) (najbliżej z wiązki PDC), linia diagnostyczna i połaczenie ze sterownikiem w drzwiach kierowcy.

Sterownik w drzwiach kierowcy musi być w wersji HIGH (jeśli nie miałeś memo, składania lub fotochromu zewnętrznego lusterka to raczej będzie do zmiany). Podłącz się do modułu komfortu i sprawdź jakie oznaczenie ma twój obecny (numery silników pokazane są na głównym ekranie MK).

No to lipa.

Dzisiaj kupilem piny i myslalem, ze to wszystko :wink4:

Szukam sterownika.

Dzieki za odpowiedz :notworthy:[br]Dopisany: 26 Marzec 2011, 14:16_________________________________________________Bartku jak nie mam PDC to gdzie blizej moge jeszcze szukac canow?

Srednio chce mi sie za zegary pchac :)

Opublikowano

cany możesz podpiąć wszędzie gdzie są :) możesz do navi podłączyć..do pdc..do złącza diagnostycznego chyba też :decayed:

Opublikowano

cany możesz podpiąć wszędzie gdzie są :) możesz do navi podłączyć..do pdc..do złącza diagnostycznego chyba też :decayed:

W sumie do navi tez bralem z zegarow. wiec chyba powtorka mnie czeka :wink4:

Opublikowano

Can navi i PDC to nie to samo :gwizdanie:

Ja can pamięci foteli podpiąłem w okolicach lewego przedniego słupka i wyjścia wiązki drzwi kierowcy .

Opublikowano

Can navi i PDC to nie to samo :gwizdanie:

Ja can pamięci foteli podpiąłem w okolicach lewego przedniego słupka i wyjścia wiązki drzwi kierowcy .

Dziwne bo cany do pamieci wg schematu powinno brac sie wlasnie z zegarow...

Czym sie wg Ciebie roznia?

Opublikowano

Zgadza się wszystkie idą do zegarów, ale to są oddzielne magistrale. I jest ich więcej niż dwie. Przekonałem się o tym jak podłączyłem can sterownika pamięci (w nic nie wnikając) nie do tej magistrali, co skutkowało błędami w tym właśnie sterowniku, dotyczącymi can.

Jak już napisałem can podłączyłem głównej wiązce w okolicy wiązki drzwi tam gdzie wchodzi w słupek. Są tam węzły dwóch magistral w tym jedna komfortu (nie wiem czy to prawidłowa nazwa) i do niej trzeba się podłączyć. Trzeba się tylko przedostać przez materiałową osłonę, zdjąć kapturki z węzłów dolutować się do nich, nic nie trzeba ciąć.

Ja podłączyłem się tutaj dlatego, bo wcześniej grzebał tu już ktoś przy podłączaniu alarmu. :tongue4:

Opublikowano
  • Autor

Tak jak napisał Bromchit - w tym przypadku nie można podłączyć się do dowolnej szyny CAN. W A4 masz 3 magistrale: napędu (np. silnik lub ABS), komfortu (np. PDC, moduł komfortu) i infotainment (np. navi lub radio). Memo korzysta z magistrali komfort i tylko po podłączeniu do tej konkretnej komunikacja z modułami będzie poprawna (dana magistrala wymienia informację jedynie w zakresie swoich urządzeń). Odnalezienie się w tym nie jest aż tak trudne ponieważ każda z magistrali ma specyficzny kolor przewodu. Komfort ma przewody pomarańczowo/czarny (HIGH) i pomarańczowo/brązowy (LOW).

Jeśli nie będziesz w stanie odszukać przewodu - pozostaje wbić się w kostkę bezpośrednio przy zegarach. Jednak poszperanie w okolicach dolnego słupka A powinno dać pozytywny efekt (chciażby okolice modułu komfortu - przejrzyj wiązki wychodzące z MK i na pewno znajdziesz wymagane przewody).

Pamiętaj aby przewody CAN skręcić ze sobą - inaczej mogą pojawić się problemy z komunikacją.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

u wszystko jasne a ja się zastanawiałem czemu pamięć lusterek nie działa po zmianie sterownika

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Bartku a powiedz mi od czego jest zielona i czarna wtyczka w podłodze ? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Zielona jest od grzania foteli...

Czarna - czujnik zapięcia pasów + w B7 czujnik zajęcia fotela pasażera.

Opublikowano

Ok to wszystko jasne. Możliwe, żeby przednie fotele recaro nie były grzane ? :blink:

Opublikowano
  • Autor

Niestety zdarza się. Dla nas to dziwne ale spójrz na to z tej strony - auto składane dla strefy "Hot Climate" nie potrzebuje grzanego tyłka ;)

Opublikowano

Ok to wszystko jasne. Możliwe, żeby przednie fotele recaro nie były grzane ? :blink:

Ja takie teraz kupilem :)

Szkoda ale dla wygladu Recaro jestem w stanie z tego zrezygnowac :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kupilem przednie fotele w pelni elektryczne bez pamieci:( Czy ja dobrze rozumuje ze musze dolozyc 25 przewodow i popodlaczac je miedzy silnikami, czujnikami a sterownikiem memo?? Moze ma ktos taka instalacje wraz ze sterownikiem?? Dzis sie biore za przekladanie stelaza od pasazera:) Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Maciek - najlepiej będzie jak dorwiesz na allegro gotową wiązke fotela pod memo i po prostu ją przełożysz...

Opublikowano

Fotel pasazera zrobiony ale jest maly problem:) Chwile podzialal i gdy odsunolem na max do tylu przestal juz dzialac:( Okazalo sie ze kable po podlaczeniu w podlodze i zalozeniu klapki przy polozeniu najbardziej odsunietym sa za krotkie:(? Czy do foteli el. sterowanych jest przewidziana inna klapka w podlodze?? Co to jest za bezpiecznik S45 (bezpiecznik termiczny)?? Gdzie on jest?? Posprawdzalem bezpieczniki po lewej stronie deski kierowcy i sa wszystkie ok a pradu w fotelach (kierowca i pasazer) niema:( Dzieki za szybka odpowiedz. Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Jak miałeś tylko lędźwia w elektryce to bezpiecznik elektryki foteli ma tylko 10A. Teraz masz kilka silniczków i dlatego siada...

Bezpiecznik S45 masz pod MCE, na środku (czerwony). Zapakuj tam 30A i będzie spokój.

Opublikowano

Dzieki za szybka odpowiedz ale juz udalo mi sie go zlokalizowac:) Niestety wsadzilem 10A (najwyzej nastepnym razem jak padnie to go zmienie na 30A bo nie chce mi sie juz tego rozbierac:) Mam dylemat czy zakladac ta pamiec (sterownik najtanszy jaki znalazlem 300zl plus wiazka ktorej nigdzie niema:( ). Jakby ktos mial te czesci to chetnie kupie:)

Bart powiedz mi czy jak teoretycznie uda mi sie ta wiazke kupic to czy ona jest z wtyczkami do silniczkow, czujnikow bo teraz przekladam poszycia i mam dobre dojscie do wszystkiego:) Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Prędzej czy później bezpiecznik na pewno klęknie...

Wiązka będzie gotowa - razem z wtyczkami. Całość przepinasz plug'n'play - lepsze to niż przewalanie wszystkich kabli. Sterownik memo i tak musisz kupić (chociaż 300zł za driver to żadna rewelacja - z drugiej strony to towar deficytowy).