obywatellp Opublikowano 17 Marca 2010 Opublikowano 17 Marca 2010 Witam. Jestem posiadaczem audi od 3 dni.Motor 130 konny chipowany na 170km. Spalanie do wczoraj bylo ok wg komputera 6,7/100km aż tu dziś gwałtowny wzrost na 10,4-10,8/100km.Zasieg też drastycznie spadł.Co może byc przyczyna?
Artur82 Opublikowano 17 Marca 2010 Opublikowano 17 Marca 2010 przyczyn moze byc wiele np. to ze pierwsze dni jezdziles sokojnie albo na trasie a teraz troche zes silniczek przydusil i komp pokazuje co widac
PIXI Opublikowano 17 Marca 2010 Opublikowano 17 Marca 2010 Piszesz że auto masz od 3 dni ...czy w trakcie tych dni coś było robione ...itd. ( jakieś szczegóły mógł byś podać ) bo tak to jest masa możliwości ....
studziany Opublikowano 18 Marca 2010 Opublikowano 18 Marca 2010 Tak jak napisał kolega ArturB6 nie ma co się stresować. Wg mnie jeszcze musisz troche pojezdzić samochodem, żeby się go nauczyć. W 3 dni to ciężko rozpracować ten samochód i jak kształtuje się jego spalanie. Jeździj różnymi stylami jazdy i zobacz jak wygląda jego spalanie. Wg mnie zmieniłeś styl jazdy po przyzwyczajeniu sie do wozu co poskutkowało większym spalaniem. Drugim rozwiązaniem mogło być pokonanie krótszej trasy za drugim razem (nideogrzany silnik, zmiana stylu jazdy itp. itd.). Wg mnie to za krótko jeżdzisz tym samochodem, żebyś mógł stwierdzić że coś jest nie tak jeśli chodzi o spalanie. pozdr
fusse Opublikowano 18 Marca 2010 Opublikowano 18 Marca 2010 zeby tdi palil 6 litrow to chyba trzeba jechac, gorzej niz niedzielne dziadki...kupiles mocne auto, jak sam mowisz zrobione na 170KM, A Ty chcesz 7litrow spalania? przeciez to sie mija kompletnie z celem, mogles kupic 90 konnego i jezdzic 40km/h na czwartym biegu, to ci spali nawet 5 litrow.... wedlug mnie jest wszystko ok. moj afn pali 7-9 litrow i naprawde nie wiem jak mozna w miescie spalic 6litrow na sto...jak to niektorzy tutaj pisza.. owszem na trasie to i 4,7 potrafilem spalic, ale to byla trasa..a miasto to jak mowilem 7-8l..
obywatellp Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Opublikowano 18 Marca 2010 Jak jechałem po trasie do 140km/h to srednie spalanie wyszło 5,4. Później dwa dni jeździłem po mieście głównie spalanie według FIS wynosiło 6,7.Kolejny przykład paliwa miałem niecała ćwiartkę zasieg wówczas wykazywał 140km. Zrobiłem może 20km po mieście i zapaliła sie rezerwa dystans spadł do 70km. Auto pochodziło na biegu jałowym ok 10-15min wsiadam i ku zdziwieniu wskazówka od paliwa leży na dnie a dystans 0 km. Na biegu jałowym kompule pokazuje chwilowe spalanie 13-16 l/100km-więc coś jest nie tak. Przy samochodzie nic nie było jeszcze robione
Musashi Opublikowano 18 Marca 2010 Opublikowano 18 Marca 2010 zrob logi statyczne i dynamiczne. bedzie widoczna kondycja auta. przyczyn moze byc duzo, blokujace hamulce, nieprawidlowe cisnienie w kolach, dziura w dolocie, itp.
letallec Opublikowano 18 Marca 2010 Opublikowano 18 Marca 2010 Nie ma kaluzy paliwa pod samochodem? W 10 minut nie powinien spalić cwiartki baku Wskazanie spalania na jalowym jest OK.
Musashi Opublikowano 18 Marca 2010 Opublikowano 18 Marca 2010 Jak jechałem po trasie do 140km/h to srednie spalanie wyszło 5,4. Później dwa dni jeździłem po mieście głównie spalanie według FIS wynosiło 6,7.Kolejny przykład paliwa miałem niecała ćwiartkę zasieg wówczas wykazywał 140km. Zrobiłem może 20km po mieście i zapaliła sie rezerwa dystans spadł do 70km. Auto pochodziło na biegu jałowym ok 10-15min wsiadam i ku zdziwieniu wskazówka od paliwa leży na dnie a dystans 0 km. Na biegu jałowym kompule pokazuje chwilowe spalanie 13-16 l/100km-więc coś jest nie tak. Przy samochodzie nic nie było jeszcze robione na postoju drastycznie rosnie zuzycie paliwa. zwyczajnie paliwo spalasz a si epokonujesz drogi
fusse Opublikowano 18 Marca 2010 Opublikowano 18 Marca 2010 z tego co wiem na jalowym biegu przez godzine pali chyba 1l/h ....lub nawet chyba mniej..
Musashi Opublikowano 18 Marca 2010 Opublikowano 18 Marca 2010 z tego co wiem na jalowym biegu przez godzine pali chyba 1l/h ....lub nawet chyba mniej.. 0,6 L/h, ale gdy stoisz nie pokonujesz drogi.... co innego zuzycie paliwa w funkcji czasu, a co innego w funkcji drogi ktora pokazuje FIS
fusse Opublikowano 18 Marca 2010 Opublikowano 18 Marca 2010 a racja racja, nie zrozumialem dokladnie wypowiedzi. jak stoi sie na postoju to potrafi nawet 51l pokazywac spalanie:)
Rekomendowane odpowiedzi