Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Ciśnienie 15MPa - to możliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byłem dzisiaj na sprawdzeniu ciśnienia na garach. Pomiary na każdym z cylindrów po 15 MPa, ale z tego co wiem, to przy takim ciśnieniu nie powinien nawet odpalić :blink: Mechanik się zarzekał, że urządzenie jest nowe i sprawne ( :?: :!: ). Takie ciśnienie w ogóle możliwe??? W dieslu???

A pojechałem, bo z silnikiem jakieś cyrki mi się dzieją... Raz chodzi kulturalnie, ładnie przyśpiesza, a raz jak stary diesel, ciężko przyśpiesza, grubo chodzi, głośno itd, że aż mam ochote go rozbić na najbliższym drzewie... Logi nie raz robiłem i wychodziły w normie...

Opublikowano

malo troche. jedz gdzie indziej

Opublikowano

Mam dokładnie taki sam problem jak Ty-identyczne objawy.Wybieram się na sprawdzenie ciśnienia niedługo.Takie objawy są od ponad roku,gdy kupiłem auto.Caly czas jezdziłem na dawce paliwa 2.2mg i kąt wtrysku miałem na zero zamiast 51,Auto odpalało zawsze od pierwszego obrotu.Ustawiłem kąt wtrysku na prawidłowy i kultura pracy silnika minimalnie się poprawiła,W grupie 013 w vagu miałem dużą różnice na trzecim cylindrze na minusie 1.99 a pierwszy i drugi po 0.34 i -0.36.Myślałem że końcówki leją to kupiłem nowe wydajniejsze216tki ustawiłem ciśnienie na nićh 220/300 i dalej to samo,korekcje w dawkowaniu wcale się nie zmieniły może trochę lepiej przyspiesza ale nie zawsze i wtedy zaczyna chodzić głośniej jak rozj..grużlik.Nie pomogly wymiany poduszek pod silnikiem,skrzynią biegów,złącze elastyczne na tłumiku.Zostało jeszcze sprawdzenie ciśnienia na cylindrach i podejrzewam zawieszające się zawory od nagaru,bo jak by cylindry nie miały ciśnienia to w takie mrozy jak były to nie zapalił by od pierwszego obrotu.

Opublikowano

Witam, nie wiem czy coś pomogę ale wydaje mi się że to samo przechodziłem-

też się borykam z brakiem mocy, drganiami, większym spalaniem i wogóle cuda...

wielokrotnie opisywałem temat na forum, kiedyś skróciłem(wkręcając ją ) o jeden obrut sztangę turbawki i przez chwile było ok ale znów to samo dalej budą telepało raz ciągnął ja 90KM a innym jak z 50KM, wymieniłem filtry, zregenerowałem N75 (spiąłem na krótko przewodzik od turbiny pomijając N75 i podpiąłem go do gruchy - drgania ustały ) więc jedno co mi pozostało to rozkręcenie sztangi do poprzedniej pozycji i o jeden obrót więcej i pomogło ale to musi jeszcze fachowa ręka wyregulować bo czuje bardzo delikatne drgania jeszcze -prawie nie wyczuwalne ale wiadomo teraz człowiek jest przewrażliwiony.

do tego nie wiem dlaczego ale nie kopci mi na niebiesko tylko szary dymek leci po odpaleniu to chyba ok :rolleyes:

Opublikowano
  • Autor

Takie cyrki przez turbinę ? :shocked:

Opublikowano

Kolego [franek 24] ja też testowałem skręcenie sztangi o jeden obrót ale przyrost mocy był momentami aż wciskało w fotel a za chwilę nagle przymulenie i tak w kólko.Sztangę musiałem wydłużyć o ten jeden obrót spowrotem i przyspiesza równomiernie teraz.Szary dymek też u mnie jest dopuki się nie rozgrzeje.Jak silnik jest gorący to nie ma wogóle dymu,ale jestem dopiero po wymianie końcówek wtryskiwaczy.

Opublikowano

Mam dokładnie taki sam problem jak Ty-identyczne objawy.Wybieram się na sprawdzenie ciśnienia niedługo.Takie objawy są od ponad roku,gdy kupiłem auto.Caly czas jezdziłem na dawce paliwa 2.2mg i kąt wtrysku miałem na zero zamiast 51,Auto odpalało zawsze od pierwszego obrotu.Ustawiłem kąt wtrysku na prawidłowy i kultura pracy silnika minimalnie się poprawiła,W grupie 013 w vagu miałem dużą różnice na trzecim cylindrze na minusie 1.99 a pierwszy i drugi po 0.34 i -0.36.Myślałem że końcówki leją to kupiłem nowe wydajniejsze216tki ustawiłem ciśnienie na nićh 220/300 i dalej to samo,korekcje w dawkowaniu wcale się nie zmieniły może trochę lepiej przyspiesza ale nie zawsze i wtedy zaczyna chodzić głośniej jak rozj..grużlik.Nie pomogly wymiany poduszek pod silnikiem,skrzynią biegów,złącze elastyczne na tłumiku.Zostało jeszcze sprawdzenie ciśnienia na cylindrach i podejrzewam zawieszające się zawory od nagaru,bo jak by cylindry nie miały ciśnienia to w takie mrozy jak były to nie zapalił by od pierwszego obrotu.

Ja też mam podobnie. Jak będę rozrząd zmieniał to sprawdzę ciśnienie na cylindrach i ciśnienie oleju. Raz chodzi ładnie ale głośniej a raz głośno i kiepsko. Dawki mam ok: http://vaglog.rtnet.pl/tcp_8755.html

Opublikowano

znaczy siękolego u mnie to pomogło jej rozkręcenie (poprzednio skręciłem ją to chwilowo ok było a puźniej kaput) ale nie chcę tu nikogo wprowadzać w błąd, bo może być tego setki przyczyn... a rozregulować turbinę nie jest problem :kwasny:

pozdr

Opublikowano

Witam .Czy próbę olejową mechanik też wykonał możliwe że gniazda zaworowe są wyrobione lub powypalane bo przy takim ciśnieniu miałbyś duże kłopoty zapalić w duże mrozy

Opublikowano

dla zdrowego silnika powinieneś mieć koło 19 MPa

Opublikowano
  • Autor

Witam .Czy próbę olejową mechanik też wykonał możliwe że gniazda zaworowe są wyrobione lub powypalane bo przy takim ciśnieniu miałbyś duże kłopoty zapalić w duże mrozy

Próby olejowej się nie podjął, nie zrozumiałem go dlaczego... W zimie odpalał nienajgorzej, no póki w największe mrozy rozrusznik nie dawał rady i sam się kręcił..

A nie ok 30 MPa ?

Opublikowano

W nowym silniku ciśnienie powinno wynosić od 2.5Mpa-3.1 Mpa.A 1.90Mpa to jest minimalne ciśnienie.
Opublikowano

Mechanik się zarzekał, że urządzenie jest nowe i sprawne

mi zrobili próbę ciśnieniową w ASO audi, wyszły podobne wyniki jak u Ciebie.. było to dla mnie dziwne bo silnik ma moc, odpala jak nówka. Nie dawało mi to spokoju więc podjechałem do mechanika w zwykłym garażowym warsztacie.. po próbie wyniki ciśnienia w okolicach 24.

Audi przeprosiło tłumacząc się że sprzęt musiał być źle ustawiony lub użyty.

jak byś miał tak niskie ciśnienie były by problemy z odpaleniem po całonocnym postoju.

Opublikowano
  • Autor

OK to pomijając ciśnienie, co może powodować takie dziwne zachowanie silnika, tj. raz chodzi ładnie, a raz... powiedzmy NIE... :disgust: