Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Świergotanie napinacza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dziś już nie mogłem nie usłyszeć tego świergotu wydobywającego się spod maski :(

Więc otworzyłem maskę i zacząłem nasłuchiwać. Wyszło mi ze świergocze napinacz który jest obok alternatora i z przodu pompy wtryskowej.

Polałem go wodą i na chwilę przestał świergotać ale jak wysechł (wychlapał wodę) to zaczął świergotać na nowo.

Teraz pytania:

1. czy ten napinacz podlega wymianie podczas robienia rozrządu?

2. czy po wymianie tego napinacza trzeba będzie ustawiać kąt wtrysku?

3. Ile taki napinacz kosztuje?

3. Czy dużo jest roboty z jego wymianą i rozgarnięta złota rączka poradzi sobie z jego wymianą, czy lepiej zostawić jego wymianę zaufanemu mechanikowi.

Pozdrawiam

Opublikowano

najlepiej go wymienić tym bardziej że go słychać co do kosztów to jakieś 250zł i tak zwana przez ciebie złota rączka jak ma pojecie to powinna sobie poradzić bez problemu

Opublikowano

Nie trzeba ustawiać kąta wtrysku i napinacz który Ci piszczy napina pasek wielorowkowy więc rozrządu nie trzeba ruszać bo się jego to nie tyczy

Opublikowano
  • Autor

dzięki panowie

tymczasem ma ktoś instrukcję jak ten napinacz wymienić?

chodzi mi o to czy jakieś specjalne narzędzia są potrzebne.

Nie chcę mieć zonka jak ustawię wzmocnienie przednie w położeniu roboczym i zatrzymam się na jakiejś końcówce.

Ta złota rączka to ja.

I może krótka instrukcja jak się do tego napinacza zabrać i jak po zdjęciu go zamontować.

Opublikowano

kolego jak kupiłem auto to była pęknięta sprężyna napinacza -koszt tego zabiegu był ok 350 zł łącznie z napinaczem bo niestety mechanik musiał ściągać cały przód bo podobno nie da się inaczej :confused4:

Opublikowano

nie trzeba sciagac przodu . mozna go wyjac zdejmij alternator i wisko .

Opublikowano

u mnie też tak świergotał ten napinasz a dziś urwał mi się pasek wieloklinowy czy to piszczenie mogło być tego przyczyną?

Opublikowano

u mnie też tak świergotał ten napinasz a dziś urwał mi się pasek wieloklinowy czy to piszczenie mogło być tego przyczyną?

Piszczenie to sygnał, że któryś z elementów osprzętu stawia opór lub pasek nadaje się do wymiany. Musisz sprawdzić każdą z rolek napędzaną tym paskiem chyba, że jesteś pewien rolki napinacza.

Opublikowano

koszt napinacza waha sie od 160zł w zwyż,ja za swój płaciłem 298zł a co do wymiany to kumpel w tamtym tygodniu kierując się wskazówkami z forum właśnie sam sobie go wymieniał i mówił że wszystko jest super opisane a wymiana jest bardzo prosta. mi wymieniał to w tamtym roku znajomy mechanik i zajęło mu to pół godziny bez rozbierania rzadnego przodu i kazał sobie 50 zł za robote.

Opublikowano
  • Autor

Nie wyobrażam sobie jak to wymienić, bez chociażby przestawienia przodu w pozycję roboczą (mądre sformułowanie z mądrej książki o A4, które strasznie mi się podoba, a w rzeczywistości to chodzi o zdjęcie zderzaka i odkręcenie wzmocnienia przedniego i odsuniecie go na specjalnie wkręconych w tym celu długich śrubach).

Ale jestem umówiony z grzankiem85 na oględziny i ten regionalny znachor stwierdzi ostatecznie co to tak świergocze (oby pasek)

Opublikowano

tak. pekla sprezyna w napinaczu i sie odchylil co spowodowalo przetarcie paska

Opublikowano

Parę dni temu wymieniałem ww. napinacz u siebie. Nie ma dużo roboty wystarczy zdjąć zderzak, odchylić chłodnice z klimy i wyciągnąć chłodnice z wody. Aha wisko jest przykręcone od tyłu więc trzeba odkręcić alternator, żeby go obkręcić. Przyjemna robota na stołeczku przed autem:) Pozdro:)

Opublikowano

kolgo wymieniaj ten napinacz jak najszybciej.

ja zwlekałem z wymianą jakies 3 tygodnie az do wczoraj.

przez ten napinacz strzelił pasek i jakimś cudem wkręciło go w rozrząd.

jutro bede wiedział czy do remontu silnik.

Opublikowano
  • Autor

Auto stoi i czeka na magika który podjedzie i obsłucha ostatecznie ten świergot.

Auto ruszę dopiero wtedy gdy będzie ten świergot uciszony.

hej

dzięki wszystkim za rady[br]Dopisany: 22 Marzec 2010, 23:10_________________________________________________czujecie?

pisze tak na przestrogę co do zakładów mechanicznych...

zadzwoniłem dziś do jednego i pytam czy zaradzą na świergotanie napinacza (sprawdziłem go i jest przekrzywiony do dołu i trochę już haruje pokrywę rozrządu)

Oni mi na to ze oczywiście ale muszą w tym celu rozebrać cały przód, powiedziałem im ze nie trzeba ściągać przodu a oni mi ze to jest niemożliwe.

ot mechanicy....

Opublikowano

Tylko przestrzegam przed kupnem no name china ja tak zrobiłem z oszczedności i tak mi wyszlo ze zajechało pompę od wspomagania bo napinacz był za ciasny i nie miał swojej pracy tak oto zakończyła sie przygoda z tanim napinaczem

Opublikowano

tak jak kolega "jasiek" pisze żadnych no name ja tez kupiłem jakieś tańsze już 2-szlak je trafił i teraz mam ori i narazie spokój :wink4:

Opublikowano

300 zł za napinacz? Nie załamujcie bo mi też świergocze.

Opublikowano

lepiej zapłacić raz za cześć i robotę niż 3 razy :naughty:

Opublikowano

Zobaczę jeszcze bo narazie trochę cienko z kasą. ech a mam olej i przegub jeszcze do wymiany. A świerszczy tylko trochę na zimnym silniku to może jeszcze trochę pojeżdzę na tym napinaczu zwłaszcza że mi się szykuje rozrząd za kilka tysięcy a może teraz odstawię auto praktycznie to nie będzie mi przeszkadzać tak.