Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nieużywane ale wiekowe opony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wiadomo guma z upływem lat traci swoje właściwości i w przypadku gdyby to były zimówki wtedy już bym ich nie polecał bo 6 lat dla zimówek to dużo :thumbdown:

ale z letnimy nie ma takich cudów i mozna by jeszcze wziąść, musisz tylko sprawdzić po ile chodzą nowki w tym rozmiarze tego producenta, przekalkulować różnice i czy sie opłaca :naughty:

Opublikowano

6 lat? Duzo? bardzo duzo! Guma wraz z wiekiem sie psuje.. Slyszalem gdzies ze opony to max 3 lata. :rolleyes: Poza tym w zaleznosci od tego jak staly moga byc zdeformowane.. :no:

Opublikowano

Slyszalem gdzies ze opony to max 3 lata. :rolleyes:

to samo powiedzial mi gosc w wulkanizacji gdy zawiozlem do zalatania opone z 95 roku (zapas) :)

Opublikowano

pet3r :polew: :polew: Tylko zastanawiam sie czy to nie taka sciemna tylko po to by kupowac opony koniecznie u nich. W kazdym razie.. Przezorny zawsze ubezpiecznony, a w wiekowych oponach istnieje wieksze prawdopodobienstwo ze pekna.. :rolleyes:

Opublikowano

6 lat? Duzo? bardzo duzo! Guma wraz z wiekiem sie psuje.. Slyszalem gdzies ze opony to max 3 lata. :rolleyes: Poza tym w zaleznosci od tego jak staly moga byc zdeformowane.. :no:

właśnie, w zależności gdzie były przetrzymywane tzn w jakich warunkach, kupiłem kiedyś tanio nie używane, 4-eroletnie wyglądały bardzo ładnie, ale przy zakładaniu gość w wulkanizacji miał duży problem z wyważeniem dwóch opon, te nie dokładnie wyważone założyłem na tył więc nie było tak czuć, ale to nie reguła, jeśli były przetrzymywane w dość suchym i wentylowanym miejscu nie powinno być z nimi problemu, ale ty tego nie wiesz, więc wolałbym na twoim miejscu dołożyć pare groszy więcej i mieć pewność :thumbup:

Opublikowano

3 lata to taki optymalny czas, przyjmuje się że do 5 można jeszcze pojeździć. Ale jeżeli kupisz opony, które mają 6 lat i pojeździsz kilka sezonów, to będzie po prostu tragedia, niewarto oszczędzać na oponach...

Opublikowano

guma twardnieje z czasem - 6 lat to juz b. duzo

Opublikowano

Też bym sobie nie zawracał głowy. Dla mnie to sieczka.

Opublikowano

Ciekawe dlaczego nie ma zdjęcia boku opony, bieżnik może wyglądać dobrze a boki mogą być sparciałe.

Tak przy okazji to w tamtym roku jakaś inspekcja sprawdzała wiek opon w zakładach oponiarskich i spora część miała oponki kilkuletnie a zdarzały się przypadki opon ponad 10 letnich :bicz3:

Opublikowano
:thumbdown: za bardzo ryzykowne jest ich założenie- chyba że będziesz jeżdzić 40 km/h :D
Opublikowano

6 lat może i dużo, ale to jest dobra firma, trzeba oglądnąć gumę w realu :przebiegly:

brat ma 12 letnie Bridgestonki i daje radę :evil:

Opublikowano
  • Autor

no to wszystko jasne... :thumbdown:

Opublikowano

Ostatnio oddalem ojcu moj zapas, ktory lezal w samochodzie od nowosci (99r) i smiga.

Opublikowano

Załozyłem nowe ( stare bo z 2000 roku ) kapcie 17cali 225/35 i po 50 km wybuliło je z boku , jak zawiozłem je do wulkanizacji powiedzieli mi skąd wziołem takie opony.....?? W sdoku zrobił się tak jakby balon powietrze podeszło jakos.....odradzam!!! Ja sie juz przejechałem na takich kapciach. Wyglądają super nowe ale co z tego jak stare......

Opublikowano

przeciez sam producent opon daje gwarancje na 5 lat (Dunlop, Fulda, Goodyear)

Zeby opona sie nadawala na 10 lat gwarancja była by na 10.

Wszystko zalezy równiez od tego w jakich warunkach przechowywana była opona.

Opublikowano

Dlatego trzeba kupować opony z bieżącego roku z jak najmłodszym tygodniem!!! Nawet roczna opona niewiadomego pochodzenia może być "lewa". :cool:

Opublikowano

Kurde, to ja rok jeździłem na ori Dunlop'ach z 2000r. i (wydawało mi się), że było OK. Teraz na nówkach (Dunlop SP Sport 01) całkiem inna jazda - cicho i wody w ogóle się nie czuje, ale to już raczej zasługa bieżnika. Niektórzy będą pytać "oryginalne i z 2000??" - chyba to dodatkowy argument po sprawdzeniu w ASO, że moj AJM ma 85t km przebiegu :naughty: - NÓWKA :> - no chyba, że mega przekręt i kupione używki z tego rocznika (ale to nie temat o tym). Zimówki mam z 99 - wytrzymają może jeszcze jeden sezon - kupno ich, to był mój błąd, mimo, że nie narzekałem... Teraz tylko nówki - nigdy nie kupię używanych....

Opublikowano
  • Autor

guma się starzeje, trzeba uważać ;)

Opublikowano

w niemczech jak masz opony starsze niż 4lata to nie przejdzie auto przeglądu :tongue4: