Lukasz_N Opublikowano 29 Marca 2010 Opublikowano 29 Marca 2010 Witam Mam pewien problem z moja A4. Polega on na wycieku oleju w okolociach sprzęgła w miejscu w ktorym skrzynia laczy sie z blokiem silnika. Moje piewsze podejrzenie to uszkodzony uszczelniacz wału silnika. Po rozebraniu sprzeglo suche. Uszczelniacz wymieniony na nowy i olej dalej cieknie. Objawia sie to zbieraniem sie kropel oleju w dolnje czesci skrzyni (tam gdzie jest takie male okienko). Cala miska i spod silnika od tego wycieku sa w oleju.Myslalem tez ze byc moze to olej ze skrzyni sie tedy wydobywa ale sprawdzalem poziom i oleju w skrzyni nie ubywa. Ma ktos moze jakis pomysl co to moze byc???
mlodyy Opublikowano 29 Marca 2010 Opublikowano 29 Marca 2010 wymyj mise olejowa pewnie uszczelka padla pod miska i wszedzie sie leje
Lukasz_N Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Opublikowano 29 Marca 2010 chcialem sie zabrac za uszczelke ale podobno troche roboty z tym jest
leoncjo Opublikowano 31 Marca 2010 Opublikowano 31 Marca 2010 Niestety z misą jest mnóstwo roboty... ale zobacz jeszcze czy nie cieknie Ci spod chłodniczki oleju, stamtąd olej może spływać na dół.
Lukasz_N Opublikowano 31 Marca 2010 Autor Opublikowano 31 Marca 2010 Stamtad to raczej nie. Widac ewidentnie krople oleju ktore wyplywaja z okienka w dolnej czesci skrzyni w miejscu polaczenia z blokiem.
rikardo Opublikowano 31 Marca 2010 Opublikowano 31 Marca 2010 Stamtad to raczej nie. Widac ewidentnie krople oleju ktore wyplywaja z okienka w dolnej czesci skrzyni w miejscu polaczenia z blokiem. Nie robiłeś ostatnio wymiany oleju? W tych silnikach podczas odkręcania filtra oleju bardzo często oblewa się silnik. Nieraz sam starałem się dobrze go wytrzeć ale mimo to olej pojawiał się na łączeniu skrzyni z silnikiem w niewielkich ilościach. Ostatnio wymieniałem sprzęgło i myślałem, że cieknie mi ten uszczelniacz ponieważ miałem też olej wokół tego wziernika do ustawiania koła zamachowego przy rozrządzie. Po rozebraniu okazało się, że ten porozlewany olej podczas odkręcania filtra zaciekał mi tam i stwarzał pozory uszkodzonego uszczelniacza na wale.
franek84 Opublikowano 31 Marca 2010 Opublikowano 31 Marca 2010 Kolego fachowiec mi powiedział że to norma, u mnie jest to samo i wiem że to olej ze skrzyni zawsze kropla wisi(wiem że ze skrzyni bo w silniku mam LiquiMoly MOS2 i wygląda jak przepalony a tamten jest bezbarwny)ja sprawdziłem czy dużo cieknie na podnośniku u mechaniora 3 bieg but i staliśmy tak z pół d=godz i patrzeliśmy i nic a kropla wiisiała... więc coś tam musi puszczać ale nie ma co sobie głowy zawracać tylko zmieniaj olej w skrzyni w rozsądnych okresach ..
Lukasz_N Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Problem polega na tym ze to nie jest olej przekladniowy tylko silnkowy. Widac to ewidentnie (czarny jak smola). A oblanie przy wymianie odpada bo tyle to az by nie wycieklo.
mlodyy Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 z miski cieknie mechanicy biora za wyiane od 180zl do 250zł
Rekomendowane odpowiedzi