Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Lista modułów komfortu 46 w Audi A4 B6 i B7 z opisem funkcji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Kodowanie w A2 jest identyczne jak w sterownikach A4. Jedyny wyjątek wiąże się z tym, że dodanie wartości 8192 oraz 256 nic nie daje (moduł 8Z0 czyli dla nadwozia A2 nie wykorzystuje tych funkcji).

Jeśli chodzi o kanał 61:

0 - bez pilota zamka centralnego, 4x elektryczne szyby

1 - bez pilota zamka centralnego, korby

2 - z pilotem zamka centralnego, 4x elektryczne szyby

3 - z pilotem zamka centralnego, korby

• Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Wyświetleń 781,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Tak jest, od alexa.

Wyślę mu mojego AF. Zobaczymy co z tego będzie.

AF zakodował moje piloty bez problemu i pakiet oświetlenie zadziałał :good:

Bartek dzięki za współpracę, pozdrawiam też autora wątku :)

Jak coś to mam BA do opchnięcia.

Opublikowano
  • Autor

Świetnie :good:

Ostatnio temat nam się uspokoił a mam nadzieję, że polecimy dalej - jeszcze trochę modułów nam brakuje :decayed:

Opublikowano

pytanko mam. Jesli mam AR chcę go zmienić na BA ale dodając tylko oświetlenie to co wtedy z tylna elektryką ?

Będzie błąd czy nie. Czy można dać "3" w adaptacji i będzie ok?

Opublikowano
  • Autor

BA jeszcze nie próbowaliśmy kodować w 61 - nie ma więc potwierdzenia, że będzie pracował z korbami. Wstrzymaj się jeszcze chwilę - spróbuję się dowiedzieć od użytkowników tego modelu czy daje się zakodować pod korby.

Opublikowano

no byłoby dobrze. Na razie się nie pali.. czekam na info.

Opublikowano

Witam. W mojej A4 B7 jest moduł komfortu 8EO 959 433 BQ - mam elektryczne szyby z przodu i z tyłu, alarm fabryczny,nie ma podświetlenia pod nogami czy na zewnątrz. Przesyłam foto z VagCanPro.

HTCa0.jpg

Jeśli pomogłem to OK. Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Dla BQ nie pasuje mi fabryczny alarm :mysli: Możesz podesłać fotkę wlepki serwisowej na priv? (rozumiem, że tapicerkę kierowcy masz z przyciskami deaktywacji alarmu?)

Opublikowano

Sory, ale chyba pomyliłem "fabryczny alarm" z "pilotem i centralnym zamkiem". Czy to oznacza, że auto nie ma alarmu? Klikając pilotem zaświeca się dioda przy szybie-czy to alarm? Już sam nie wiem, nie łapię tego wszystkiego, za dużo różnego rodzaju zależności jednego od innego....

zYnHr.jpg

Opublikowano
  • Autor

Diodę alarmu ma każde auto (tapicerka jest w nią seryjnie wyposażona). Jeśli auto ma fabryczny alarm - w kieszeni tapicerki drzwi kierowcy masz przyciski deaktywacji...

alarmfab.JPG

Opublikowano

Niestety nie ma takiego panelu w kieszeni drzwi od strony kierowcy.

Opublikowano
  • Autor

OK czyli potwierdza to, że BQ nie obsługuje alarmu. Mógłbyś jeszcze spróbować kodowania kanału 61? Wchodzisz w "Dopasowanie" i tam po kolei zapisujesz wartości 0, 1, 2 i 3 - jeśli któraś się nie będzie chciała zapisać, wywali błąd.

Opublikowano

A ja dalej nie mam domykania/otwierania szyb z pilota/kluczyka ;( I nie mam nikogo, kto by mi podłączył furkę pod nowszego VAG COM'a...

Opublikowano

1aWVA.jpg (zdjęcie poglądowe, ja mam moduł CB)

Może mi ktoś wyjaśnić która wtyczka w module komfortu za co odpowiada? Nie działa mi komunikacja z pilotami centr./alarmu i zastanawiam się czy może w którejś kostce przy module coś nie łączy, tylko nie wiem która może być za to odpowiedzialna, co by się na niej konkretnie skupić.. VAGiem wchodzę w moduł komfortu i nie widzi w ogóle pilota. Na 2 modułach to samo, więc może kostka lub kable.

Opublikowano
  • Autor

1aWVA.jpg (zdjęcie poglądowe, ja mam moduł CB)

Może mi ktoś wyjaśnić która wtyczka w module komfortu za co odpowiada? Nie działa mi komunikacja z pilotami centr./alarmu i zastanawiam się czy może w którejś kostce przy module coś nie łączy, tylko nie wiem która może być za to odpowiedzialna, co by się na niej konkretnie skupić.. VAGiem wchodzę w moduł komfortu i nie widzi w ogóle pilota. Na 2 modułach to samo, więc może kostka lub kable.

Sprawdź czy bateria w kluczyku jest OK. Rozbierz scyzoryk (płaski śrubokręt włóż we wnękę i popchnij – kluczyk ładnie się rozjedzie, potem chwyt za krawędź i już masz dostęp do baterii i transpondera). Baterię sprawdź multimetrem lub po prostu wrzuć nową. Pilot zasilany jest standardowym ogniwem 3.0V (poniżej zamieszczam fotkę), do kupienia za grosze u dowolnego zegarmistrza – jeśli to problem, to w ASO prosisz o N 105 283 01, koszt 11zł.

scyzoryk.JPG

Jeśli w/w zawiedzie to do analizy chyba tylko brązowa kostka 16-pin (pod piny 15 i 16 podłaczona jest wiązka antenowa zdalnego sterowania zamkiem centralnym).

Co do funkcji poszczególnych gniazd…

Konektror I (czarny, 12-pin) odpowiada za zasilanie modułu komfortu oraz wbudowanej w niego centralki alarmu. Jest tu też podłączone sterowanie zamkiem klapki wlewu paliwa, zasilanie lampki podsufitki i przestrzeni bagażowej, sygnał aktywujący syrenę oraz czujnika pochylenia pojazdu.

Konektor II (czarny, 16-pin) – tutaj mamy sterowanie zamkami w tylnych drzwiach w przypadku korb oraz zasilanie lampek pakietu oświetlenie.

Konektor III (czarny, 12-pin) – sygnały sterujące do silnika szyberdachu, włącznika światła wstecznego, sterownika airbag oraz hamulca ręcznego

Konektor IV (czerwony, 20-pin) – sterowanie centralnym zamkiem z tylnego wyłącznika (niektóre auta – przede wszystkim US, mają taki prztyczek pod tylną popielniczką), czujniki zbicia tylnych szyb w Avancie, sterowanie zamkami tylnych drzwi w przypadku korb, sygnał z czujnika kontroli wnętrza, zabezpieczenie antykradzieżowe dla radia/RNS-E (tzw DWA), sterowanie zamkiem maski

Konektor V (brązowy, 16-pin) – sterowanie zamkiem tylnej klapy, sygnały CAN, linia diagnostyczna, przewody antenowe dla zdalnego sterowania zamkiem centralnym.

…na papierze mam rozpisane funkcje wszystkich pinów. W wolnej chwili spróbuję to przenieść do wersji elektronicznej ;)

Opublikowano

U mnie jest nowszy scyzoryk, więc nie rozbiera się go na 2 części do wymiany baterii tylko klapkę z tyłu, ale od baterii właśnie zacząłem - wymieniłem na nówki w obydwu pilotach i nic, także spróbuję się teraz przyjrzeć tym przewodom dochodzącym do komfortu. Dzięki Bartek za tę rozpiskę :notworthy:

Opublikowano

Witam.

Odnośnie modułu komfortu BQ w moim B7: próbowałem kodowania kanału 61 i na wartościach 1,2,3 wyrzucało błąd. Na 0 nie wyrzucało błędu ale też nie zmieniało nic.Raczej tak neutralnie, chyba,że tam jest lub powinno być 0.

Opublikowano

czy modul od b7 podejdzie do b6 bez przeszkod?

Opublikowano
  • Autor

Witam.

Odnośnie modułu komfortu BQ w moim B7: próbowałem kodowania kanału 61 i na wartościach 1,2,3 wyrzucało błąd. Na 0 nie wyrzucało błędu ale też nie zmieniało nic.Raczej tak neutralnie, chyba,że tam jest lub powinno być 0.

OK, czyli BQ obsługuje tylko elektryczne szyby z tyłu (brak alarmu, korb i pakietu oświetlenie).

czy modul od b7 podejdzie do b6 bez przeszkod?

Wątpię - tym bardziej do MY01...[br]Dopisany: 11 Listopad 2010, 02:38_________________________________________________Jeśli chodzi o spis funkcjonalności modułów - tam gdzie na końcu opisu postawiłem kropkę, moduł został sprawdzony zarówno pod kątem instalacji jak i kodowania.

Opublikowano

witam ,w Audi A4 2004 mam modul komfortu 8E0 959 433 BA ,czyli oswietlenie nog,centralny ,szyby z tylu na korbke -wszystko chodzi bezblednie,szyby z przodu i szyberdach nie funkcjonuja,i teraz jest pytanie gdzie mam szukac feleru?pozdrowionka