Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Termostat ? czujnik ? Troszkę inne niż wszystkie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie też czasami tak było. Ale czytaj wyżej.

Opublikowano

Ja nie wiem czemu ale przeważnie mam 75 stopni i tylko czasami ( np. dziś) na największym upale temperatura dochodzi do 90 stopni.Sprawdzałem prowizorycznie termostat i jest chyba OK ponieważ po zapaleniu odczekałem 5 minut i rura do chłodnicy była zimna.

Opublikowano

Masz klimę,sprawdź na klimie. :)

Opublikowano

Mam klimatronik.Jak to sprawdzić -doradzcie ???? Jeszcze nigdy nic nie sprawdzałem na klimatroniku.

Opublikowano

Aja zapytam jak długo trzeba jechac w trasie zero miasta żeby doszło do 90 ja muszę co najmniej z 8 km czy to nie za długo potem jest równe 90 a przeciesz jest lato?

Opublikowano

Jest na forum o kodach klimy i jak się sprawdza. :)

Opublikowano

Witka. Ja już jestem po wymianie termostatu (89zł w ASO) i jestem wielce zadowolony :> Temperaturka 90 oC a wcześniej to max 78 oC. Zauważyłem wyraźnie mniejsze spalanie :dance: Tak więc dzięki wszystkim za dobre rady :notworthy: Pozdrawiam :a4fan:

dużo zapłaciłeś.... ja za ori termostat :audi: u dilera zapłaciłem 83.04zł + oring 4,50zł

Opublikowano

Wreszcie nauczyłem się sprawdzać niektóre parametry na klimie.I teraz mam dwie wątpliwości.Czego ma być temperatura 90 stopni - silnika (kanał 51) czy cieczy chłodzącej (kanał 49) ???? Jeśli chodzi o temperaturę silnika to po krótkiej jeżdzie mam 90 stopni (na liczniku wskazuje dużo mniej ale licznik JAEGER- niedawno był naprawiany,cud,że wogóle chodzi ) i tak się utrzymuje non stop.Jeśli chodzi o temp. cieczy chłodzącej to trochę wariuje - najpierw rośnie do 67 stopni,póżniej opada do 30 stopni,a po dłuższej jeżdzie nie wiem czemu wskazuje -10 i tak już do wyłączenia silnika.Co może być grane ???

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

a ja mam nastepujacy problem z temperaturą....

Po 20 km jazdy w tem 25 stopni na liczniku wskazuje mi miedzy 70-75-maxxx 80 stopni

na panelu klimatronika w kanale 49 (temp cieczy) jest 70-75 stopni,

a na kanale 51 (temp silnika) jest 90 stopni

która wartość jest ważna ??

i juz nie wiem czy termostat czy czujnik ( silnik AFB wiec nadaremno niechce mi sie rozbierac pół przodu aby go wymienic)

posiadam vaga, sprawdziłem licznik - test i wskazoweczki pionowo - zadnych błędów

prosze o jakies info lub wskazówki

pozdrawiam

Opublikowano

Witam

a ja mam nastepujacy problem z temperaturą....

Po 20 km jazdy w tem 25 stopni na liczniku wskazuje mi miedzy 70-75-maxxx 80 stopni

na panelu klimatronika w kanale 49 (temp cieczy) jest 70-75 stopni,

a na kanale 51 (temp silnika) jest 90 stopni

która wartość jest ważna ??

i juz nie wiem czy termostat czy czujnik ( silnik AFB wiec nadaremno niechce mi sie rozbierac pół przodu aby go wymienic)

posiadam vaga, sprawdziłem licznik - test i wskazoweczki pionowo - zadnych błędów

prosze o jakies info lub wskazówki

pozdrawiam

U mnie identycznie. Sprawdź jeszcze temp na Vagu, jak pokazuje tyle co na blacie i w kanale 49 to na 1000% termostat ;)

Opublikowano

a powiedzcie ile taki termostat kosztuje do afn?-moze bym wymienil :mysli:

Przeważnie około 100 zł i tylko z ASO.

a4wroc,

mam dokladnie to samo, z tym ze nie mam fisa i nic mi sie nie zapala ;) najprawdopodobniej termostat, ja swoj bede robil po wakacjach, poki co chyba mozna tak jezdzic, ale na zime trzeba koniecznie zrobic. wiec termostat musi poczekac :|

Ja na Twoim miejscu bym nie czekał. Wymiana termostatu to naprawdę niewielki koszt, a jak tak pojeździsz z niedogrzanym silnikiem lub przegrzanym to niezbyt będzie dobre dla Twojej :a4fan:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja kupilem w zwyklym sklepie z czesciami samochodowymi 26zl niemiecki Wahler. jak narazie 3000 tys po wymianie i jest idealnie 90 st.

Opublikowano

Wreszcie nauczyłem się sprawdzać niektóre parametry na klimie.I teraz mam dwie wątpliwości.Czego ma być temperatura 90 stopni - silnika (kanał 51) czy cieczy chłodzącej (kanał 49) ???? Jeśli chodzi o temperaturę silnika to po krótkiej jeżdzie mam 90 stopni (na liczniku wskazuje dużo mniej ale licznik JAEGER- niedawno był naprawiany,cud,że wogóle chodzi ) i tak się utrzymuje non stop.Jeśli chodzi o temp. cieczy chłodzącej to trochę wariuje - najpierw rośnie do 67 stopni,póżniej opada do 30 stopni,a po dłuższej jeżdzie nie wiem czemu wskazuje -10 i tak już do wyłączenia silnika.Co może być grane ???

Nie wiem po co się produkujemy na tym forum, skoro nikomu nie chce się pogrzebać chwili w archiwum... ;(

Kanał 49 to temperatura wyświetlana na desce rozdzielczej , pobierana z 007 z coolant temp., kanał 51 pokazuje temperaturę z małego obiegu nagrzewnicy, stad błysklawicznie osiąga 90 st C. Ciebie interesuje kanał 49.

Temperatura po długim postoju w kanale 49 powinna wskazywać 49 st C. Jesli pokazuje bzdury - mozesz mieć problem z czujnikiem temperatury.

PS: Tyle naprodukowaliśmy się o termostatach pare miesiecy temu a nadal niektórzy wybieraja loterie w postaci kupna Wahlera , zaoszczędzając na tym kilkadziesiąt złotych i ryzykujac nastepne koszty ... :wallbash:

Cycki opadają kochani ...

Opublikowano

Podepne sie pod temat bo nie chce zakladac nowego

Mianowicie w mojej A4 AFN po dluzszej jezdzie temp. cieczy wskazuje lekko ponad 60 stopni.

Czy to jest wina termostatu?

Opublikowano

Voucher, co pokazuje klima kanał 49 lub na VAG`u w 007 ?

Opublikowano

Pozycja 49 pokazuje mi 68-69*C czyli tyle ile na desce rozdzielczej...

Pozycja 51 - 90*C

Co o tym myslec?

VAG-a nie posiadam

P.S. Czy to normalne ze podczas zalaczonej klimy slychac takie świerszczenie z silnika? Nie ciagle ale przy lekkim dodaniu gazu.

I jeszcze jedno pytanie:

Czy to normalne ze wszystkie kontrolki migaja po wlaczeniu stacyjki (oprocz kontrolki paliwa ktora swieci ciagle do momentu odpalenia auta) czy tez sygnalizuje to jakis blad ?

Chodzi o takie zagary:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/e3b72029331e3afc.html

Opublikowano

Pozycja 49 pokazuje mi 68-69*C czyli tyle ile na desce rozdzielczej...

Pozycja 51 - 90*C

Co o tym myslec?

VAG-a nie posiadam

Wymien termostat.

P.S. Czy to normalne ze podczas zalaczonej klimy slychac takie świerszczenie z silnika? Nie ciagle ale przy lekkim dodaniu gazu.

U mnie tez slychac ten dziwek. Podejrzewam ktoras z rolek.

I jeszcze jedno pytanie:

Czy to normalne ze wszystkie kontrolki migaja po wlaczeniu stacyjki (oprocz kontrolki paliwa ktora swieci ciagle do momentu odpalenia auta) czy tez sygnalizuje to jakis blad ?

Chodzi o takie zagary:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/e3b72029331e3afc.html

Jest ok.

Skasuj inspekcję IN1.

Opublikowano

To teraz pytanie jaki termostat najlepiej kupic?

Znacie jakiegos zaufanego mechanika/serwis w Warszawie który by to wymienil?

Bo tych "pseudo" mechanikow to jest pełno :).

Opublikowano

witam.jakis tydzien temu zakupilem autko i wlasnie pierwsze co rzucilo mi sie w oczy to to ze temp nie dochodzi do 90st. podczas wypadu nad morze ustawilem na klimatronicu 28st i okazalo sie ze wogole mi nie grzal, wogole nawet cieplego nawiewu nie bylo.czy to wina termostatu???

Opublikowano

Przy okazji zapytam, czy u Was w Audi tez nie ma oslony na pasek od alternatora i tych innych? Te paski co sa od razu za chlodnica.

Czy przy zmianie termostatu moge zlac ten plyn co jest w samochodzie (G12) a potem nalac go z powrotem?

No i jaki radzicie mi wziąć ten termostat? :)