Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6] Programowanie centralnego zamka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych kolegów i koleżanki :)

Dzisiaj zaprogramowałem sobie swoją Audiczkę, żeby z pilota dało się opuszczać i podnosić szyby przy rozbrajaniu i uzbrajaniu alarmu.

Włączyłem też blokowanie centralnego przy przekroczeniu 15km/h :naughty:

Jednakże irytujące jest to, że gdy mam zamknięte wszystkie drzwi, to nie mogę ich odblokować guzikiem centralnego zamka w drzwiach kierowcy.

Gdy silnik jest odpalony, nie działa też pilot w kluczyku, więc nie otworzę drzwi z pilota.

Jest to upierdliwe, ponieważ gdy np. chcę kogoś wpuścić do samochodu, muszę z fotela kierowcy sięgać do innych drzwi i otwierać je z klamki.

Albo zgasić silnik, otworzyć pilotem centralny zamek i wtedy ktoś może wsiąść do auta.

Czy ktoś z Was wie jak sobie z tym poradzić ?

Moje poprzednie auto - stary poczciwy nissan almera z 2001 r. po prostu otwierał wszystkie drzwi gdy wciskałem guzik w drzwiach kierowcy.

Czy Audi naprawdę tego nie potrafi? ;(

Opublikowano

Też mam zaprogramowana funkcję domykania drzwi ponad 15km/h i u mnie nei ma problemu żeby otworzyć je przyciskiem na drzwiach kierowcy.

więc coś masz nie tak. Normalnie powinno to działać

Opublikowano

Też mam zaprogramowana funkcję domykania drzwi ponad 15km/h i u mnie nei ma problemu żeby otworzyć je przyciskiem na drzwiach kierowcy.

więc coś masz nie tak. Normalnie powinno to działać

No właśnie wiem że coś jest nie tak, tylko nie mogę wyczaić co.

Gdy wcisnę przycisk w drzwiach to dioda blokady w tym przycisku gaśnie, ale nadal nie idzie otworzyć drzwi z zewnątrz, a od wewnątrz trzeba klamkę dwa razy ciągnąć żeby otworzyć.

Gdy wyciągnę kluczyk ze stacyjki to dioda też gaśnie, ale drzwi nadal są pozamykane i od zewnątrz się ich nie otworzy a od środka trzeba dwa razy ciągnąć...

Opublikowano

wróć do poprzednich ustawień i zobaczysz,czy to wina przycisku i zbiegu okoliczności-może właśnie się popsuł... :wink4:

Opublikowano

wróć do poprzednich ustawień i zobaczysz,czy to wina przycisku i zbiegu okoliczności-może właśnie się popsuł... :wink4:

No właśnie cały czas tak było, przed zmianą też.

Tyle że teraz, gdy drzwi automatycznie się blokują, jest to mocno irytujące.

Z moich obserwacji wynika że to raczej coś z programowaniem modułu komfortu, niż z przyciskiem.

Gdy wyciągam kluczyk ze stacyjki albo gdy otwieram centralny z przycisku w drzwiach, gaśnie czerwona dioda na przycisku w drzwiach, oznaczająca zamknięcie centralnego. Słyszę też że odblokowuje się zamek od klapy bagażnika.

Ale nie odblokowuje zamków w drzwiach. Ja to rozumiem tak, że moduł komfortu odbiera informację o tym że ma odblokować centralny (bo wcisnąłem guzik w drzwiach lub wyjąłem kluczyk ze stacyjki), ale odblokowuje tylko bagażnik a nie wszystkie drzwi. I teraz pytanie - dlaczego nie odblokowuje drzwi :) Podejrzewam że gdzieś w VAGu trzeba to ustawić, tylko gdzie? :confused4:

Opublikowano

Podejrzewam że gdzieś w VAGu trzeba to ustawić, tylko gdzie?

żeby wyeliminować defekt modułu komfortu-potrzebujesz powrócić do ustawień fabrycznych,kodu,który będzie obsługiwał tylko podstawowe funkcje takie jak:domykanie i otwieranie szyb z pilota i klucza adaptacje/kanał 62 -wartość 15

alarm,błyśnięcie przy zamykaniu i otwieraniu itp kodowanie[07] /nowa wartość -6986

jeśli nie będzie działać przycisk-sprawdz kable pomiędzy drzwiami a karoserią,jest jeden wątek mojego autorstwa dokładnie opisujący i rozwiązujący ten problem. To może mieć związek :wink4:

Opublikowano

A napisze ktoś od A-Z jak włączyć to automatyczne zamykanie drzwi po przekroczeniu 15km/h??

Opublikowano

A napisze ktoś od A-Z jak włączyć to automatyczne zamykanie drzwi po przekroczeniu 15km/h??

jest na Forum-Paweł,wszystko jest na Forum :wink4:
Opublikowano

Instalujesz VAG-COM, podłączasz się kablem do komputera w samochodzie, odpalasz VAG-COM, wchodzisz w moduł komfortu (46), wchodzisz w kodowanie (7) i do wartości "Soft coding" dodajesz 32, a następnie nową wartość zapisujesz.

Przykład: było 8010, dodajesz 32 = 8042.

To wszystko.

[br]Dopisany: 23 Kwiecień 2010, 10:01_________________________________________________

]żeby wyeliminować defekt modułu komfortu-potrzebujesz powrócić do ustawień fabrycznych,kodu,który będzie obsługiwał tylko podstawowe funkcje takie jak:domykanie i otwieranie szyb z pilota i klucza adaptacje/kanał 62 -wartość 15

alarm,błyśnięcie przy zamykaniu i otwieraniu itp kodowanie[07] /nowa wartość -6986

jeśli nie będzie działać przycisk-sprawdz kable pomiędzy drzwiami a karoserią,jest jeden wątek mojego autorstwa dokładnie opisujący i rozwiązujący ten problem. To może mieć związek :wink4:

Ustawiłem tak jak pisałeś i niestety bez zmian.

W ch62 jest teraz 15.

W soft coding jest 6986.

Pozostaje sprawdzenie okablowania :)

Pozdrawiam,

Opublikowano

do kodowania które miałeś (mam nadzieję, że gdzieś sobie zapisałeś) dodaj:

+00004 - Selektywny centralny zamek (SCL) /po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki automatycznie otworzą się drzwi/

+00032 - Auto zamykanie przy prędkości 15km/h

+02048 - Drzwi / okna regulator logiki

Opublikowano

+00004 - Selektywny centralny zamek (SCL) /po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki automatycznie otworzą się drzwi/

Dodałem tak jak pisałeś i nadal to samo.

Z SCL i bez SCL jest tak samo.

Adaptacja:

ch61 = 2

ch62 = 15

ch63 w ogóle nie mam.

Jakieś jeszcze sugestie odnośnie VAG? :)

Bo jeśli chodzi o rozpruwanie drzwi i wygrzebywanie przycisku od centralnego to pewnie dopiero w długi weekend majowy będę miał czas :(

Pozdrawiam,

Opublikowano

U Mnie działa :kox:

Opublikowano

U Mnie działa :kox:

A co dokładnie masz wpisane w soft coding i w adaptacji w kanałach 61 i 62 ?

Pewnie jedną z wartości które już sprawdzałem ;) ale chciałbym porównać :)