Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Skrzynia 5 biegowa a szkrzynia sześcio biegowa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przymierzam się do zakupu A4 Avanta z 2003 roku. Znalazłem w miarę interesującą mnie ofertę,ale okazuje się że auto ma skrzynię z 5-ma biegami. Ja będe wykrzystywał to auto w 95% na długich trasach na autostradzie i raczej szukałem auta z 6-biegową skrzynią. Co tak naprawdę stracę nie mając 6-go biegu i jakie tak naprawdę sa benefity z 6-ki?

pozdrawiam

jaro_23

Opublikowano

Ja tak szczerze to nie widzę żadnych "benefitów" z 6 biegowej skrzyni. Wcześniej miałem passka AWX czyli ze skrzynią 5-ką i nie widzę różnicy z wyjątkiem częstszej konieczności zmieniania biegów przy skrzyni 6.

Nie przejmuj się kolego czy samochód ma 5 czy 6 biegów. Jeżeli dobry to bierz bo o takie to ciężko.

Opublikowano

nie stracisz nic nie mając VI biegu

ta skrzynia 6 biegowa w AVF to pic na wode, przy 100km/h na VI w avf masz ...... o 100 obr/min mniej niż na V w awx - czyli tak naprawde żadna rożnica, a przez to że masz 6 biegow w avf to w mieście sie musisz namachac jak glupi, przy 50 km/h już wrzucasz IV, bo na III jest 2tys obr/min ...

Opublikowano

Witam

W ruchu miejskim z pewnością wygodniejsza jest skrzynia 5-cio biegowa.

Ale w trasie chyba lepiej sprawuje się 6-cio biegowa.

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano

znajomy ma avf 6biegów, dla mnie ta skrzynia to jakieś nieporozumienie, biegi za krókie, ciągle wajc**jesz

Opublikowano
  • Autor

Wielki dzięki! Teraz już wiem o co chodzi....

pozdrawiam

Opublikowano

ja mam 5 i nie narzekam bierz 5 jak auto dobre:)

Opublikowano

Witam :) ja też mam 5 a kumpel ma 6 w passku i powiem szczerze ze za dużej różnicy nie ma dlatego jak masz autko godne to bierz z 5... :)

Opublikowano

Ja mam 6 i jest zmuła w mieście,cały czas trza wajchować, w trasie jest ok nawet super, ale tras robię mało przeważnie jeżdżę w mieście i bym wolał mieć 5.

Opublikowano

Skrzynia 6-cio biegowa była montowana z silnikiem AVF.. Moge tyle powiedziec ze taka kombinacja jest sielniejsza niz skrzynia z 5 -ma biegami.. taki AWX ma okolo 295 NM a AVF 315NM :D

Opublikowano

Ja rowniez mam 5 biegow i jestem zadowolony z auta ogolnie. Tez szukalem z 6-stka skrzynia ale trafil sie AWX i jest super, polecam!!

jezeli auto ktore znalazles jest godne uwagi to bierz bez zastanowienia:)

Opublikowano

a ja mam 6 i fakt w miescie sie trzeba namachac, ale jak kolega chce auto na trase. to moze lepiej 6?? wg mnie na trasie 6 sprawuje sie super...

Opublikowano

Tak czytam te wasze wypowiedzi i zastanawia mnie jedna rzecz - z jaką jeździcie prędkością po mieście, że aż 6 wkładacie? Silniki benzynowe są wysokoobrotowe i nic im nie będzie jak na 4 będziecie jechali z prędkością obrotową 4000obr/min (czyli chyba coś 100km/h a w mieście jest dopuszczalne zgodnie z kodeksem 50km/h). Zresztą przy diesel'u też trzeba wkręcić się z obrotami aby włożyć bieg (bo nie wierzę że przy 1500obr/min wkładacie bieg wyższy).

Ja osobiście chętnie bym brał samochód ze skrzynia 6 biegową - na trasę jak znalazł.

Opublikowano

W skrzyni 5 i 6 pierwsz 3 biegi sa praktycznie takie same. 4 bieg w 5-cio biegowej skrzyni jest bardzo długi przez co gorzej się wyprzedza, bo auto ma mniejszą elastyczność w przedziale 100-150km/h niż na skrzynie 6-cio biegowej gdzie 4-ka jest któtsza.

Dużą zaletą skrzyni 6 jest mocniejsze sprzęgło które się przydaje w momencie chipowania silnika.

Opublikowano

ja koledzy mam 5-cio biegowa skrzynie w :audi: Q i na trasie przy predkości ok 200Km/h mam ok 4,1 tys r/min ( silnik 1.9 110km)

nie wiem jak tam sie sprawy maja w skrzyni 6 biegowej ale różnicy za wielkiej nie bedzie. wazne aby autko było sprawne a ilosc biegów to moim zdaniem drugorzedna sprawa. no chyba ze auto ma 4 b iegowa skrzynie to kapa :polew: :polew:

Opublikowano

Nie wiem jak jest w dieslu ale u mnie na V biegu przy 220 km/h obroty były bliskie 6000obr/min, a przy prędkości 140km/h hałas jest już znaczny - dlatego uważam, że VI biegów to dobry komfort na długie odcinki.

Opublikowano

nie wiem jak tam sie sprawy maja w skrzyni 6 biegowej ale różnicy za wielkiej nie bedzie. wazne aby autko było sprawne a ilosc biegów to moim zdaniem drugorzedna sprawa. no chyba ze auto ma 4 b iegowa skrzynie to kapa :polew: :polew:

a jezdziles kiedys samochodem z 6 biegami ze twierdzisz ze roznicy nie bedzie?

akurat roznica jest ogromna a co najwazniejsze spalanie jest nizsze

Opublikowano

a co najwazniejsze spalanie jest nizsze

nie zauważyłem

Opublikowano

a co najwazniejsze spalanie jest nizsze

nie zauważyłem

przejedz caly bak na 5 biegu w trasie z predkoscia 160 a pozniej w drodze powrotnej z ta sama predkoscia na 6 biegu :wink4:

Opublikowano

ja koledzy mam 5-cio biegowa skrzynie w :audi: Q i na trasie przy predkości ok 200Km/h mam ok 4,1 tys r/min ( silnik 1.9 110km)

heh co ty wogóle porównujesz AFNa, miałem wcześniej autko podobne jak twoje i przy 180km/h to była już rzeźba, teraz sobie lece na 6 biegu 180km/s i mogę szeptem rozmawiać z pasażerem, jak się wypowiadacie to weźcie jeszcze pod uwagę że jest kilka rodzajów skrzyni zarówno 5 biegowych jak i 6 biegowych i maja one różne przełożenia, jeżdziłem wczesniej AFNem i w moim odczuciu do 5 biegu prędkości na poszczególnych biegach w porównaniu z obrotami były takie same jak mam teraz, z tym że teraz zapinam jeszcze szóstke i mam około 400obr mniej :)

ps. wczoraj leciałem autobanem 240km/h co w 5 biegowym AWXie jest raczej nie osiągalne, nie mówiąc już o AFN'ie :tongue4: