Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Silnik klekocze jak diesel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

zauwazylem ze silnik mi klekocze jak diesel. Mechanik powiedzial ze to popychacze. W jedym z watkow tutaj na forum przeczytalem ze oprocz popychaczy przyczyną "klekotania" mogą byc tez napinacz.

Nie chce wydawac 1000zl na wymiane popychaczy i po paru dniach uslyszec ze mam do wymiany cos jeszcze. Czy klekotanie silnika ADR jest w 100% związane z popychaczami?

Opublikowano

kolego jaki 1000zł wczoraj sprzedałem silnik za 550 adr, mam głowice z popychaczami jeszcze i sprzedam za 200,

Opublikowano
  • Autor

mechanik za robocizne chce 500zl, a 400 za popychacze. Dletego 1000zl ;)

Jaki stan jest tych Twoich popychaczy?

Opublikowano

dobry, nic nie puka

Opublikowano

Witam.Na początek sprawdż ciśnienie oleju, może tu tkwi przyczyna,ew.łańcuch .

Opublikowano

Witam, ja miałem podobny problem z klekotaniem auta (u mnie towarzyszyła lampka oleju na desce rozdzielczej), zjechałem z trasy do pierwszego mechanika - powiedział trzeba zostawi auto na pare dni panewki się przekręciły, auta nie zostawiłem, na lawecie do swojego mechanika - pod komputer - wykazał błąd coś z wałkiem rozrządu. Efekt końcowy - okazało się że odspawała się rurka od pompy oleju i silnik zasysał powietrze zamiast oleju.

Opublikowano
  • Autor

na VAGu nie wywala mi zadnego bledu

Opublikowano

Kolego mechanik ma najprawdopodobnie racje. Przyczyna "klekotu" beda popychacze. Zeby sie o tym przekonac podnies maske, przyłóz ucho nad pokrywe zaworów, nie ma mozliwosci zebys tym sposobem nie upewnil sie czy to popychacze czy moze cos innego

Opublikowano
  • Autor

klekotanie tak jakby ustalo

gdy wymienialem olej to mechanik powiedzial ze moze pomoze. Wlalismy syntetyk Shell.

Opublikowano
  • Autor

Castrola

Opublikowano

Castrola

Koledze Arturo86r jak i osobom chcącym pomóc chodzi zapewne o rodzaj oleju: pełen systetyk, półsyntetyk, mineral, więc jeśli możesz jaśniej, to jaki rodzaj oleju wcześniej miałeś zalany?

Mam podobny jeśli nie taki sam przypadek. W sierpniu stuknie dwa lata jak tak jeżdze. U mnie prawdopodobnie odpowiedzialnym za klekot są "zmienne fazy rozrządu". Nie wiem na czym to polega, ale raz słuchać klekot, czasami ustanie i chodzi normalnie.

Opublikowano

radziłbym podjechać do mechanika i niech Ci sprawdzi rolkę napinacza ,miałem to samo zmieniłem rozrząd i cisza też myślałem ze to popychacze ale okazało się to coś innego koszt o 100 mniej jak popychacze

Opublikowano

Castrola

"zmienne fazy rozrządu"

Nie masz czegos takiego więc jedno mozesz wykluczyć

Opublikowano

ADR ma zmienną fazę rozrządu - napinacz do niego jest elektryczny.

Opublikowano

Bogumił zgodzę się z tym ale auta do 1998 o oznaczniu Adr silnika mają zwykły napinacz.... od 1998 jest juz droższy napinacz elektroniczny... ktory steruje fazami rozrządu....

Opublikowano

Potwierdzam, ostatnio przerabiałem temat.

Niestety nie kupiłem napinacza bo mam elektroniczny i 1200 zł :( a zwykły hydrauliczny 430 zł z Febi.

Wymieniłem tylko łańcuch wałków rozrządu bo stary był już naciągnięty a okazało się, że napinacz jest ok.

Wymieniłem również popychacze zaworów (firmy INA) i silnik ucichł już nie klekocze.

Ale pierwszą rzeczą jaką bym sprawdził jest ciśnienie oleju, 20 zł zapłaciłem i wiedziałem, że napewno pompa oleju jest sprawna.

Opublikowano

A jak sprawdziłeś ciśnienie oleju? VAG'iem?

Opublikowano

A jak sprawdziłeś ciśnienie oleju? VAG'iem?

Nie nie kolego. Ciśnienie można sprawdzić tylko Manometrem, który wkręca się w miejsce czujnika oleju.

Opublikowano

A mój silnik jaki ma napinacz?

AJL 1,8t 180KM

98 czerwiec