Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AJM] Zawór EGR wyciek oleju - pomocy!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z zaworem EGR. Zmieniałem akurat filtr paliwa i oglądałem silnik czy nie ma jakichś wycieków a tu patrze że z dziurek w zaworze wycieka olej.

Co to może oznaczać? Jak się za to zabrać czy wymienić cały czy nie przejmować się tym? Czy raczej jest to wielki problem i kosztowny? Silnik chodzi bardzo dobrze turbo ciągnie oleju nie bierze. Wstawiłem zdjęcia tego wycieku. Proszę o odpowiedzi myślę że nie będzie tak źle ;(

5qHZr.jpg

gTAVA.jpg

EwMKA.jpg

gVna0.jpg

Opublikowano

kolego.. poszukaj trochę... to każdemu cieknie (no prawie)

Opublikowano

rozkrec go wstaw do nafty lub jakiegos podobnego rozpuszczalnika na noc przczysc go pozniej troche osusz i zamontuj ponownie u mnei po takiej operacji przestalo z niego cieknac :) a pozatym to nic takiego te wycieki norma po jakims czasie z tym EGR-em

Opublikowano

nie ma tragedii, najpierw czyszczenie a jak to nie pomoże to wymiana na nowy będzie spokój na kolejne 150tyś ;)

ew poczytaj o Oil Catch Tank ;)

Opublikowano

koledzy, czyszczenie tego pomoże tylko na chwilę, turbo znowu porządnie dmuchnie i olej znowu zacznie ciec gdyż jest to związane z tym, że turbo przepycha olej w dolocie pojawiający się tam z odmy aż do kolektora ssącego, najkorzystniej mają Ci, którzy zaślepiają zawór EGR, podciśnieniowo również, wtedy można bez żadnych oporów zaślepić te otworki np. je kołkując. Można oczywiście wstawić nowy, szczelny EGR ale po co pchać się w koszta. Problem i tak z pewnością po czasie się pojawi. Wszystko zależy od tego jak szybko wyrobi się tuleja wewnątrz obudowy zaworu EGR, wewnątrz której przesuwa się tłoczek-trzpień zaworu EGR.

Opublikowano

Hej, wlasnie zauwazylem ten sam problem w moim aucie

Hmm na poczatku myslalem ze to od ostrego pompowania

ale niestety jezdzilem teraz delikatnie i dzis sprawdzajac olej zauwazylem iz po pokrywie plastikowej na silniku plynie cos tlustego i czarnego hmm i byloby to cos podobnego do oparow z odmy

Jaki bylby kosz zakupu nowego egr ?

A da sie go jakos samemu naprawic ?

Opublikowano

Wstaw zamiennik i po klopocie,