Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AKN] Duże dymienie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko.....moje 2.5 Tdi dość mocno dymi,widze w lusterku chmure dymu jak nacisne gaz....co to moze oznaczac??? czyzby to koniec silniczka? jakie sa najczestsze tego skutki?

prosze o pomoc

Opublikowano

Niekoniecznie koniec silnika. Zacznij najpierw od przejrzenia dolotu w poszukiwaniu nieszczelności. Użyj szukajki, było trochę na ten temat. Pozdro

Opublikowano

wogole niekiedy jak np jade na 5 to brakuje jej mocy,tak jakby wtedy turbo nie pracowalo....[br]Dopisany: 14 Maj 2010, 20:48_________________________________________________pozatym jest duzy osad na koncowkach wydechu-taka maź! myslicie ze diagnoza na komputerze cos wykaze???

Opublikowano

wogole niekiedy jak np jade na 5 to brakuje jej mocy,tak jakby wtedy turbo nie pracowalo....[br]Dopisany: 14 Maj 2010, 20:48_________________________________________________pozatym jest duzy osad na koncowkach wydechu-taka maź! myslicie ze diagnoza na komputerze cos wykaze???

diagnoza wykaże - głównie chodzi o zdiagnozowanie grup 003, 008 i 011 bo wygląda na to, że przyczyną dymienia będzie niewłaściwe ciśnienie doładowania turbo lub źle mierząca przepływka albo jedno i drugie - więc trzeba podpiąć auto pod Vag-Com'a i zrobić logi dynamiczne ww. grup podczas jazdy z maksymalnym obciążeniem. Istotne też jest sprawdzenie czujników temperatury oraz dawki wtrysku itd. itp.

Opublikowano

Na jaki kolor dymi ?

Opublikowano

dymi na czarno...mam nadzieje ze w serwisie beda potrafili to zdiagnozowac....

ale mioze byc tez cos z turbosprezarka bo nieraz brakuje jej mocy...tak jakby turbina sie niezalanczala.....ale jak puszcze gaz i znowu dodam to jest ok

Opublikowano

Najlepiej to zrób komplet logow :)

Opublikowano

No jeszcze nie jestem wtajemniczony co to sa te logi tak wiec pozostaje mi serwis.....mam tylko nadzieje ze sa tam zorientowani lepiej niz mechanicy w serwisach chryslera