ArturZB Opublikowano 20 Maja 2010 Opublikowano 20 Maja 2010 Witam.Ostatnio pojawił się u mnie problem.Postanowiłem poszperać w hamulcach ponieważ szfankował hamulec ręczny i powoli blokowały sie niektóre koła.Rozebrałem i przeczyściłem zaciski,wymieniłem uszczelnienia przy tłoczkach,nasmarowałem je specialną pastą do tłoczków.W tylnych zaciskach wyjąłem prowadnice,wyczyściłem nasmarowałem i skręciłem do kupy.Podobnie zrobiłem z przodem,tylko że nie wymieniałem uszczelnień z przodu ponieważ były ok.Przed moimi pracami hamulec zaczynał działać po delikatnym muśnięciu pedału hamulca.Teraz zauważyłem że muszę użyć troszke większej siły by zaczął hamować,hamulec zaczyna działać tak gdzieś od połowy naciśniętego pedału,który mimo wszystko nie wpada w podłogę,zatrzymuje się kawałeczek przed nią.Proszę o pomoc bo nie wiem czy to normalny objaw.Chciałem dodać że przy "połowie pedału" hamulec działa dobrze,układ odpowietrzony.
Dev Opublikowano 20 Maja 2010 Opublikowano 20 Maja 2010 układ zapowietrzony, będzie problem ;( czy podczas czyszczenia z układu uszedł Ci płyn ?????
ArturZB Opublikowano 20 Maja 2010 Autor Opublikowano 20 Maja 2010 żadnego wycieku płynu nie było, i układ przecież odpowietrzany
Dev Opublikowano 20 Maja 2010 Opublikowano 20 Maja 2010 a była sytuacja w której miałes pusty zbiorniczek płynu ????
ArturZB Opublikowano 20 Maja 2010 Autor Opublikowano 20 Maja 2010 nie,po każdym odpowietrzanym kole dolewałem płynu by zbiorniczek nie był pusty
Dev Opublikowano 20 Maja 2010 Opublikowano 20 Maja 2010 ok, czyli masz tylko powietrze w tylnych zaciskach pozbądz sie go i bedzie ok
ArturZB Opublikowano 20 Maja 2010 Autor Opublikowano 20 Maja 2010 niestety przy długotrwałym odpowietrzaniu nic sie nie zmienia,wycieka czyściutki płyn bez jakichkolwiek cząstek powietrza
Dev Opublikowano 20 Maja 2010 Opublikowano 20 Maja 2010 poczekaj aż od nowa sie ułożą moge sie załozyc ze w tylnych zaciskach jest powietrze :tongue4: :tongue4: zbyt duzo tego przerobiłem aby nie wiedziec co pisac :> :> :> jaki płyn wlałeś do układu ???
ArturZB Opublikowano 21 Maja 2010 Autor Opublikowano 21 Maja 2010 dot-4,przed chwilą jeszcze raz odpowietrzyliśmy hamulce i dalej to samo
Buba Opublikowano 21 Maja 2010 Opublikowano 21 Maja 2010 zacznij jeszcze raz ale jeszcze odpowietrz pompe, tez mi sie wydaje ze jest zapowietrzony albo cos rozwaliles
Dev Opublikowano 21 Maja 2010 Opublikowano 21 Maja 2010 jaki Dot4, jakiej firmy ??? tylne zaciski odpowietrza sie "w ręku" musisz je wymontowac, zablokowac tłoczek, nastepnie mocno potrząsac i odpowietrzać i tak kilka razy na kazdej stronie gwarantuje że bedzie powietrze
Rekomendowane odpowiedzi