Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Tarcze + klocki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Jestem zaczynającym swoją przygodę z wymianami pewnych części i dlatego pisze do was (zapewne znacie sie lepiej) o pomoc w dobraniu tarcz (myśle że swoje przejeździły) i klocków do audi A4 Avant 1.9 tdi 85kw.

Czytałem wcześniej że najlepiej jest pokazać stan obecny tarcz i klocków wiec sie przygotowałem i tak to u mnie wygląda:

P1xt9.jpg

nN7e0.jpg

nNcdi.jpg

P1EXA.jpg

z9on0.jpg

h3euS.jpg

P1JWS.jpg

h3ju9.jpg

Jak widizicie ostatnie 3 zdjęcia są zrobione tyłowi zapewne też juz wołają o zmiane i może w tym kierunku też coś poradzicie, lecz na obecną chwile bardziej interesuje mnie przód (chodzi o finanse) a kontrolka zurzycia klocków coraz cześciej sie zapala.

Pozdrawiam licze na pomoc :)

Opublikowano

Ale to w sumie o co pytasz?

To ze tarcze i klocuchy sa do zmiany to sam widzisz...

Opublikowano
  • Autor

chodzi o dobranie tarcz przednich - firma, parametry, kasa. Podobnie z klockami z tym że nie wiem czy w tym modelu wystepuje zacisk ATE czy Lucas....?

Przykładowo: czy to jest odpowidni rodzaj do mojego auta: http://moto.allegro.pl/item1045471388_ferodo_klocki_audi_audi_a4_a6_passat_b5_i_b6.html

i

http://moto.allegro.pl/item1055022038_tarcze_ate_audi_100_a4_a6_passat_b5_b6_superb.html

Wiem że sporo osob z forum prowadzi sprzedaż takowych części - może coś sie znajdzie.

Opublikowano

przód tarcze DDF320, klocki FDB1323

tył tarcze DDF830, klocki FDB1083

do tego łożyska

Opublikowano

Kilka miesięcy temu zmieniałem komplet przód i tył (tarcze & klocki) -> mogę zdecydowanie polecić TRW, zrobione na nich obecnie ok 30 tysięcy, klocków jeszcze z 10 mm - > hamuje rewelacja, jest jedna minus - klocki trochę pylą. A ....i zmień też łożyska z tyłu tak jak Ci Koledzy już podpowiadali.

Opublikowano

Tylna tarcza jest razem z piastą wiec lozyska trzeba zmienic -> SKF.

Co do TRW to mam z tylu taki komplet i powiem ze jest ok ale rewelacji nie ma.

A co do pylenia to kazde będą pylić. Na przód niedlugo bede zakladal oryginały ATE. Mam takie obecnie z przodu i jak pohamuje intensywnie przez cały dzien to czysta felga rano jest juz troche szara wieczorem..

Przy wymianie koniecznie przesmaruj zaciski...no i płyn wiadomo.

Opublikowano
  • Autor

czyli taki komplet jak podał devastation to powinien sie sprawować na dłuższą mete?? poszukam na allegro ile to wyniesie - musze miec do piątku "cały przód"[br]Dopisany: 29 Maj 2010, 14:43_________________________________________________Znalazłem taki zestaw jaki podał devastation

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=1045482055 to dobra cena za ten zestaw??

Opublikowano

bardzo dobra :good: :good: :good: :good:

w tym samym miejscu zapytaj sie o tył i łożyska

Opublikowano
  • Autor

Kolego - napisali mi że jak chce wymieniać łożyska to tylko na tył a nie na przód....?? Bo ja zamówiłem łożyska na przód firmy Optimal oraz ten zestaw klocków i tarcz Ferodo - to źle że zamówiłem na przód łożyska ?? Tu mi radzili zebym kupił łożyska przód i tył ( a nie tylko tył) .......??

Opublikowano

w FWD wymienia sie tylne tarcze razem z lozyskami

z przodu I w kazdym Q lozyska sa w piascie

Optimal za dlugo Ci nie pochodzi

Opublikowano
  • Autor

no nic zamówienie poszło szybciej niż zapytałem tu, myśle ze beda lepsze niż te obecne stare, które nie wiadomo czy były w ogole kiedykolwiek ruszane.

Opublikowano

Tez mowilem - lozyska SKF, albo ori. Optimal to tak jak bys zalozyl filtr denckermann'a albo sprzegło valeo :thumbdown:

Opublikowano
  • Autor

:wallbash: tak to czasami jest, co ma być to będzie następnym razem będe bardziej uważny do kupowanych rzeczy chyba że możliwy jest zwrot zakupionego towaru, postaram sie przy wymianie tarcz i łożysk na tył kupić konkretne, na ta chwile finanse sa ograniczone wiec spokojnie, choć wiem że jak sie kupi g...o to prędzej czy póżniej będzie znów do wymiany.

A mam jeszcze jedno pytanie - podczas dłuższej jazdy zauważyłem zapaloną ikonę taką: strzałka idąca po łuku a w niej litera A co to może być - gdzieś w instrukcji zauważyłem że jest to powiązane z ABS i ESP czy to moze być wynikiem zurzycia sie w/w części??

Opublikowano

mam jeszcze jedno pytanie - podczas dłuższej jazdy zauważyłem zapaloną ikonę taką: strzałka idąca po łuku a w niej litera A co to może być - gdzieś w instrukcji zauważyłem że jest to powiązane z ABS i ESP czy to moze być wynikiem zurzycia sie w/w części??

nie masz instrukcji obsługi ???????

to jest info o tym że powienieneś zrobic sobie przerwe

Opublikowano
  • Autor

intrukcja jest po niemiecku...średnio łapie o co im biega. To występuje przy mocniejszych dohamowaniach, masz na myśli przerwe do wymiany części:) tak??

Opublikowano

Przerwe z powodu zmeczenia kierowcy;]

Opublikowano

a warto założyć większe tarcze ? jaka jest różnica w cenie wymiany takich tarcz na większe ?

Opublikowano
  • Autor

Z tego co mi wiadomo po 2h jazdy wyślwietla sie komunikat odpoczynky - a ta ikonka o której opisywałem pali się pomarańczowym światłem jest litera A w środku a dookoła tej litery strzałka.

Opublikowano

Witam

Czy jest możliwe ze Audi A4 1.8 ADR z 96 r. z przodu są zwykłe tarcze tj niewentylowane ?

Opublikowano

Witam

Czy jest możliwe ze Audi A4 1.8 ADR z 96 r. z przodu są zwykłe tarcze tj niewentylowane ?

Tak, są też takie tarcze:

J8gHS.jpg