litwin10 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Witam ostatnio w moim audi a4 1.9 TDI z 95 r. 90 KM wymieniłem amortyzatory po przejechaniu około 500 km stan moich amortyzatorów wynosi 59% czy moze mi ktoś doradzić co mam zrobić reklamować je czy pojeździć jeszcze trochę? bo jak powiedział mój mechanik one muszą się ułożyć ale coś mi tu nie pasuje amortyzatory sprawdzałem na stacji diagnostycznej. Z góry dziękuję za pomoc.
huragan Opublikowano 12 Czerwca 2010 Opublikowano 12 Czerwca 2010 niech mnie ktoś poprawi ale na chłopski rozum to chyba czuć w czasie jazdy że amory są świeżutkie
litwin10 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2010 No wiesz amorki są świeżutkie ale na teście 59% to troche mało
huragan Opublikowano 12 Czerwca 2010 Opublikowano 12 Czerwca 2010 no zdecydowanie mało, a powiedział ci ile trzeba jeździć żeby się ułożyły? ja będę wymieniał u siebie w przyszłym tygodniu i trochę mnie przestraszyłeś ;(
Nosfer Opublikowano 12 Czerwca 2010 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Mogłeś sprawdzić dwukrotnie, pewnie różnica w dwóch testach byłaby znaczna.. Nie raz słyszeliśmy o tym, że za pierwszym razem było 40% a za drugim 77%. Dla mnie te szarpaki to żaden wyznacznik
gurban6 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Moim zdaniem to jest wielkie jedno oszustwo na szarpakach.Poprzednie auto jakie miałem to ford fiesta 1.8 D.Po wymianie amorków byłem na 4 stacjach diagnostycznych i na każdej po wymianie po kilku dniach wykazało że mam je do wymiany na każdej z 4 stacji .Po okresie 2 miesiecy wykazało na 3 stacjach że mają sprawność w 75% i jest ok.Po nastepnym miesiącu wyszlo na jednej ze stacji że mam kiepskie amorki bo maja tylko 30 i 45 % skuteczności.Pojechałem gdzies indziej i wykazało 70% jeden a drugi 60.Jakies dziwne te ich obliczenia .Mam to gdzies daleko w d*p... Wiem co kiedys zrobiłem i co kupiłem.Nie mam jakos wiary w te ich sprawdzanie amorków.Pozdrawiam.
huragan Opublikowano 12 Czerwca 2010 Opublikowano 12 Czerwca 2010 czyli jaki jest powiedzmy w 90% skuteczny sposób na sprawdzenie żywotności amortyzatorów?
Buba Opublikowano 12 Czerwca 2010 Opublikowano 12 Czerwca 2010 czyli jaki jest powiedzmy w 90% skuteczny sposób na sprawdzenie żywotności amortyzatorów? a nie czujesz "plywania samochodu" ?
huragan Opublikowano 12 Czerwca 2010 Opublikowano 12 Czerwca 2010 no ale chodzi mi o sprawdzenie świeżo zamontowanych
litwin10 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2010 samochód troszkę buja przy hamowaniu tzn delikatnie nurkuje a test robiłem na dwóch stacjach diagnostycznych na jednej stacji wyszło po 59 % na lewym i prawym amortyzatorze a na drugiej 61 i 59% także nie wiem czy je reklamować czy dać sobie spokój. Ten mój mechanik powiedział żeby przejechać około 2-3 tys. km i wtedy one się ułożą
Buba Opublikowano 12 Czerwca 2010 Opublikowano 12 Czerwca 2010 samochód troszkę buja przy hamowaniu tzn delikatnie nurkuje a test robiłem na dwóch stacjach diagnostycznych na jednej stacji wyszło po 59 % na lewym i prawym amortyzatorze a na drugiej 61 i 59% także nie wiem czy je reklamować czy dać sobie spokój. Ten mój mechanik powiedział żeby przejechać około 2-3 tys. km i wtedy one się ułożą co to za amorki? nie wiem za bardzo co ci sie ma ulozyc skoro wszystko jest skrecane i nie ma tam funkcji "ukladania"
litwin10 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2010 też tak myslę BUBA a te amorki to sachsy
Buba Opublikowano 13 Czerwca 2010 Opublikowano 13 Czerwca 2010 też tak myslę BUBA a te amorki to sachsy a moze ci mechanik uzywki wsadzil a nowe sam przytulil
litwin10 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2010 też tak pomyślałem że wsadził jakiś szajs ale 100 procentowej pewności nie mam [br]Dopisany: 13 Czerwiec 2010, 12:10_________________________________________________pojeźdżę troche i zobaczę jak będzie
Buba Opublikowano 14 Czerwca 2010 Opublikowano 14 Czerwca 2010 podnies auto i zerknij w nadkole jak wygladaja, nowe beda sie blyszczec a stare beda brudne od syfu no chyba ze ladnie umyli ale i tak zobaczysz czy sa porysowane/zniszczone
Rekomendowane odpowiedzi