Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wszystko o pielęgnacji auta - kosmetyki samochodowe

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4.7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Potrzebuję środek do mycia auta pianownicą+Karcher. Aktualnie używam środka Dimer ale niszczy wosk, poradźcie coś

bo Dimer-em to maszyny rolnicze się myje:doh:

ja Tobie proponuję z Autobrite Magifoam, albo z VALETpro pHNeutral Snow Foam

Opublikowano

Dimer zostaw sobie na nadkola a kup to co Tomasz napisał:thumbup1:

Opublikowano

zapraszam do oglądnięcia i skomentowania mojej pierwszej publicznej relacji z detailngu kół:wink::

http://a4-klub.pl/vb/showthread.php?176520-BMW-E60-530d-218PS-500NM-M-PAKIET&p=2735737&viewfull=1#post2735737

oraz

http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=9042

(wrzuciłbym relację też tutaj ale nie wiem czy to dobry pomysł?)

Opublikowano

koledzy czym wyczyscic alcantare torche jest brudna w pewnych miejscach :)

Opublikowano
zapraszam do oglądnięcia i skomentowania mojej pierwszej publicznej relacji z detailngu kół:wink::

http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=9042

(wrzuciłbym relację tutaj ale nie wiem czy to dobry pomysł?)

fajna relacja:thumbup1:

to wrzuć do tematu "zrób to sam"

Opublikowano

Jak ja to lubię:kox:

Super efekt, dobra robota:hi:

Opublikowano

skovroon super robota. Kółka wygladaje lepiej niz nowe :thumbup1:

Opublikowano

pierwsza klasa :)

Opublikowano

Macie jakieś doświadczenia z Poorboy's Natty's Paste Wax Red ? Do czarnego lakieru będzie ok ?

Czy stosować coś między Dodo Juice Lime Prime Lite a Poorboy'sem ?

Opublikowano

Wczoraj z okazji iż było ciepło zmieniłem opony na letnie, a przy okazji wyczyściłem alufelgi APC + iron-x. Zostało trochę asfaltu na felgach ale tego już iron-x nie chciał wziąć, nie wiem czemu. W środku wszystkie plastiki umyte APC i nałożony PB NL. Na szyby AG Car Glass. Zajęlo mi to cały dzień,o 21 skończyłem. Dzisiaj wsiadając do samochodu poczułem się jak bym kupił nowe audi z salonu. Warto było poświęcić calutki dzień.

Opublikowano
Wczoraj z okazji iż było ciepło zmieniłem opony na letnie, a przy okazji wyczyściłem alufelgi APC + iron-x. Zostało trochę asfaltu na felgach ale tego już iron-x nie chciał wziąć, nie wiem czemu. W środku wszystkie plastiki umyte APC i nałożony PB NL. Na szyby AG Car Glass. Zajęlo mi to cały dzień,o 21 skończyłem. Dzisiaj wsiadając do samochodu poczułem się jak bym kupił nowe audi z salonu. Warto było poświęcić calutki dzień.

bo IronX nie jest do tego stworzony, kup jakiś Tar&Glue Remover i będziesz zadowolony, polecam Prickbort MAC 124

Opublikowano

Panowie wiem, że pewnie było milion postów na ten temat, ale szukanie tego po ponad 100 stronach jest naprawdę męczące, a informacji takiej jakiej chciałem nie uzyskałem. Chciałbym zająć się swoim lakierem. Myślałem, żeby spróbować sił z glinką, a później nałożyć wosk i teraz pytanie, jaka glinkę polecacie i jaki wosk, oczywiście w przystępnych cenach :). A może coś jeszcze powinienem zrobić dla lepszego efektu, teraz robię tak:

- spłukuje piach i większy brud karcherem

- do wiaderka wlewam szamponu meguaiersa i myje specjalną rękawicą

- spłukuje piane z auta

- wycieram auto do sucha

Wiem, że to jest mega ubogi wariant, ale zawsze auto się błyszczy i ładnie wygląda, jednak coś mnie wzięło, żeby się dłużej pobawić :).

Myślałem żeby po umyciu szamponem popsikać progi i miejsca gdzie zostaje brud typu asfalt itp jakimś środkiem i tu następne pytanie, bo nie mam pojęcia jakim, później po spłukaniu wytrzeć do sucha i lecieć całą karoserie glinką (też nie wiem jaką i czy na mokro czy na sucho) i na końcu nałożyć wosk :).

Z góry przepraszam jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o czyszczenie auta, mam parę produktów megsa, ale większość jest do środka i mogę je szczerze polecić, natomiast na karoserie nie mam żadnego pomysłu, dziękuje za wszelką pomoc w temacie :).

Opublikowano

No i mycie w Twoim przypadku wygląda ok, chociaż zaraz Cię zjedzą że nie ma prewash-ów, aktywnych pian itd, ale moim zdaniem do zwykłego dbania o auto na co dzień wystarczy. Ważne że nie myjesz auta przed garażem 5l bańką:decayed:

Jeśli chodzi o glinkowanie to oczywiście na mokro po uprzednim umyciu auta, na jedno auto w zależności od stopnia zabrudzenia powinno Ci wystarczyć około 50g. Jako lubrykata użyj zwykłej wody z kilkoma kroplami szamponu - tanio i równie dobrze co specjalne QD.

Na filmie fajnie wyjaśnione jak powinno się prawidłowo glinkować:

Po glinkowaniu warto trochę skorygować lakier, czyli usunąć rysy, utlenioną warstwę itd. W tym celu użyj jakiegoś środka polerującego np. popularnego Ultimate Compound Megs'a, pewnie będziesz robił to ręcznie więc uprzedzam że to ciężkie zajęcie, zwłaszcza z tym środkiem, za to efekty bardzo fajne. Na koniec zabezpiecz lakier woskiem i tu masz spory wybór, warto przejrzeć ofertę testerów, na jeden sezon powinien wystarczyć a ceny nie są zabójcze.

To chyba takie rozsądne minimum:whistling:

---------- Post added at 20:55 ---------- Previous post was at 20:41 ----------

zapomniałbym, jakbyś się zabierał do ręcznego polerowania lakieru to zaopatrz się w specjalny aplikator, znacznie ułatwia pracę:wink:

http://showcarshine.pl/aplikatory/394-monster-shine-aplikator-tri-color-polishing-finishing.html

Opublikowano

Panowie polećcie coś do kół, jakiś specyfik na opony i felgi myślałem o zestawie od Megsa, ale moze uzywaliscie czegos innego?

Opublikowano

aplikator jest OK, do usunięcia smoły/asfaltu jest polecany Pricbort albo Tar-X, do usunięcia metalicznych nalotów polecam Iron-X, na lakier i felgi, po glince, polecam glinkę BiltHamber'a i po lekkiej korekcji możesz przed nałożeniem wosku oblecieć auto IPA czyli alkoholem izopropylowym, z wosków polecam Dodo Juice ale są i lepsze

Opublikowano

Ja na dzień dzisiejszy używam Nielsen Brillance ale kolejny zakup to Megs Endurance:decayed:

Opublikowano

do opon używam Auto Glym Tyre dressing :) bomba a do zabezpieczenia obecnie Wheel Guard od Chemical Guys a wcześniej SmartWax od Rimwax'a

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...